Mali grad

Prireditve ob občinskem prazniku

OBČINA KAMNIK PRAZNUJE

OBVESTILO IN PRIPOROČILO O ODPOVEDI VSEH PRIREDITEV V OBČINI KAMNIK

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

zaradi povečanega epidemiološkega tveganja in nevarnosti širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) smo se odločili, da odpovemo vse prireditve ob prazniku Občine Kamnik.

Ker je zdravje naših občanov najpomembnejše in se je v občini Kamnik že zaprla matična Osnovna šola Frana Albrehta in njene podružnice, tudi sorojenci (bratje in sestre otrok Osnovne šole Frana Albrehta), ki obiskujejo druge šole in vrtce so bili poslani v samoizolacijo, najverjetneje pa bo sledilo tudi zaprtje ostalih šol, moramo na zadeve gledati skrajno resno in se obnašati odgovorno, pri tem pa moramo vsi ves čas delovati preventivno.

Na tem mestu vse organizatorje prireditev v občini Kamnik pozivam, da upoštevajo navodila NIJZ, navodila pristojnih institucij in tudi odpovejo vse prireditve v skaldu z aktualnimi navodili NIJZ ter Vlade.

V ZVEZI S TEM NAVODILOM PA JE NAŠE PRIPOROČILO, DA SE ZA NEDOLOČEN ČAS ODPOVEJO VSE PRIREDITVE V OBČINI KAMNIK.

Zaradi že izdanega sklepa Sveta za nacionalno varnost, da se v zaprtih prostorih na javnih prireditvah ne sme zbrati več kot 100 oseb, slavnostne podelitve priznanj Občine Kamnik, ki je bila načrtovana v petek, 27. marca 2020, ne smemo izvesti, zaradi preventivnih ukrepov pa smo se odločili, da tudi prireditve s položitvijo venca k spomeniku Rudolfa Maistra in promenadni nastop Mestne godbe Kamnik ne bomo izvedli.

Vseeno si letošnji nagrajenci zaslužijo vse čestitke in pohvale za njihovo delo, zato bomo slavnostno sejo izvedli takoj, ko bodo razmere to dovoljevale.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav iz Kamnika – Maistrovega mesta.

Obvestilo

Matej Slapar
ŽUPAN


Obvestilo o morebitnih spremembah prireditev ob prazniku Občine Kamnik

Včeraj, v ponedeljek, 9. marca 2020, je Svet za nacionalno varnost sprejel sklep, da se zaradi povečanega epidemiološkega tveganja in nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) prepove zbiranje na prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, in sicer tam, kjer se zbira nad 100 oseb.

Ker se v tem mesecu v okviru praznika Občine Kamnik odvija kar nekaj prireditev, vas bomo na tem spletnem mestu sproti obveščali o morebitnih spremembah oziroma odpovedih s strani organizatorjev dogodkov.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.


Spoštovane občanke, spoštovani občani

Kamničanke in Kamničani se v mesecu marcu, ob prazniku naše lokalne skupnosti, na številnih mestih spominjamo dediščine kamniškega rojaka, kulturnika in generala Rudolfa Maistra-Vojanova. Ob praznovanju tako Občina Kamnik pripravlja pester program prireditev skupaj s krajevnimi skupnostmi, javnimi zavodi, kulturnimi društvi in številnimi drugimi posamezniki. Z raznovrstnimi dogodki in prireditvami pa se spominjamo Maistrovega rojstnega dne in dediščine, ki nam jo je zapustil kamniški rojak. Spominjamo se njegovega izjemnega prispevka k ohranitvi slovenskega ozemlja in severne meje.

Še posebej slovesno bo ob prazniku naše Občine, ki ga bomo obeležili v petek, 27. marca 2020, ko bodo na Glavnem trgu ob 16.30 sprva zadoneli udarni zvoki promenadnega nastopa Mestne godbe Kamnik. Ob 17. uri se bo odvijala proslava s položitvijo venca k spomeniku Rudolfa Maistra, kjer bo že tradicionalno sodelovala Častna enota Slovenske vojske, v kulturnem programu bomo letos prisluhnili Mestni godbi Kamnik in Prvemu slovenskemu pevskemu društvu LIRA Kamnik. Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj Občine Kamnik se bo začela ob 18. uri v Domu kulture Kamnik, v kulturnem programu pa bosta nastopila Mešani pevski zbor Odmev Kamnik in Akademska folklorna skupina France Marolt. Ta dan bo svoja vrata odprla tudi Rojstna hiša Rudolfa Maistra na Šutni, kjer si boste lahko brezplačno ogledali občasno in stalno razstavo, ki sta posvečeni Rudolfu Maistru in njegovim borcem.

