Mali grad

Župan položil venec v spomin na Charlesa Fisherja

27.12.2010

 

Kamniški župan Marjan Šarec je dopoldan skupaj z gosti z ameriške ambasade, posebnim gostom, radiotelegrafistom vojaške misije ZDA, Robertom Plannom, poslanko državnega zbora, Julijano Bizjak Mlakar, predstavniki veteranskih organizacij Občine Kamnik in ostalih občin ter praporščaki položil venec v spomin in poklon padlim borcem v Zgornjem Tuhinju.

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik je že deveto leto zapored pripravilo spominsko slovesnost pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju, med katerimi sta bila tudi vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fisher ter dr. Peter Držaj, ki sta 26. decembra leta 1944 padla v vasi Češnjice.

Spominske slovesnosti so se udeležili visoki predstavniki ameriške vojske v Sloveniji, med njimi vodja za obrambno sodelovanje major Layne Trosper, ki je v svojem nagovoru dejal, da je ponosen, da ohranjamo spomin na ljudi, ki so se borili za svobodo, proti tiraniji – proti ideologiji sovraštva.

Da je potrebno spoštovati zgodovino in ohranjati spomin na pogumne in borbene ljudi, je v svojem govoru poudaril tudi Robert Plann, takratni radiotelegrafist vojaške misije ZDA, ki danes šteje 90 let.

Župan Marjan Šarec je izpostavil takratno sodelovanje med partizani in ameriško vojsko ter njihovo borbenost, voljo in pogum za svobodo opisal z verzi slovenskega pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha:

»Lepo je, veš, mama, lepo je živeti,
toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti!«

Po končani slovesnosti so se zbrani odpravili še do spomenika padlemu kapetanu Fisherju ter njegovim soborcem v Češnjicah, kjer so med drugim prisluhnili izpovedim še živečega Fisherjevega soborca Roberta Planna.


<< Nazaj | Novice