Mali grad

Priznanja Občini Kamnik

Občina Kamnik je dobitnica mnogih priznanj, nagrad, ceftifikatov, zahvalnih listin in drugih nazivov na raznih področjih, kar dokazuje, da se naša lokalna skupnost prizadeva za razvoj in rast v dobrobit občank in občanov.

Leto 2019

Občina Kamnik ponovno »Prostovoljstvu prijazno mesto«

Občina Kamnik ponovno »Prostovoljstvu prijazno mesto«Občina Kamnik je skupaj z 21 slovenskimi občinami s strani Slovenske filantropije ponovno prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«. V Kulturnem domu Črna na Koroškem, kjer se je ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, odvijala podelitev nazivov, je v imenu Občine Kamnik priznanje prevzel podžupan Aleksander Uršič.

Leto 2018

Občina Kamnik prejemnica zlate plakete za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je na slavnostni akademiji Zveze društev »GENERAL MAISTER« iz rok predsednika Zveze mag. Milana Lovrenčiča v Mestni hiši Rotovž v Mariboru prevzel zlato plaketo za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja, ki jo je Zveza namenila Občini Kamnik.


Občina Kamnik prejela certifikat Mladim prijazna občina 2018 – 2022

Občina Kamnik prejela certifikat Mladim prijazna občina 2018 – 2022Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je popoldan v Mestnem muzeju Ljubljana prevzel certifikat Mladim prijazna občina 2018 – 2022, dogodku pa sta prisostvovala tudi vodja Oddelka za družbene dejavnosti Tina Trček in vodja Mladinskega centra Kotlovnica Rok Kosec. Občina Kamnik je certifikat prejela že za obdobje 2014 – 2018, na podlagi kandidiranja na razpisu pa je pristojna komisija odločila, da Občini ponovno dodeli certifikat Mladim prijazna občina, in sicer za nadaljnja štiri leta.


Kamniškim navijačem priznanje Naj gostitelj Dirke po Sloveniji

Kamniškim navijačem priznanje Naj gostitelj Dirke po SlovenijiOrganizatorji največje slovenske kolesarske dirke 25. Dirke po Sloveniji so letos Kamniku, ki se je posebno izkazal z navijaško formo, gostoljubjem in čistočo podelili posebno priznanje: Naj gostitelj 2018. Nagrado je iz rok predsednika komisije Darka Bulca včeraj na slavnostni podelitvi sprejel podžupan Občine Kamnik Matej Slapar skupaj z organizatorjem športnih programov Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Francijem Kramarjem.


Občina Kamnik ponovno »Prostovoljstvu prijazno mesto«

Občina Kamnik je skupaj s 23 slovenskimi občinami s strani Slovenske filantropije ponovno prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«. V Kulturnem domu Krško, kjer se je ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, odvijala podelitev nazivov, je v imenu Občine Kamnik priznanje prevzel župan Marjan Šarec.

Leto 2017

Občina Kamnik je postala »Branju prijazna občina«

Občina Kamnik je postala »Branju prijazna občina«, naziv oziroma certifikat pa je v imenu Občine Kamnik v prostorih Mestne občine Kranj prevzela vodja Oddelka za družbene dejavnosti Tina Trček. Gre za prvi tak natečaj, ki je namenjen spodbujanju lokalnih skupnosti za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture. Poleg Občine Kamnik je certifikat prejelo še 17 slovenskih občin.


Občina Kamnik je ponovno postala »Prostovoljstvu prijazno mesto«

Občina Kamnik je skupaj s 17 slovenskimi občinami s strani Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij ponovno, kot že v letu 2016, prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«.


Občina Kamnik prejemnica nagrade Zlatega kamna 2017

O Občini Kamnik, regijski zmagovalki 2. regije - osrednja in jugovzhodna Slovenija, pa so zapisali: "Kamnik je za slovenske razmere nadpovprečno razvita občina z močnimi razvojnimi aktivnostmi, ki ne izpuščajo nobenega od ključnih področij in vključujejo vrsto inovativnih projektov. Razvoj kraja je močno oprt prav na turizem. Trženje destinacije odlikuje sistematičen pristop, znajo se povezovati z drugimi kraji in so med prvimi, ki so se pri trženju močno oprli na kulinarične posebnosti kraja. Občina je močna tudi na nekaterih drugih področjih: ima mednarodni certifikat na področju uspešnega pristopa do varstva pred naravnimi nesrečami, coworking center za mlade Kikštarter pa je evropska dobra praksa za izboljšanje poslovnega okolja. Kamnik je osvojil prvo mesto v regiji prav zaradi bogastva aktivnosti na vseh področjih in zaradi sistematičnega pristopa na področju turizma, ki že prinaša rezultate. Resnost in sistematičnost pristopa Kamnika k razvoju turizma kažejo tudi številna priznanja s tega področja. Kamnik ima srebrni znak kot ena od slovenskih zelenih destinacij (Slovenia Green Destination), kar pomeni, da je turistični razvoj kraja ocenjen po mednarodni metodologiji, ki izrazito upošteva trajnostni aspekt turističnega razvoja."