Matej Slapar
Župan Občine Kamnik

Za vse prireditve velja prost vstop.

PROGRAM PRIREDITEV 2020

12. 3. ob 16. uri

ODPRTJE RAZSTAVE LITERARNIH IN LIKOVNIH DEL NA TEMO KAMNIK V OSAMOSVOJITVENI VOJNI - PRIREDITEV ODPOVEDANA, RAZSTAVO SI LAHKO POSAMEZNO OGLEDATE V PROSTORIH OBČINE KAMNIK
dela učenk in učencev osnovnih šol sedmega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda
Preddverje Občine Kamnik

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik - Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik - Komenda in Društvo general Maister Kamnik, skupaj z Društvom Dogodek Kamnik pripravlja razstavo likovnih ter literarnih del učenk in učencev druge in tretje triade kamniških osnovnih šol, ki so sodelovali na sedmem nagradnem razpisu koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij. Predstavili se bodo učenke in učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Do sredine meseca aprila bodo tako v prostorih občinske stavbe na ogled likovna in literarna dela ter pogledi in razmišljanja mladih na temo Kamnik v osamosvojitveni vojni.


12. 3. ob 16.30

REDNA LETNA SKUPŠČINA DRUŠTVA GENERAL MAISTER KAMNIK - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Sejna dvorana Občine Kamnik

Na svoji redni letni skupščini Društva general Maister Kamnik bodo člani predstavili poročila o delu društva v preteklem letu in sprejeli program dela za leto 2020.


12. 3. ob 18. uri

MAISTROV VEČER: RUDOLF MAISTER – ZNAMENITI SLOVENEC - PRIREDITEV ODPOVEDANA
predavanje Aleša Ariha
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik vas skupaj s soorganizatorji predavanja Društvom general Rudolf Maister Kamnik vabi na Maistrov večer, na katerem bo zgodovinar in predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor Aleš Arih spregovoril o Rudolfu Maistru – znamenitem Slovencu. O tematiki, povezani z Maistrom, ve marsikaj, med drugim je leta 2018 v obnovljeni Štupičevi vili na Zavrhu, kamor je Maister zahajal na počitnice, postavil tudi zbirko Maister po Maistru.


13. 3. ob 16. uri

REZ KAMNIŠKE POTOMKE NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Kamnik, Park Evropa

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najzahtevnejše opravilo. Lanskega oktobra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila svoje žlahtne sadove. Da bomo lahko tudi letošnje leto deležni njenih plodov, bo rez kamniške trte opravil kamniški viničar Miro Sanabor in razdelil nove cepljenke.


14. 3. ob 9. uri

NOGOMETNI TURNIR ZA POKAL RUDOLFA MAISTRA - PRIREDITEV ODPOVEDANA, ČE BODO RAZMERE DOVOLJEVALE, SE BO IZVEDLA V MESECU MAJU - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Telovadnica Osnovne šole Marije Vere

Krajevna skupnost Duplica vabi na ogled nogometnih tekem med veterani in Športnim društvom Policist Kamnik. Ob tej priložnosti se bo odvijala tekma U10.

Športniki bodo tekmovali za pokal Rudolfa Maistra.


17. 3. ob 17. uri

POJ Z MENOJ! - PRIREDITEV ODPOVEDANA
območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov občin Kamnik in Komenda – I. del
Večnamenski prostor Osnovne šole Toma Brejca

V okvir prireditev ob prazniku Občine Kamnik tudi letos umeščamo predstavitvi najvidneje zastopanega deleža kulturnega snovanja mladih v tem prostoru, ki ju prinašata dve pregledni prireditvi v organizaciji kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Po tradiciji in časovnem zaporedju gre najprej za območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov, kjer se bo na dveh zaporednih koncertih predstavilo predvidoma nad dvajset pevskih zasedb z več kot 800 nastopajočimi, ki prihajajo iz osnovnih šol in njihovih podružnic s kamniškega in komendskega območja. Nastopi sodelujočih na obeh preglednih revijalnih prireditvah bodo ob spremljanju javnosti podvrženi tudi strokovni presoji, ki bo najkakovostnejše dosežke izbrala za zastopanje Kamnika na regijski in državni ravni, kamor se že vrsto let uvrščajo tudi kamniški zbori.


18. 3. ob 17. uri

POJ Z MENOJ! - PRIREDITEV ODPOVEDANA
območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov občin Kamnik in Komenda – II. del

Večnamenski prostor Osnovne šole Toma Brejca

Drugi del območne revije otroških in mladinskih pevskih zborov.


21. 3. ob 15. uri

ODPRTJE MOSTU MARKOVO - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Markovo, pri kapelici sv. Marka

V preteklem letu je bila uspešno zaključena izgradnja mostu v naselju Markovo. Gradbena dela, ki so jih izvajali iz podjetja Euronep Ekologija, so zajemala rušitev obstoječega mostu, gradnjo novega mostu, ureditev struge in prestavitev komunalnih vodov. Preplastitev ceste je bila izvedena sočasno v okviru projekta kohezije. Ob uradnem odprtju mostu bomo namenu predali defibrilator, ki ga je daroval občan Krajevne skupnosti Sela gospod Matjaž Rajter in bo na voljo občankam in občanom pri novem mostu.


21. 3. ob 19. uri

SLAVNOSTNA AKADEMIJA 70: ŽE 70 LET KAMNIŠKI OBRAZI PRIHODNOSTI - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Avla Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

Letos je za Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik pomembno leto, saj praznujejo visoko obletnico in izredno ponosni so, da so že 70 let kamniški obrazi prihodnosti. Jubilej bodo proslavili z več dogodki, vrhunec vseh pa bo predstavljala Slavnostna akademija 70: Že 70 let kamniški obrazi prihodnosti. Akademija 70 bo potekala na prvi pomladni dan, in sicer v avli Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.


24. 3. ob 10. uri

DAN ODPRTIH VRAT CENTRA ZA SOCIALNO DELO OSREDNJA SLOVENIJA – VZHOD, ENOTA KAMNIK - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Kamnik, Center za socialno delo osrednja Slovenija – vzhod, Enota Kamnik

Na dnevu odprtih vrat vam bodo na Centru za socialno delo osrednja Slovenija – vzhod, Enota Kamnik predstavili vlogo centrov za socialno delo v sistemu socialnega varstva, področja delovanja in izzive, s katerimi se soočajo. Strokovni delavci s posameznega področja vam bodo na razpolago za dodatna vprašanja. Predstavitev Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, Enota Kamnik, bo potekala v njihovih poslovnih prostorih na Usnjarski cesti 8.


24. 3. ob 10.30

MISEL PESNIKA IN ODLOČNOST GENERALA - PRIREDITEV ODPOVEDANA
prireditev učenk in učencev Osnovne šole Toma Brejca ter Glasbene šole Kamnik

Telovadnica Osnovne šole Toma Brejca

Učenke in učenci Osnovne šole Toma Brejca bodo skupaj z glasbenicami in glasbeniki iz Glasbene šole Kamnik potovali po pomembnih krajih, v katerih je svoj pečat pustil Rudolf Maister. Preko glasbenih, plesnih in dramskih vložkov se bomo seznanili z razsežnostjo njegovega značaja, in sicer na eni strani ljubitelja umetnosti in na drugi odločnega generala.


24. 3. ob 17. uri

POMLAD V KAMNIKU - PRIREDITEV ODPOVEDANA
prireditev učenk in učencev Osnovne šole Marije Vere
Telovadnica Osnovne šole Marije Vere

Ob praznovanju občinskega praznika, rojstnem dnevu pesnika, generala in borca za severno mejo Rudolfa Maistra, prihoda pomladi in materinskega dneva na Osnovni šoli Marije Vere sedaj že tradicionalno organizirajo prireditev z naslovom Pomlad v Kamniku. V telovadnici šole se bodo z glasbenimi, dramskimi in plesnimi točkami predstavili učenke in učenci prve in druge triade.


