Mali grad

Župan sprejel Kamničana Anžeta Tekavčiča, svetovnega prvaka v virtualni izdelavi jekla

12.03.2013

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v poročni dvorani občinske stavbe sprejel Anžeta Tekavčiča in Andraža Bradeška, ki sta v velikem finalu tekmovanja »7th Virtual Steelmaking Challenge« postala svetovna prvaka v virtualni izdelavi jekla za leto 2012/2013.

Tekmovanje, na katerem sta zmagala Anže in Andraž, je potekalo v dveh kategorijah, v študentski kategoriji in kategoriji mladih inženirjev. Prvi krog se je odvijal v dveh terminih, in sicer v torek, 13. novembra 2012, in v sredo, 21. novembra 20112. Tekmovalci so imeli na voljo 24 ur, da so virtualno izdelali jeklo, ki je ustrezalo vsem zahtevanim standardom, tako glede kvalitete kot tudi čistosti. Zmagal je tisti, ki je naredil jeklo najceneje. V prvem krogu tekmovanja je sodelovalo 1.148 tekmovalcev iz 37 držav, opravili pa so preko 42.000 simulacij. V finalnem delu tekmovanja, v torek, 19. februarja 2013, pa sta Anže in Andraž zmagala v kategoriji študentov, hkrati pa je bil njun rezultat tudi boljši, kot so ga dosegli zmagovalci v kategoriji mladih inženirjev. Študenta 3. letnika Inženirstva materialov na Oddelku za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani sta se na tekmovanje pripravljala pod mentorstvom doc. dr. Matjaža Knapa, ki ju je spremljal tudi na finalu v Bruslju. O veliki odmevnosti dogodka in pomenu za jeklarsko industrijo priča podatek, da je priznanja podelil Alexey Mordashov, predsednik World Steel Association (pokrovitelj tekmovanja) in CEO Severstala. V letošnji finale sta se Anže in Andraž uvrstila kot zmagovalca v kategoriji študentov za področje Evrope in bivše Sovjetske zveze. Poleg njiju pa so v sklepnem delu tekmovanja sodelovali regionalni zmagovalci iz Severne Amerike, Srednje in Južne Amerike, Vzhodne Azije in Oceanije ter z Bližnjega vzhoda, iz Indije in Afrike.

Župan Marjan Šarec je Anžetu Tekavčiču in Andražu Bradešku čestital za izjemne dosežke na tekmovanju v virtualni izdelavi jekla jima zaželel še mnogo motivacije pri raziskovanju in razvoju novih materialov. »Na vajini raziskovalni poti pa še veliko podobnih uspehov in iskrena zahvala za prispevek k prepoznavnosti občine Kamnik izven njenih meja« je še dodal župan.

 


<< Nazaj | Novice