Mali grad

Župan na gradu Zaprice odprl razstavo »Skleda«

20.11.2013

 

Župan Marjan Šarec je pozno popoldan na gradu Zaprice odprl razstavo »Skleda«. Dogodka se je udeležila tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Pričujoča razstava je delo osemintridesetih lončarjev in keramikov, ki so v mesecu  septembru sodelovali na istoimenski lončarski keramični koloniji v  okviru Dnevov keramike in lončarstva Kamnik 2013. Na Korenovi domačiji in ILA lončarstvu na Perovem so izpod rok lokalnih lončarjev in keramikov, članov Društva keramikov in lončarjev  Slovenije ter  drugih gostov nastali izdelki, ki so bili danes postavljeni v prostore Medobčinskega muzeja Kamnik. Izdelovali so sklede na lončarskem vretenu in v drugih keramičnih tehnikah, spet drugi so poslikavali že pripravljene lončarske sklede. Tako je nastala paleta skled, ki povezujejo preteklost s sedanjostjo.

Ob odprtju razstave je mag. Teja Hlačer predstavila zgodbo o skledi.

Nato je z besedami »danes smo priča izdelkom, ki so nastajali v mesecu septembru v lončarski keramični koloniji Skleda. Lepote umetnosti keramike in lončarstva je potrebno spodbujati, saj na ta način ohranjamo običaje in etnološko izročilo našega kraja. Pogled na izdelke, ki so nastali v lončarski koloniji, je resnično lep. Naj se tudi v nadalje spodbuja pomen gline in naj lepota razstavljenih izdelkov zasije v vsej svoji veličini« razstavo odprl župan Marjan Šarec.

Svoja dela so na ogled postavili: Ana Cajnko, Barba Štamberger Zupan,  Barbara Uštar, Biserka Filipan Kraljič, Blaž Konec – Pinki, Boštjan Dobovšek, Danica Žbontar, Eva Lenassi, Franc Kremžar, Ines Kovačič, Irena Radej, Lojze Ravnikar, Lučka Šićarov, Maja Jurišič,  Majda Kraker, Marica Švagelj,  Marija Kaplan, Marja Prelovšek, Marjeta Baša, Meta Žvan, Milan Štebe, Miljanka Simšič, Mojca Žalik, Nataša Sedej, Neva Umek, Niko Zupan, Nives Ratkajec, Polona Zajc, Sanda Kürbus Zore, Saša Žuman, Simona Breskvar, Slavica Cvetek, Stanka Zala, Tatjana Dobovšek,Tatjana Gomboc, Tatjana Hlačer, Teja Hlačer, Tina Peternel in Tomo Kraker. 

Po zaključku odprtja razstave je sledila pogostitev, za katero sta z Okusi Kamnika in kamniško kajžerico poskrbela Zavod za turizem in šport v občini Kamnik in Gostilna Repnik, Budnarjeva domačija pa nas je ogrela s krompirjevim golažem.

Razstavo si lahko v prostorih gradu Zaprice ogledate do konca meseca decembra.


<< Nazaj | Novice