Mali grad

Župan in ministrica Jelušičeva položila venec k spomeniku padlim v Zgornjem Tuhinju

27.12.2009

 

Župan Anton Tone Smolnikar je skupaj z ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič danes položil venec pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju.

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik
je že osmo leto zapored pripravilo spominsko slovesnost pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju, med katerimi sta bila tudi vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fischer ter dr.Peter Držaj, ki sta 26. decembra leta 1944 padla v vasi Češnjice.  Pobudo za spominska srečanja pri spomeniku padlim v Zgornjem Tuhinju, kjer je Charles Fischer pokopan, je pred leti podal Thomas Robertson, takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji.

Spominske slovesnosti so se poleg ministrice tudi to leto udeležili visoki predstavniki ameriške vojske v Sloveniji, med njimi ameriški vojaški ataše, podpolkovnik George B. Weathersby, ki je v svoje pozdravnem nagovoru dejal, da si šteje v veliko čast, da se danes na tem mestu lahko pokloni v spomin na kapetana Fischerja in tiste, ki so se borili skupaj z njim.

Ministrica Jelušičeva se je v osrednjem nagovoru zahvalila vsem še živečim borcem in tudi vsem, ki so se danes prišli poklonit v spomin na padle ter se zavedajo pravih vrednot svobode takratnega in današnjega časa. Ob koncu je dodala, da se moramo tudi v današnjem svetu skupaj boriti za mir, varnost in svobodo nas in drugih narodov, kar so tudi vrednote in sporočila vseh naših vojska.

Vence so k spomeniku padlim poleg župana in ministrice Jelušičeve  položili še predstavniki ameriške vojske, soborec kapetana Fischerja Robert Plann ter predstavniki Zveze častnikov Slovenije Kamnik-Komenda.

Po končani slovesnosti so se zbrani, z ministrico na čelu, odpravili še do spomenika padlemu kapetanu Fischerju ter njegovim soborcem v Češnjicah, kjer so med drugim prisluhnili izpovedim še živečega Fischerjevega soborca Roberta Planna ter angleža Earna Johna, ki je sodeloval v vojni misiji pod Titom na območju takratne Jugoslavije

Ministrica Jelušičeva je ob koncu v znak zahvale obema še živečima borcema, županu Tonetu Smolnikarju ter predsedniku Združenja za vrednote NOB Kamnik Matevžu Koširju poklonila poseben bronasti kovanec.

 

 Župan Tone Smolnikar z ministrico dr.Ljubico Jelušič, poslanko Julijano Bizjak Mlakar ter Robertom Plannom  Spomenik 192 padlim v Prevojah pri Zg.Tuhinju  Župan je položil venec skupaj Matevžem Koširjem, predsednikom Združenja za vrednote NOB Kamnik
 Ameriški vojaški ataše, podpolkovnik George B. Weathersby med nagovorom  Ministrica dr.Ljubica Jelušič med osrednjim nagovorom  Matevž Košir ob podelitvi posebnega priznanja soborcu Fischerja Robertu Plannu

 

 

 

 


<< Nazaj | Novice