Mali grad

Župan Marjan Šarec slavnostno odprl 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine

12.09.2014

 

V Kamniku je že tradicionalno vsak drugi septembrski konec tedna zaznamovan s predstavitvijo bogate oblačilne dediščine. Danes je na Glavnem trgu potekala otvoritev že 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival, ki je del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF.

Franci Kramar, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, je zbrane pozdravil: »Slovenci smo ponosni, spoštujemo tradicijo in del te tradicije so tudi Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki predstavljajo oblačilno dediščino na Slovenskem. V treh dneh bo Kamnik združil etnografijo, kulturo in zabavo. Vabim vas, da se nam pridružite tudi v naslednjih dneh. Prepričan sem, da vas bomo kljub slabemu vremenu sprejeli z odprtimi rokami ter nasmejanimi in prijaznimi obrazi.« Na koncu je poudaril, da je Kamnik pred dnevi v akciji Dnevnikova izvidnica prejel priznanje za Turistom najbolj prijazno mesto leta 2014.

Prireditev je slavnostno odprl župan Občine Kamnik Marjan Šarec in obiskovalce nagovoril z besedami: »Veseli me, da ste se kljub deževnemu vremenu, v tolikšnem številu zbrali na odprtju Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Verjamem, da boste tudi letos uživali, da bo vsak našel nekaj zase, predvsem pa, da se boste tudi ozaveščali o naši dediščini, kar je tudi bistvo tega festivala.«

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo potekali vse do nedelje, 14. septembra. Čez vikend se bo zvrstila vrsta aktivnosti: razstave, nastopi folklornih skupin, tekmovanja, otroške delavnice, sejemska prodaja domače in umetnostne obrti in celo kuhanje rižote velikanke.

Tekmovanji za Naj vrhnje oblačilo in 9. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš bosta potekali v soboto, 13. septembra. Pomemben del dogajanja je tudi pestra ponudba tradicionalnih kamniških jedi, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika. Vrhunec štiridnevnega dogajanja bo v nedeljo, ko se bo po ulicah Kamnika sprehodilo več kot dva tisoč posameznikov v narodnih nošah, številne folklorne skupine in konjske vprege. Na povorki bodo sodelovale folklorne skupine Slovenije, in sicer Akademska folklorna skupina France Marolt in Folklorna skupina Kamnik ter skupine iz tujine, Folklorni ansambel Zagreb-Markovac, Jerusalem folklore ensemble iz Izraela, madžarski Kecskemet dance ensemble, Polokkarit iz Finske ter KUSD Lučka in Društvo Đerđef iz Bosne in Hercegovine.

»Noše« kakor domačini radi rečejo prireditvi, je najbolj obiskana prireditev v tem delu Slovenije in že več kot štiri desetletja predstavlja ponos mesta. Prireditev s svojim bogatim programom privablja več kot 30.000 obiskovalcev. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

V petek, soboto in nedeljo bo za obiskovalce organiziran brezplačen povratni avtobusni prevoz med Ljubljano in Kamnikom. Odhodi bodo potekali na desetem oziroma enajstem peronu ljubljanske avtobusne postaje, avtobusi pa bodo posebej označeni.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Bojan Težak


<< Nazaj | Novice