Mali grad

Župan si je na Perovem ogledal razstavo keramičnih skulptur

06.06.2014

 

Župan Marjan Šarec si je dopoldan na Perovem ogledal razstavo keramičnih skulptur.

Ljubiteljskih izdelovalcev keramike je pri nas vedno več, saj ob današnjem načinu življenja narašča človekova potreba po ustvarjalnosti v vseh starostnih obdobij. Tako so tudi slušateljice Univerze za tretje življenjsko obdobje, LIPA Domžale, pod mentorstvo Lučke Šićarov, ustvarjale in pripravile zanimivo razstavo keramičnih skulptur, ki krasijo vrt Barbare Gortnar iz Perovega.

Gostiteljica razstave keramičnih skulptur Barbara Gortnar je o nastajanju razstave povedala: »V tole hišo so prikorakali palčki in takoj ustvarili kaos. Naselili so se namreč v uti, o katere usodi so se stanovalci te hiše že dolgo odločali. Ob vselitvi se je pojavila zamisel krajinskih arhitektov, da jo je treba podreti v imenu odprtega prostora, zračnosti in menda pretakanja energij. Rezultat je bil, da se je  vrt preselil z vzhodne na zahodno stran hiše uta pa je ostala. Delno je bila celo prebarvana. Na njeni terasi smo sedeli kakšnih dva do trikrat in tam celo nekaj spekli. Potem je postala skladišče za drva zunaj in lopa za orodje znotraj. Napadla jo je glicinija in v ta neenakopravni boj  s podivjano rastlino, se je spustil Mitja. Vendar je popolnoma premagati še danes ne more. Zgleda, da si je  ona zamislila uto na drevesu in jo zato skozi vse obstoječe in neobstoječe špranje poizkuša  izpuliti iz zemlje in  dvigniti v zrak. V mislih smo imeli tudi prekriti uto z bolj primerno kritino. Še danes nekje obstaja naslov izdelovalca škodel. Načrt ni bil uresničen. Letos je Mitja našel podobno novo leseno hišico, ki je nekoliko manj razgibane oblike in bi jo družinski proračun nekako prenesel. Zadnjič smo si jo skoraj že šli ogledat, pa je lakota ali nekaj tako telesnega preprečilo ogled. Tole razstavo sem si zamislila na južni strani hiše. Tam so klopi, pripravno sta tam postavljeni dve mizi in tudi do kuhinje ni daleč. To sem si zamislila jaz in pri tem pozabila, da so palčki že nekaj dni postavljeni v naši kleti. Kaj oni počno čez noč ne vem. Vem pa, da sem zadnje noči, ko sem bila doma sama z mačko, večkrat slišala  glasove, kot bi nekaj škripalo, se premikalo, drselo, vleklo in sploh ropotalo. Vse sem pripisovala mački, ki ji je zaupana nočna straža okoli hiše.  Seveda pa mačke nikoli prav ničesar ne povedo. Razen pritožb o tem, da so lačne, da njihovo delo ni deležno priznanja in jih tako ali tako nihče ne spoštuje in jim ne da miru, ko spijo.  Skratka, jaz sem že videla, kje in kako bo stala razstava. Potem pa včeraj pride naša mentorica Lučka in ona in palčki zatrmoglavijo, da hočejo v uto. Takole brez kompromisa. Milena zatrobi v njihov rog in zdaj oni vsi skupaj očitno branijo in podpirajo staro uto. Midva z Mitjem sva  se  v neenakopravnem boju morala ukloniti.  Pa naj bo letos tako. Strah me je le, kaj bo drugo leto, ker se je že pomladi v hišo naselila čarovniška metla in ne vem, kaj to pomeni.«

Razstavo si je dopoldan ogledal tudi župan Marjan Šarec, po njej pa ga je vodila Barbara Gortnar. Župan vsekakor ni skrival navdušenja nad njenim idiličnim vrtom, ki ga krasijo navdiha vredni izdelki keramičnih skulptur. Hkrati pa si je ogledal tudi razstavo maske, prvo mednarodno razstavo, ki je gostovala na Hrvaškem.

Palčki, ki so prikorakali v hišo Barbare Gortnar, so resnično lepi in vredni ogleda zato vabljeni, da si razstavo ogledate še danes, 6. 6. 2014, in jutri, 7. 6. 2014, od 17. do 19. ure, na Perkovi 18, Perovo.


<< Nazaj | Novice