26. 3. ob 10. uri

S PESMIJO IN BESEDO V NOVO POMLAD - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Večnamenska dvorana Doma starejših občanov Kamnik

V prvih pomladnih dneh, ki jih stanovalke in stanovalci Doma starejših občanov Kamnik vsako leto nestrpno pričakujejo, in ob prazniku Občine Kamnik pripravljajo prireditev, ki bo v pisan šopek povezala literarna dela kamniških ustvarjalcev in slovensko glasbeno izročilo. V večnamenski dvorani bodo s pesmijo in besedo zakorakali v novo pomlad.


26. 3. ob 17. uri

ODPRTJE RAZSTAVE VERONIKA NEKOČ IN DANES - PRIREDITEV ODPOVEDANA
ilustracije in izbrana likovna dela z natečaja Podoba kamniške Veronike: likovni natečaj za osnovne in srednje šole
Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Razstava, v organizaciji Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, prikazuje znane in manj znane ilustracije uveljavljenih slikarjev in likovnikov, izbrana likovna dela z natečaja osnovnih in srednjih šol in likovna dela vrtcev v sklopu predšolske bralne značke Veronikin zaklad. Z razstavo bodo oživili podobo Veronike, ki je del kamniške kulturne dediščine in domuje na Malem gradu. Prikazali bodo, kako so jo videli uveljavljeni umetniki od Gasparija do Mitrevskega in kako jo vidijo današnje generacije. Veronika je še danes neizpet motiv. V kulturnem programu bodo otroci Zasebnega vrtca Zarja uprizorili igro Kamniška Veronika pod mentorstvom Ljube Lajmiš in Katje Zarnik. Zbrane bo po razstavi popeljala Anamarija Stibilj Šajn, z glasbenim programom bo dogodek obogatila Manca Berlec, Anže Slana pa s pripovedovanjem. Ob tej priložnosti bo Špela Kaplja predstavila knjigo evropskih pravljic Here where I belong.


27. 3. od 10. do 18. ure

DAN ODPRTIH VRAT ROJSTNE HIŠE RUDOLFA MAISTRA - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Rojstna hiša Rudolfa Maistra na praznik Občine Kamnik odpira svoja vrata in vljudno vabi k ogledu stalne razstave Rudolf Maister – general, domoljub, pesnik in bibliofil ter gostujoče razstave Naši mejniki. Boj za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja.


27. 3. ob 16.30

PROMENADNI NASTOP MESTNE GODBE KAMNIK
Kamnik, Glavni trg - PRIREDITEV ODPOVEDANA

Udarni ritmi tradicionalnega nastopa Mestne godbe Kamnik bodo naznanili osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik.

27. 3. ob 17. uri

PROSLAVA S POLOŽITVIJO VENCA K SPOMENIKU RUDOLFA MAISTRA S SODELOVANJEM ČASTNE ENOTE SLOVENSKE VOJSKE, MESTNE GODBE KAMNIK IN PRVEGA SLOVENSKEGA PEVSKEGA DRUŠTVA LIRA KAMNIK - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Kamnik, Trg talcev

Položitev cvetja k spomeniku Rudolfa Maistra, slovenskega pesnika, generala in borca za severno mejo. V kulturnem programu bodo nastopili Mestna godba Kamnik in Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik.

27. 3. ob 18. uri

OSREDNJA SLOVESNOST OB PRAZNIKU OBČINE KAMNIK S PODELITVIJO PRIZNANJ OBČINE KAMNIK - PRIREDITEV PRESTAVLJENA ZA NEDOLOČEN ČAS
Dom kulture Kamnik

Slavnostni govornik osrednje slovesnosti, na kateri bodo podeljena štiri priznanja Občine Kamnik, bo župan Občine Kamnik Matej Slapar. V kulturnem programu bosta nastopila Mešani pevski zbor Odmev Kamnik in Akademska folklorna skupina France Marolt.


28. 3. ob 9. uri

ODPRTO VETERANSKO PRVENSTVO V STRELJANJU Z MALOKALIBRSKO PUŠKO - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Špitalič, Lovski dom

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda v sodelovanju z Občino Kamnik v spomin na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite in v čast občini Kamnik prireja 15. odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško za prehodni pokal ob prazniku Občine Kamnik. Najboljšim strelcem bodo podeljeni pokali in medalje, prvouvrščeni ekipi pa prehodni pokal občine Kamnik.