Leto 2016

Občina Kamnik postala »Prostovoljstvu prijazno mesto«

Občina Kamnik je s strani Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij skupaj s 14 slovenskimi občinami prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« in s tem priznanje, da zgledno podpiramo prostovoljce in prostovoljske organizacije.


Občina Kamnik je »Planetu Zemlja prijazna občina«

Občina Kamnik je prejela priznanje »Planetu Zemlja prijazna občina«. Priznanje je rezultat odgovornega prizadevanja na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanja boljših kvalitet bivanja občank in občanov ter dobre informiranosti o pravilnem odnosu do okolja za današnje in prihodnje generacije.


Zahvalna listina 132. Gorskega polka Slovenske vojske

Ob dnevu enote 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki deluje v vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli je Občina Kamnik, kot prava prijateljica polka, prejela zahvalno listino 132. Gorskega polka Slovenske vojske.


Najlepše slovensko srednje mesto je naš Kamnik

Kamnik je mesto z bogato in lepo ohranjeno kulturno dediščino, nudi pestro kulinarično ponudbo in ima močan turistični utrip. V urejenem mestnem jedru se nahajajo zanimive trgovine, tam se odvije tudi veliko dogodkov. Izredno pomemben dogodek ne samo za Kamnik, temveč tudi Slovenijo, so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, pa tudi Kamfest ter Mednarodna revija starodobnikov. Pohvale vredna je razvejana turistična infrastruktura, TIC, ki se nahaja na izredno dobri lokaciji in je zelo dobro založen z vsemi promocijskimi materiali, projekt Okusi Kamnika ter istoimensko kulinarično vodenje, kjer lahko poizkusite kloštrsko kremšnito, firštrov golaž ter najbolj erotičen sir trnič. Izredno urejeni so tudi lepo ocvetličeni krožni otoki in prostori ob cestah ter park ob Kamniški Bistrici. Posebno pohvalo si Kamnik zasluži tudi zaradi povezovanja z okoliškimi turističnimi ponudniki – Velika Planina, Snovik ter Kamniška Bistrica.

Leto 2015

Kamnik ima najlepše mestno jedro v Sloveniji

Mestno jedro Kamnika s svojo pestro zgodovino in izjemno arhitekturno vrednostjo resnično predstavlja ponos Kamnika. Vrednost prejetega priznanja je predvsem v odlični promociji kraja, ki jo prinaša tovrstna nagrada, poleg prejete nagrade pa je Turistična zveza Slovenije na prireditvi izpostavila in pohvalila tudi kamniško prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.


Občina Kamnik po mnenju bralcev revije Eko dežela najbolj prijazna slovenska občina leta 2015

Bralci revije so prvo mesto dodelili občini Kamnik s povprečno oceno 4,01. V Kamniku so bili bralci, ki so glasovali za to občino, najbolj zadovoljni z varnostjo. Na vprašanje, kako varno se počutijo v tem mestu, so odgovorili s povprečno oceno 4,89. Najmanj so bili zadovoljni z možnostjo zaposlitve (povprečna ocena 2,67).

Leto 2014

Občina Kamnik dobitnica častnega naziva do turistov najbolj prijaznega kraja leta 2014

Župan Marjan Šarec: "Občina Kamnik je lepa. Združuje tako naravne danosti kot tudi človeški potencial. Tega se moramo zavedati vsi in upam, da sta prejeta častna naziva dokaz, da se skupaj z občankami in občani trudimo in za občino tudi zgledno skrbimo. Poglavitna zasluga vzpona turizma v občini gre vsekakor nekdanji direktorici Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urški Kolar, ki je v dveh letih svojega direktovanja Kamnik popeljala v mednarodne vode, ustvarila nekaj odmevnih projektov, ki se bodo tudi pod zdajšnjim vodstvom uspešno razvijali naprej. Izredno sem vesel, da so tako poslušalci Radia Veseljak, predvsem pa strokovna žirija, v naši občini začutili našo skrb za turiste in da smo dokazali, da znamo in zmoremo v občini Kamnik narediti marsikaj, če le hočemo. Imamo marljive turistične delavce, ki se vsak dan trudijo v iskanju novih potencialov turizma, kjer združujejo celovito ponudbo, od prenočišč, kulinarike, naravnih znamenitosti, kulturne dediščine, … in takih uspešnih projektov si želimo še naprej. Skupaj z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik se bomo še naprej trudili tako turistom kot tudi domačim gostom pokazati lepote naše občine.«


Občina Kamnik prejela certifikat Mladim prijazna občina 2014 – 2018

Certifikat je prvo tovrstno certificiranje v Evropi, ki predstavlja priznanje tistim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik: izobraževanje, zaposlovanje in podjetništvo, bivanjske razmere mladih, zdravje in dobro počutje, mladi in družba ter pomen mladinskega sektorja, kultura, ustvarjalnost, prostočasne aktivnosti.


