Mali grad

Župan Marjan Šarec slavnostno odprl 43. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine

06.09.2013

 

Danes je v Kamniku potekalo slavnostno odprtje tradicionalnih, že 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se zadnja štiri leta ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival in so del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF.

Dogodek je slavnostno odprl župan Občine Kamnik Marjan Šarec in poudaril: »Ponosen sem, da lahko pospremim že 43. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki smo jih verjetno že vse nestrpno pričakovali. Vsako leto se iskreno veselim teh dni, ko Kamnik postane središče dogajanja in kjer se obiskovalci iz vseh koncev Slovenije poklonijo dediščini. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine, zato smo lahko vsi skupaj ponosni, da nam je letošnje leto uspelo pripraviti še bolj pester program, kot v preteklih letih.«

Dogodek letos v ospredje postavlja avbo, na njem pa se bodo predstavile domače in tuje folklorne skupine, nastopili pa bodo tudi priznani domači glasbeni izvajalci. Pomemben del dogajanja je tudi sejemska prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti ter pestra kulinarična ponudba "Okusi Kamnika".

Štiridnevno dogajanje se bo v nedeljo, 8. septembra 2013 zaključilo s tradicionalno nedeljsko povorko skozi Kamnik, na kateri se bo sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah, med njimi bodo tudi številne folklorne skupine in konjske vprege.

Direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar dodaja: »V Kamniku smo še posebno ponosni na tradicijo. Zavedamo se velikega pomena oblačilne dediščine, zato se trudimo, da  vsebina  Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine obujajo in negujejo naše izročilo. Veselimo se dogajanja v prihodnjih dneh, ko se bo skozi Kamnik sprehodilo več kot 2.000 posameznikov v narodnih nošah, seveda pa tudi letos na dogodku pričakujemo od 30.000 do50.000 obiskovalcev.«

 


<< Nazaj | Novice