28. 3. od 10. do 18. ure

DAN ODPRTIH VRAT ROJSTNE HIŠE RUDOLFA MAISTRA - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Rojstna hiša Rudolfa Maistra na praznik Občine Kamnik odpira svoja vrata in vljudno vabi k ogledu stalne razstave Rudolf Maister – general, domoljub, pesnik in bibliofil ter gostujoče razstave Naši mejniki. Boj za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja.


28. 3. ob 10. uri

MAISTROVO VODENJE - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Glavni trg, Turistično-informacijski center Kamnik

Kamničan Rudolf Maister je bil prvi slovenski general, na katerega smo ponosni tako v Kamniku kot v Sloveniji. Ustanovitelj prvega slovenskega bataljona je veljal za odličnega stratega, prav tako pa za nežno dušo, saj je izdal tudi lastno zbirko pesmi. Njegova rojstna hiša stoji na Šutni, kjer je Jože Plečnik oblikoval tudi Maistrovo spominsko ploščo. Ob prazniku Občine Kamnik vas Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik vljudno vabi, da se jim pridružite na Maistrovem vodenju, kjer vas bo izkušeni vodnik Miha Babnik popeljal po našem mestu in vam v treh urah povedal nekaj zanimivosti o znanem Kamničanu, ki jih morda še ne poznate, brezplačno si boste lahko ogledali tudi Rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni. Zbirno mesto je na Glavnem trgu pred Turistično-informacijskim centrom, obvezna pa je prijava po elektronski pošti tic@visitkamnik.com ali na telefon 031 388 324.


28. 3. ob 10. uri

25. GORSKI TEK K SVETEMU PRIMOŽU - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Stahovica, Dom krajanov na Vegradu

Klub gorskih tekačev Papež organizira že 25. tradicionalni gorski tek k cerkvici sv. Primoža. Tek pomeni odprtje Tekaškega pokala Občine Kamnik in je tudi tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih oziroma državno prvenstvo za otroške kategorije. Razglasitev rezultatov bo ob 12. uri pri cerkvici sv. Primoža.


28. 3. ob 10. uri

NA NAŠI ŠOLI POMLAD JE V ZRAKU! - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Osnovna šola 27. julij Kamnik

Zima se poslavlja in tudi veliko šolskega dela je za nami, zato učenke, učenci, učiteljice in učitelji Osnovne šole 27. julij Kamnik kličejo pomlad, da nas osveži in nam da novih šolskih moči. V kratki dramski igrici vam bodo predstavili deklico Vesno, ki je sinonim za »Pomlad«. Prav tako vam bodo z igrivimi pesmicami in plesnimi točkami dovolili sanjati, upati in segati do zvezd. Vljudno vabljeni, da se jim pridružite na spomladanski prireditvi, ki se bo odvijala v šolski jedilnici, in skupaj z njimi prikličite pomlad.


28. 3. ob 11. uri

ZGODBE IZ ŠPITALIČA
literarnozgodovinska transverzala - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Špitalič, Gasilski dom  

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas vljudno vabi na literarnozgodovinsko transverzalo, kjer boste v dobri uri lagodne hoje spoznavali pomembno preteklost o špitalu in gradu, slišali zgodbe o »dratcaponu« in drugih špitalskih posebnostih. Po poti vas bo vodila Marinka Mošnik.


28. 3. ob 16. uri

NAŠI MEJNIKI. BOJ ZA SEVERNO MEJO IN MAISTROVI BORCI S KAMNIŠKO-DOMŽALSKEGA OBMOČJA - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Zadnje javno vodstvo po razstavi
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik je razstavo postavil lani, in sicer ob stoletnici bojev za severno mejo (1919–2019) in borcih zanjo oziroma Maistrovih borcih. V splošnem zgodovinskem okviru so poudarjeni Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja. Pomemben del razstave in zgodovinski dokument je video posnetek s pričevanji in spomini njihovih potomcev. Avtorici razstave sta dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor in Alenka Juvan iz Rojstne hiše Rudolfa Maistra. Alenka Juvan vas bo tudi vodila po razstavi.


28. 3. ob 17. uri

PODOKNICA PEVSKEGA ZBORA DKD SOLIDARNOST KAMNIK - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Tradicionalna Maistrova podoknica v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik.


1. 4. ob 17.30

SPREHOD PO PLANINI SKOZI OTROŠKE OČI - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Večnamenski prostor enote Marjetica Zasebnega vrtca Sonček

Zasebni vrtec Sonček letošnjo prireditev ob prazniku Občine Kamnik namenja zaključku projekta, v katerega so bili vključeni v okviru Turistične zveze Slovenije in vseslovenskega gibanja Turizem in vrtec, na temo Z igro do prvih turističnih korakov, kjer je bila rdeča nit Festival naj bo. Otroci se bodo s petjem, predstavo Kravica Izza, katere avtorica je Miomira Šegina, z deklamacijami in razstavo fotografij sprehodili po Veliki planini in se družili ob pastirskih dobrotah ter glasbi.


2. 4. ob 17. uri

ODPRTJE DELA OBNOVLJENEGA VODOVODNEGA OMREŽJA V ŠMARCI - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Šmarca, Habjanova ulica

Občina Kamnik je v drugi polovici leta 2019 vzporedno z izgradnjo kabelske kanalizacije za optiko izvedla tudi obnovo vodovoda v Šmarci, in sicer na odsekih Habjanova ulica, Štajerska ulica in Livada. Dela je izvajalo Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o., položenih pa je bilo 521 metrov vodovodnih cevi, postavljenih 5 nadzemnih hidrantov in obnovljenih 33 vodovodnih hišnih priključkov. Cestišča na omenjenem območju so bila v večini tudi na novo asfaltirana.


3. 4. ob 18.30

SPOMINSKA MAŠA ZA POKOJNE PROFESORJE, DIJAKE TER USLUŽBENCE GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE RUDOLFA MAISTRA KAMNIK - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Kamnik, cerkev Frančiškanskega samostana

Gimnazija Kamnik, ustanovljena 1949. leta, je bila desetletja gonilo in vodilo kulturnega življenja v Kamniku. S širitvijo dejavnosti in programov v Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik je kamniška srednja šola danes ena osrednjih izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Mnogo izjemnih ljudi, povezanih z njo, profesoric, profesorjev, nekdanjih dijakinj in dijakov ter sodelavk in sodelavcev je že odšlo. S spominsko mašo v cerkvi Frančiškanskega samostana se bomo spomnili prav njih. Maševanje bo vodil nekdanji dijaki kamniške gimnazije in sedanji rektor romarskega svetišča Nova Štifta gospod Tadej Inglič. Sveto mašo bodo obogatili pevke in pevci Sv. Jakoba pod vodstvom profesorja Janeza Klobčarja. Po sveti maši bodo izvedli tudi krajši koncert. Vsi, ki se maše ne boste udeležili, pa ste po maši vljudno vabljeni na družabno srečanje, ki bo v frančiškanski dvorani v prvem nadstropju. Združimo svoje spomine, spoštovanje in ljubezen! Dogodek organizirata Tina Romšak in Frančiškanski samostan Kamnik.


4. 4. ob 10. uri

DAN ODPRTIH VRAT SVETOVALNE PISARNE ZA STAREJŠE - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Dan za spremembe 2020 - Dobro za ljudi in planet
Kamnik, Tomšičeva ulica 23

Dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše bo potekal v znamenju povezovanja prostovoljcev za namen pomoči starejšim in predstavitvi aktivnosti Zavoda Oreli ob njihovi desetletnici delovanja. Priključili se bodo tudi vseslovenski akciji Dan za spremembe in tako praznovali praznik Občine Kamnik. V svetovalni pisarni za starejše boste našli pozitivno in ustvarjalno okolje za vse generacije občanov občine Kamnik. Pridruži se jim lahko vsak, ki želi v lokalno okolje vnesti pozitivne spremembe in si želi sodelovanja in soustvarjanja aktivnosti za zdravo starost. Program bo potekal od 9. do 12. ure, ko boste lahko prisluhnili predstavitvi kamniškega modela za pomoč starejšim, predstavitvi in novi možnosti sodelovanja posameznikov in skupin za samopomoč in prostovoljno delo, se vključili v različne delavnice, vpisali v nova izobraževanja/skupine (na primer za prostovoljno delo, pogovorne skupine), srednješolci in študentje – prostovoljci vam bodo postregli z vodo, kavo, čajem in piškoti, krajši kulturni program pa se začel ob 10. uri.


