Mali grad

Župan položil venec v spomin na Charlesa Fisherja

27.12.2011

 

Župan Marjan Šarec je dopoldan skupaj z gosti z ameriške ambasade, posebnim gostom, radiotelegrafistom vojaške misije ZDA, Robertom Plannom, predstavniki veteranskih organizacij Občine Kamnik in ostalih občin ter praporščaki položil venec v spomin in poklon padlim borcem na Prevojah v Zgornjem Tuhinju.

 

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik je že deseto leto zapored pripravilo spominsko slovesnost pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju, med katerimi sta bila tudi vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fisher ter dr. Peter Držaj, ki sta 26. decembra leta 1944 padla v vasi Češnjice.

   

Spominske slovesnosti so se udeležili visoki predstavniki ameriške vojske v Sloveniji, med njimi ameriški obrambni ataše podpolkovnik James McKinney ter vodja za obrambno sodelovanje major Layne Trosper. Podpolkovnik McKinney se je vsem zbranim zahvalil, da se vsako leto spomnimo in počastimo padle borce, ki so se borili, da danes lahko živimo v svobodi in miru.

 

V Prevoje se je svojim prijateljem prišel poklonit tudi Robert Plann, takratni radiotelegrafist vojaške misije ZDA, ki danes šteje 91 let. »Dokler bom živ, bom vsakega 27. decembra tu!« je povedal Robert Plann.

 

Župan Marjan Šarec je izpostavil takratno sodelovanje med partizani in ameriško vojsko z besedami: »Takrat sta se združila dva naroda, kjer ni bilo razlik, Slovenija in ZDA, skupaj smo bili združeni v boju proti totalitarizmu, ki je hotel zasužnjiti celotno Evropo in tudi svet. Tega ne smemo pozabiti. Spoštovani gostje, upam, da se bomo še dolgo srečevali ob tem pomniku in se spominjali tistih veličastnih dni II. svetovne vojne, ki je bila kruta in neizprosna in nikoli ne pozabili borbenosti, volje in poguma padlih borcev za našo svobodo!«

 
   

Slavnostni govornik, predsednik Veteranov vojne za Slovenijo Janez Pajer, pa je spomnil na tradicijo svobodoljubja, tovarištva, poštenosti, nacionalne zavesti, ki je bila med NOB na izredno visokem nivoju in bi se morala tudi danes izkazovati v družbi, v kateri živimo. Nato je na kratko opisal dogajanja leta 1941 v naših krajih in svoje misli zaključil: »Spominjajmo se teh naših junakov, kajti to so bili ljudje, ki so nam pokazali kako je treba dobiti svojo domovino. Želim, da s spominom na te dogodke odhajate v prihodnost, da se spomnite na veličino teh ljudi in, da bomo ohranjali spomin na naše tovariše!«


<< Nazaj | Novice