Mali grad

Župan sprejel urednico ter avtorje Kamniškega zbornika XX

03.06.2010

 

Prvo leto županovanja je župan Tone Smolnikar prisluhnil pobudi Marjete Humar, da Občina Kamnik ponovno prične izdajati Kamniški zbornik. Tako je leta 1996 izšla 13. številka, letos aprila pa že 20. zbornik, ki od takrat izhaja vsake 2 leti.

Župan je včeraj pripravil sprejem za avtorje, ki so s svojimi članki sodelovali pri nastajanju letošnje številke, ter se jim zahvalil za bogat prispevek. Zbornik ocenjuje kot kakovostno raziskovalno gradivo ter ga, kot pravi, s ponosom podarja v promocijske namene ter kot darilo ob visokih obiskih in sprejemih.

Posebno zahvalo je župan namenil dolgoletni urednici zbornika, prof. Marjeti Humar. Prof. Humarjeva se je prav tako zahvalila soustvarjalcem  ter jih spodbudila, da že razmišljajo o temi, ki bi jo lahko uvrstili v naslednji zbornik, XXI. Kamniški zbornik, ki je predviden v letu 2012. Zahvala za moralno in finančno pomoč tudi Občini Kamnik ter županu Smolnikarju, ki zbornik podpira od vsega začetka.

O tem, da ima občina željo nadaljevati ter finančno podpirati ta projekt, pa je ob koncu spregovorila Liljana Juhart Mastikosa, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Kamnik.

Kamniški zbornik XX
V tokratni številki je sodelovalo preko 30 avtorjev, ki so v člankih zajeli vsebinsko različna področja; razprave s področja arhitekture, etnologije, gospodarske, literarne in družbene zgodovine, razprave s področja naravoslovja, umetnostne zgodovine, itd. Tudi ljudje, o katerih pišejo, so vseslovensko ali evropsko pomembni, ali pa so najpomembnejšo sled zapustili v Kamniku in so zato vredni spomina.

Zbornik XX je tudi povzetek dela župana in občinske uprave v zadnjih letih, povzetek številnih uspešno izpeljanih projektov na različnih področjih. Župan Smolnikar je to obdobje v svojem uvodnem nagovoru označil kot čas hitrih razvojnih korakov in novih izzivov ter se v zaključnih mislih zahvalil vsem sodelavcem, ki so tako ali drugače sodelovali pri številnih nalogah v 16 letih.

 


<< Nazaj | Novice