Mali grad

Župan sprejel delegacijo pobratene občine Andechs

13.09.2014

 

V letošnjem letu praznujemo 10. obletnico skupnega sodelovanja občine Kamnik in občine Andechs, zato je imelo letošnje povabilo na 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine še toliko večji pomen. Prihod delegacije iz Andechsa je bil zavidanja vreden, saj so z udarnimi zvoki bobnov in v njihovi tradicionalni noši privabili številne poglede. Delegacijo, na čelu katere je bila podžupanja Christine Hirschberger, je pred občinsko stavbo pričakal in pozdravil župan Marjan Šarec skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem.

Gostje so nato v preddverju občinske stavbe pripravili zanimiv in prijeten kulturni program. Predstavili so se s plesom, ob katerem je vsakomur zastajal dih, z njihovo tradicionalno nošo pa so se zlili v dogajanje Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Sledil je sprejem v Sejni dvorani občinske stavbe, ob sprejemu pa je župan Marjan Šarec s podžupanjo Christine Hirschberger spregovoril nekaj besed o gospodarskem stanju obeh občin, turističnem dogajanju in številnih novostih, ki smo jim priča od njihovega zadnjega obiska v letu 2011. Poudarila sta tudi ključne prednosti in slabosti našega sodelovanja ter govorila o tem, na katerih točkah bi lahko naše skupno druženje še poglobili.

Sledil je ogled občinske stavbe, z lepimi ter prijetnimi občutki pa gostje že pričakujejo jutrišnjo tradicionalno povorko, kjer si boste poleg njihove noše, ogledali  še približno ostalih 2.000 narodnih noš. Vabljeni v Kamnik jutri, 14. 9. 2014, ob 15. uri.

Nekaj o zgodovini pobratenja občin

Skupna zgodovina, ki je tesno povezana z grofi Andeškimi, je občini Kamnik in Andechs povezala že ob koncu devetdesetih let. Prvi kontakti segajo v maj leta 1998, ko je uradna delegacija iz Andechsa, pod vodstvom tamkajšnjega župana, prvič obiskala Kamnik. Obisk je bil namenjen predvsem spoznavanju nekdanje andeške posesti, največjega zanimanja pa sta bila deležna naša oba gradova, Stari in Mali grad. Andeške je obisk mesta pod Grintovci, kot tudi obeh gradov, ki predstavljata edina še delno ohranjena andeška gradova v Evropi, iskreno navdušil.

Ob sprejemu na Občini Kamnik so izrazili upanje, da se vzpostavi tesnejše povezovanje med dvema andeškima mestoma. Na podlagi trdnih temeljev, začenši z osebnimi kontakti med Andeškimi in Kamničani smo od leta 1999 dalje izvedli različne projekte, ki so tako v domači kot v tuji javnosti pustili močan vtis. V ozadju teh projektov pa stojijo številni ljudje, ki so na obeh straneh, naši in andeški, ob njihovi realizaciji nosili veliko breme. Brez številnih osebnih kontaktov, prijateljstev, ki so se spletla med Kamničani in Andeškimi, izvedba vseh teh projektov zagotovo ne bi bila mogoča.


<< Nazaj | Novice