4. 4. ob 10.15

POHOD PO POTI PO STOPINJAH PASTIRJEV Z LOKALNIM VODNIKOM - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Velika planina, Zgornja postaja nihalke

Družba Velika planina, d. o. o. v okviru praznika Občine Kamnik pripravlja pohod po poti Po stopinjah pastirjev z lokalnim vodnikom. Učno pot so v letu 2019 skupaj postavili Občina Kamnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter družba Velika planina, d. o. o. in v sodelovanju z akcijsko skupino LAS Srce Slovenije. Obiskovalci se bodo lahko na pohod z lokalnim vodnikom podali brezplačno in tako izvedeli marsikaj zanimivega. Pohod bo trajal do 13. ure, in sicer z zaključkom »na Traticah« (pri gostilni Zeleni rob). Pohodniki morajo imeti ustrezno obutev in oblačila. Potrebna je prijava na elektronski naslov booking@velikaplanina.si.


7. 4. ob 11. uri

POMLAD + LJUBEZEN = ZDRAVJE - PRIREDITEV ODPOVEDANA
glasbeni dogodek potnikov Štacjona
Železniška postaja Kamnik mesto

V Dnevnem centru Štacjon bodo praznik Občine Kamnik in svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo ravno 7. aprila 2020, obeležili na prav poseben način. To je tudi obdobje, ko je narava že v polni pripravljenosti, da vzbrsti, vzkali, zacveti, prodre iz zemlje in se v polnosti razmahne, dnevi se daljšajo in bliža se maj, mesec ljubezni. Njihova prireditev bo posvečena generalu Rudolfu Maistru, ki je bil tudi sam pesnik ljubezni in bo, kot so zapisali Štacjonci, zdravilni koktajl pomladansko-ljubezenske poezije in glasbe. Preplet zdravja, pomladi in ljubezni v čast generalu, pesniku in domoljubu Rudolfu Maistru bodo pripravili in uprizorili uporabnice, uporabniki in zaposlene ter zaposleni Dnevnega centra Štacjon.


8. 4. ob 10. uri

Z ROKO V ROKI - PRIREDITEV ODPOVEDANA
150. obletnica rojstva Marie Montessori
Zasebni vrtec Peter Pan

Letos obeležujemo 150. obletnico rojstva Marie Montessori, ki je bila zdravnica in pedagoginja. Že več kot 110 let njene socialne reforme in svojstven pedagoški pristop z motiviranjem vzgojiteljev in učiteljev vplivajo na življenje otrok po vsem svetu. Ob jubilejni obletnici bo na vseh celinah vrsta praznovanj, njen prispevek družbi pa bodo obeležili tudi v Zasebnem vrtcu Peter Pan. 


8. 4. ob 18. uri

PREDSTAVITEV KAMNIŠKEGA ZBORNIKA ŠT. XXV/2020 - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Grad Zaprice

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, v kateri so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini ter njenih občankah in občanih. Pri nastajanju zbornika sodelujejo posamezniki različnih generacij. Člani uredniškega odbora Kamniškega zbornika pa so strokovnjaki z različnih področij, ki so skrbno prebrali prispevke, objavljene tudi v pričujoči številki.


9. 4. ob 10. uri

MI SKAČEMO DO NEBA - PRIREDITEV ODPOVEDANA
predaja večnamenskega igrala v uporabo
Vrtec Antona Medveda Kamnik, enota Rožle  

V enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik so dosanjali svoje sanje, njihovo igrišče namreč krasi novo kombinirano igralo, ki je namenjeno otrokom od 2. leta dalje. Igralo ponuja veliko možnosti raziskovanja, razvijanja gibalnih zmožnosti in medsebojnega druženja. Z veseljem vas vabijo na prireditev Mi skačemo do neba, ko bodo na igrišču vrtca skakali do neba in vzklikali: »Naj se naš glas sliši visoko, višje vse tja do neba!«


11. 4. ob 8. uri

TRADICIONALNI 15. MAISTROV POHOD - PRIREDITEV ODPOVEDANA
Kamnik, Trg talcev

Društvo general Maister Kamnik ob občinskem prazniku organizira tradicionalni pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta pri spomeniku generala Rudolfa Maistra, pohod pa poteka mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico, na Stari grad in nazaj v Kamnik. Pohod vodijo izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.