Občina Kamnik prejemnica priznanja Urada Združenih narodov za zmanjšanje tveganja nesreč

Župan Marjan Šarec je iz rok predstavnice Urada združenih narodov za zmanjšanje tveganja nesreč Biljane Markove, kot župan prvega slovenskega mesta in občine, prejel priznanje Združenih narodov »Mesto in občina, odporna na nesreče.« Kamnik se s prejemom certifikata pridružuje več kot 2.200 mestom na svetu, ki so prejemniki priznanj in postavlja Slovenijo na zemljevid držav, katere se zavedajo pomembnosti zmanjševanja tveganj nesreč tudi na lokalnem nivoju.


Nagrada Snovalec 2014 projektu Trnič na vsako mizo

Med 43 prijavami na poziv Snovalec, s katerim sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija spodbuja uresničevanje inovativnih idej s področja turizem, je strokovna komisija izbrala 3 izstopajoče projekte, katerih avtorji prejmejo naziv Snovalec 2014 in denarna sredstva v višini 5.000 evrov nepovratnih sredstev (bruto znesek). Med nagrajenimi projekti je tudi Trnič na vsako mizo, ki znova obuja tradicijo trdega sira značilne hruškaste oblike z Velike planine.


Občina Kamnik Srcu prijazna občina

Z enim samim dotikom na mobilnem telefonu lahko vsakdo reši življenje družinskemu članu, prijatelju, neznancu ali sebi. Potrebujemo le pametni telefon in mobilno aplikacijo iHELP, ki jo do 5. marca 2015 sponzorira istoimensko podjetje, ki je tudi prispevalo nagrado zmagovalni občini ''Dnevnikove izvidnice''.

Leto 2013

Občina Kamnik osvojila 2. mesto v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

Prejeto priznanje s strani zunanjih strokovnjakov s področja turizma potrjuje pravilnost naših prizadevanj za urejanje in ohranjanje okolja občine v okviru zelenega turizma ter trajnostnega razvoja, čeprav smo včasih priča tudi neodobravanju zastavljenih ciljev s strani različnih skupin ljudi. Načela trajnostnega razvoja turizma lahko marsikomu neopravičeno predstavljajo določeno oviro oziroma omejevanje. Poudariti je potrebno, da je dolgoročna konkurenčnost turističnih krajev močno odvisna od trajnosti, zato se moramo novim trendom prilagoditi ter jih sprejeti v svoje razvojne politike. Le tako bomo lahko ohranili svoje kulturne in naravne lepote ter hkrati ostali zanimiva občina za obiskovalce.

Leto 2012

Predstavniki CIPRE Slovenija županu predali zahvalo za uspešno sodelovanje

CIPRA Slovenija, nevladna organizacija za varstvo Alp, je leta 2012 praznovala 60. letnico svojega delovanja. Ob tem dogodku so predstavniki CIPRA Slovenije obiskali svoje partnerje, s katerimi je CIPRA uspešno sodelovala. Med njimi je tudi Občina Kamnik.

Leto 2011

Priznanje Občini Kamnik ob 10. obletnici Evropskega tedna mobilnosti 

Posebno priznanje je prejela tudi občina Kamnik za uvajanje ukrepov na področju alternativnih možnosti prevoza, ki prebivalcem v mestih omogočajo bolj kakovostno življenje in blažijo podnebne spremembe. Kot je povedal župan Marjan Šarec, se je skupaj z občinsko upravo v sklopu projekta  Štajnraum prav zaradi spodbujanja k bolj kakovostnemu načina življenja, odločil za izvedbo predloga brezplačna izposojevalnica koles na Šutni, za ogled znamenitosti.

Leto 2010

Zahvalna listina za pomoč pri organizaciji 26. svetovnega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino

26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino je septembra leta 2010 gostilo 350 tekačev iz kar 39 držav sveta. Da je dogodek uspel v celoti, pričajo številni odzivi tekmovalcev, ki so še nekaj tednov po prvenstvu Dušanu Papežu in njegovi ekipi izrekali čestitke in zahvale iz vseh koncev sveta. Zahvalno listino je prejela tudi Občina Kamnik.


Društvo upokojencev Kamnik podelilo posebno priznanje Občini Kamnik

Na redni skupščini Društva upokojencev Kamnik, ki je potekala v sredo, 24. marca, so člani društva podelili posebna priznanja za zasluge, tako znotraj društva kot izven. Zahvalno listino v znak dobrega sodelovanja in velike podpore je prejela tudi Občina Kamnik.

Leto 2009

Kamnik prejel srebrno priznanje v tekmovanju najlepše urejenih evropskih mest

Kamničani, ki so sicer na tekmovanju Entente Florale sodelovali že leta 2001 in bili takrat zlati, so kljub temu z rezultatom nadvse zadovoljni. Med srebrnimi priznanji so dosegli največje število možnih točk, komisija pa je v svoji obrazložitvi Kamnik ocenila kot mesto številnih obrazov, ki je prijetno za bivanje, delo, kreativnost in sprostitev, kot mesto tradicije, zgodovine in bogate dediščine, kot mesto z dušo, ki leži v osrčju Kamniških Alp in Velike planine.