Mali grad

Kamnik prejel srebrno priznanje v tekmovanju najlepše urejenih evropskih mest

28.09.2009

Tekmovanje Entente Florale 2009 je Kamniku ponovno prineslo priznanje, tokrat srebrno. Slavnostna razglasitev rezultatov, katere se je udeležil tudi župan Anton Tone Smolnikar skupaj s predstavniki Občine Kamnik ter Agencije za razvoj turizma in podjetništva iz Kamnika je potekala minuli vikend v Cardiffu, glavnemu mestu Walesa.

Kamničani, ki so sicer na tekmovanju Entente Florale sodelovali že leta 2001 in bili takrat zlati, so kljub temu z rezultatom nadvse zadovoljni. Med srebrnimi priznanji so dosegli največje število možnih točk, komisija pa je v svoji obrazložitvi Kamnik ocenila kot mesto številnih obrazov, ki je prijetno za bivanje, delo, kreativnost in sprostitev, kot mesto tradicije, zgodovine in bogate dediščine, kot mesto z dušo, ki leži v osrčju Kamniških Alp in Velike planine.

Enajst članska komisija je sicer mesto obiskala v juliju, med obiskom pa so ob ocenjevanju upoštevali kriterije na področjih vegetacije in pokrajine, okolja, turizma in pripadnosti.

Po besedah dr. Andreje Eržen, direktorice Agencije za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik ter vodje priprav na udeležbo na Entente Florale 2009, je bila letos konkurenca, v kateri je tekmoval Kamnik, nadvse močna, kar je bilo ob koncu razvidno tudi iz zelo izenačenih rezultatov. Edino zlato priznanje med mesti je tako pripadlo nizozemskemu mestu Arnhem

Kot še dodaja Erženova, je letošnje sodelovanje na tekmovanju Entente florale za Kamnik velikega pomena, saj je ob tem nastal širši projekt oziroma gibanje »Kamnik, moje mesto«, ki ga je moč spremljati tudi na novi spletni strani www.mojkamnik.si. Ob tem dodaja, da se le-ta ni in ne bo zaključil s podelitvijo priznanj, temveč se bodo v Kamniku še naprej trudili, da nadaljujejo s skrbjo za boljšo kvaliteto bivanja v mestu po kamniškimi planinami.

»Srebrno priznanje je za Kamnik velika pohvala, saj smo zagotovo uspeli naše mesto dobro predstaviti ter ga postaviti tudi ob bok velikim evropskim mestom, ki za urejanje okolja namenjajo veliko večja sredstva« še dodaja dr. Erženova.

Ob tem še spodbudna misel in dokaz, da je Kamnik ostal v lepem spominu tudi članom mednarodne komisije, saj so v neuradnem srečanju poleg izrečenih pohval naznanili, da bo Kamnik v soboto, 3. oktobra, na predlog češke članice komisije, obiskala delegacija 30 županov iz Republike Češke.

V kategoriji manjši kraji so na tekmovanju Entente Florale 2009 podelili pet zlatih priznanj, med njimi tudi kraju Olimje, ki je komisijo prepričal z bogato kulturno dediščino, neokrnjeno naravo, raznoliko turistično ponudbo ter prijaznimi ljudmi.

Na fotografijah:

Od leve prosti desni: Andreja Pogačar Špenko (Arboretum Voljči Potok), Matjaž Srša (Občina Kamnik), dr.Andreja Eržen, direktorica Agencije za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik, župan A.Tone Smolnikar ter Alenka Hribar, Agencija za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik

<< nazaj | Arhiv