Mali grad

Zvestoba sebi, spoštovanje drugih, ustvarjanje tradicije

31.03.2016

 

Dopoldan je Vrtec Antona Medveda Kamnik v Samčevem predoru pripravil razstavo fotografij na temo »Zvestoba sebi, spoštovanje drugih, ustvarjanje tradicije«. Zbranim sta se ob tej priložnosti pridružila tudi župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi skupaj z v.d. ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik Renato Semprimožnik.

Zvestoba sebi, spoštovanje drugih, ustvarjanje tradicije

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik so v okviru projekta »Etika in vrednote« v fotografski objektiv ujeli trenutke, ki prikazujejo domeno »Tradicija«. Otroci so se seznanili z ljudsko pesmijo, folkloro, Okusi Kamnika in Veliko planino.

Podali so se na kamniške pravljične poti, se igrali igre naših dedkov in babic, raziskovali gradove ter obrti in tradicijo na podeželju. Odkrivanje zakladnice kraja je za otroke zelo pomembno, saj si tako pridobivajo lokalno pripadnost in prispevajo k tvorjenju tradicije, iz katere črpamo in ob njej iščemo navdih za napredek.

V.d. ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Semprimožnik je ob tej priložnosti povedala: »V zavedanju, da tradicija gotovo ni le preteklost, ampak je tudi bistveni del naše sedanjosti in naše prihodnosti, se v Vrtcu Antona Medveda Kamnik učimo ljudskih pesmi, prebiramo stare pripovedke in ohranjamo običaje. Prisluhnemo starejšim in se od njih učimo; od staršev, starih staršev in od ljudi iz našega okolja spoznavamo modrosti, kot so - mlad človek ne more starega učiti tradicije, običaji starine so ščit domovine in še kakšna modrost bi se našla.«

Župan Marjan Šarec, ki ni ostal ravnodušen nad pripovedko in prijetnim kulturnim program, ki so ga pripravili otroci skupaj z vzgojiteljicami, je našim najmlajšim občankam in občanom dejal: »Danes je vaš dan nekoliko drugačen, ko smo se srečali tukaj v Samčevem predoru in prisluhnili pripovedki o mamutu, ki je pomemben del naše tradicije. Dragi otroci, te dni praznujemo občinski praznik in rojstni dan generala Rudolfa Maistra. Vsekakor se boste o občinskem prazniku podučili še v kasnejših letih, danes pa naj vam rečem le to, da je Kamnik lep tudi zaradi vas, ki ga polepšate vsak dan v letu.«

Otroci so nam zapeli pesem »Veselo v Kamnik« in pesem »Šaljivka«, Irena Mušič, Alenka Repanšek Uršič in Angela Močnik pa so pripovedovale zgodbo o nastanku kamniškega jezera.


<< Nazaj | Novice