Glavni trg 24
1240 Kamnik
Danes so v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik pripravili prijetno druženje, ob katerem so začeli že z odštevanjem do Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga obeležujemo v petek, 18. novembra 2022. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil župan Matej Slapar skupaj z ravnateljico Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liano Cerar.
Tradicionalni slovenski zajtrk spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter k temu, da se v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavlja hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.
Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku podpiramo aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.
Dan tradicionalnega slovenskega zajtrka letošnje leto širi sporočilo: »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Tako so otroci enote Rožle že tekom preteklega tedna spoznavali o kod mleko prihaja in kaj vse ponujajo kamniške kmetije. Danes so sami pripravili maso za palačinke, in sicer iz mleka, ki so ga dobili na kmetiji Poljanšek iz Perovega, čaka pa jih še priprava skute in kislega mleka. Pretekli mesec so na Kmetiji pri Ropet v Volčjem Potoku spoznavali, kako so molze koza in se v tem tudi preizkusili, prejeli so jogurt v povratni embalaži ter se hkrati tako učili tudi o varovanju okolju.
Župan Matej Slapar je otrokom danes pripovedoval o pomembnosti tega, da jemo domačo hrano, pridelano na slovenskih kmetijah, in da je zdrav zajtrk pomemben za dober začetek dneva.
Skupina Miške je zapela ter nam povedala veliko zanimivega o mleku in mlečnih izdelkih, kulturni program pa sta pripravili Helena Virant in Barbara Božič. Za zaključek so se vsi posladkali s slastnimi palačinkami.