Mali grad

Župan Marjan Šarec ob 1. maju: "Srca, upanja in zavesti se ne da kupiti."

01.05.2017

 

Župan Marjan Šarec ob 1. maju: "Srca, upanja in zavesti se ne da kupiti."Dopoldan je na Starem gradu potekala prireditev ob državnem prazniku, prazniku dela, pod geslom Eden drug'mu ogenj dajmo. Slavnostni govornik je bil župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je poudaril tudi pomen prostovoljnega dela.

»Danes pravijo, da praznik dela nima več vrednosti, da nima več smisla in, da delavci nimajo več pravic. Če te sploh še obstajajo. Sam menim drugače,« je na osrednjem prvomajskem praznovanju v Kamniku dejal slavnostni govornik župan Občine Kamnik Marjan Šarec. »Ima smisel se družiti in praznovati. Če bomo zapadli v apatijo, če nam bo za vse vseeno, potem se ne smemo čuditi, da bomo nekoč izgubili tisto kar imamo. In to je - svojo državo. Svojo državo, v kateri lahko živimo in delamo. Čeprav vsak dan poslušamo jamranje, kako nam je hudo in kako bomo vsak čas izbrisani iz obličja zemlje, mislim, da še zdaleč ni tako.«

Ob tem je župan omenil delo prostovoljcev pred dvema letoma, ki so pomagali očistiti razdejanje na Starem gradu. »Nismo še vsi zapadli v to, da družba živi samo na interesu kapitala, in da se da vse kupiti. Ne da se vsega kupiti. Srca, upanja in zavesti se ne da nikdar kupiti. To imaš ali pa nimaš. In če imaš, potem imaš tudi čut za sočloveka. In za lokalno skupnost. Čut, da mora vsak posameznik narediti nekaj zato, da bo tej družbi bolje. In ravno vi, ste pred dvema letoma to dokazali,« je dejal Marjan Šarec, svoje misli pa strnil s temi besedami: "Besede so lepe, lahko spodbujajo, lahko krepijo, a samo besede so premalo. Morajo jim slediti dejanja. In dejanja so tista, ki našo družbo izboljšujejo. Pri tem nam ne sme biti žal ne prostega časa, niti prostovoljnih ur, saj le prostovoljno delo da človeku tisto, kar mu ne more dati ne denar in ne kapital. Žal živimo v času, ko nas na vsakem koraku spremlja občutek, da samo kapital prevladuje. Res je. Ko spremljamo medije, ko vidimo kako nekateri  izigravajo sistem,  da so bolni, ko morajo odgovarjati za svoja dejanja, ali pa se jih ne spomnijo,  takrat verjamem, da vsak od nas izgublja vero v sistem. A sistem ni vse. Začne se pri posamezniku in danes smo zbrani tukaj  ljudje dobre volje, ki verjamemo, da če se bomo potrudili, če bomo najprej pomagali sočloveku, bo tudi naša družba boljša. Imamo voljo, imamo energijo, vzeli pa si bomo tudi čas. Naj bo prvi maj praznik dela in ne praznik objokovanja preteklih časov, ki jih nikoli več ne bo. Socializma ne bo nikoli več, Jugoslavije tudi ne, imamo pa našo državo in imamo še čas, da z njo delamo tako, da bo tudi država ponosna na nas. Ne bodimo hlapci, borimo se vsak na svojem delovnem mestu, ampak pojdimo s pokončno glavo naprej. Le tako bo še upanje. Iskrene čestitke ob današnjem prazniku z željo, da bi čim večkrat obiskali naš Stari grad."

Osrednje občinsko prvomajsko praznovanje je že drugo leto zapored potekalo na Starem gradu nad Kamnikom, kjer se je dan pred tem tudi odprlo prenovljeno gostišče. Tako je ta priljubljena izletniška točka spet dobila gostinsko ponudbo.

Prvi pohodniki so na Stari grad prišli že kmalu po osmi uri zjutraj, največ obiskovalcev pa je začelo prihajati nekoliko pred deseto uro, ko je na odru že igral Ansambel Roka Žlindre. Vsem obiskovalcem je bil na voljo tudi golaž, ki so ga tisti, ki so pred dvema letoma prostovoljno sodelovali pri čiščenju Starega gradu in so na prireditev prišli v majici iz čistilne akcije, prejeli brezplačno. S to simbolično gesto se jim je Občina Kamnik zahvalila za njihov prispevek k oživitvi priljubljene izletniške točke Stari grad nad Kamnikom.

Osrednja proslava je bilo tudi zadnje prizorišče budnice Mestne godbe Kamnik, ki je svoj pohod po Občini Kamnik začela že pred četrto uro zjutraj. Godbenikom so se na prireditvi pridružile tudi kamniške mažoretke Veronika. Kulturni program je pripravil Andrej Rozman – Roza, ki se je dotaknil tudi aktualne teme za prvomajski praznik. »Ne zavedamo se, da je vsakodnevna borba za denar, ki nam najeda živce in zdravje, pravzaprav borba za izmišljen denar,« je dejal in omenil finančne sklade ter podatek, ki ga je nekje prebral, da je 97 odstotkov denarja namišljenega. »To pomeni, da je domišljija že davno zmagala,« je izpostavil.

Številni obiskovalci, zbralo se jih je več kot 500, so na Stari grad prišli peš, predvsem starejši pa so se razveselili možnosti brezplačnega prevoza z avtobusom izpred parkirišča Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Z včerajšnjo otvoritvijo prenovljenega gostišča na Starem gradu ter kresovanjem, je to izletniško točko v teh dveh dneh obiskalo okoli 1.000 ljudi, kjer je bilo slišati predvsem pohvale, tako nad obnovo kot tudi nad postrežbo na prireditvi.

Besedilo: Samo Trtnik in Janja Zorman Macura
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice