Mali grad

Župan prižgal tuhinjsko ogenco

19.08.2011

 

Župan Marjan Šarec je v včeraj popoldan na prireditvenem prostoru letošnjega etnološkega dogajanja pri Termah Snovik prižgal ogenco, kot so včasih rekli oglarski kopi v Tuhinjski dolini. Tako so se začele letošnje že šeste štiridnevne prireditve etnološke sekcije Turističnega društva Tuhinjska dolina, ki jih bo po včerajšnjem začetku kuhanja oglja, petkovi ljudski igri Gozdarjeva hči ob 20. uri na prireditvenem prostoru in sobotnem sejmu domačih izdelkov pri termah od 10. do 16. ure, sklenila v nedeljo ob 15. uri etnološka prireditev s prikazom delovnih opravil gozdarjenja nekoč in danes v Tuhinjski dolini.

 

Oglarski večer je pri termah po uvodni predstavitvi Manje Žebaljec, ki je tudi tokrat poskrbela za uresničitev ideje moža Rajka Žebaljca o gozdarjenju nekoč in danes v Tuhinjski dolini, ki sovpada z mednarodnim letom gozdov in po pozdravu predsednika društva Tuhinjska dolina, Ivana Hribarja, vodil Jože Prah, predsednik kluba oglarjev Slovenije. 

Z likovno razstavo, o njej je spregovoril Brane Žunič, oglarskem orodju in delu pa Janez Medved, ki je največkrat kuhal velike kope oglja, ter s pozdravom Mira Šuligoja, predsednika TD Lukovec, kjer je »oglje danes še vedno doma«, so potem ob oglarskih zgodbah, druženju in oglarski malici, za katero je poskrbel domačin Franc Šuštar, sklenili prvi, oglarski, dan letošnjih gozdarskih prireditev pri Termah v Snoviku.

Besedilo in fotografije: Andrej Žalar


<< Nazaj | Novice