Mali grad

Župan Marjan Šarec gostil pet županov iz Makedonije

09.03.2011

 

Center za razvoj Litija izvaja projekt Prednosti širitve Evropske unije za regionalni razvoj, ki ga financira Evropska Unija. V letu 2010 so z makedonskimi partnerji že izvedli projekt, ki ga je sofinancirala Vlada Republike Slovenije, namenjen pa je bil izmenjavi znanj in dobrih praks med Slovenijo in Makedonijo.

Tokratni obisk Makedoncev (direktor Regionalne agencije Severno-vzhodne planske regije ter župani občin Kumanovo, Kriva Palanka, Staro Nagoričane, Rankovce in Lipkovo) je nadgradnja medsebojnega sodelovanja, župani pa se želijo seznaniti z uspešnimi regijskimi projekti na območju Srca Slovenije, pri katerih so bila pri njihovi realizaciji koriščena evropska sredstva iz različnih skladov.

Predstavniki regije so oziroma bodo obiskali nekatere občine v Srcu Slovenije (Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Šentrupert, Šmartno pri Litiji), zato je to odlična priložnost za izmenjavo izkušenj o pridobivanju evropskih sredstev med slovenskimi in makedonskimi župani.

V okviru njihovega 5-dnevnega obiska so danes obiskali občino Kamnik. Zjutraj jih je v sejni sobi sprejel župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Robertom Kokotcem in direktorjem občinske uprave, Vladimirjem Korošcem. Po spoznavnem sestanku so se gostje in gostitelji preselili v sejno dvorano Občine, kjer je potekala novinarska konferenca. Namen le-te je bil prenos dobrih praks – pridobivanje sredstev iz evropskih kohezijskih skladov, izvajanje evropskih projektov, vključevanje v transnacionalne programe, prenos znanja o formiranju lokalnih akcijskih skupin (Leader).

Župan Šarec je gostom predstavil Razvojno partnerstvo središča Slovenije (RPSS), ki povezuje deset občin in znamko Srce Slovenije kot skupno identiteto RPSS-ja. Poudaril je pomembnost prehoda iz lokalnega v regionalno podporno okolje ter posebej izpostavil povezovanje. Ob tem je direktorica Centra za razvoj Litija, Aleksandra Gradišek dodala, da je bil v lanskem letu že izveden projekt z Makedonci in podpisan dogovor o sodelovanju. Tokratni obisk pa temelji na bolj konkretnem sodelovanju, na realizaciji možnega gospodarskega sodelovanja, skupnih projektih, kar so z navdušenostjo pozdravili tudi župani SV regije Makedonije.

Po končani novinarski konferenci so se gostje pod vodstvom direktorice Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik, dr. Andreje Eržen sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali njegovo bogato zgodovino in kulturno dediščino.

Gostje iz Makedonije, navdušeni nad mestom, so svoj obisk po opoldanskem prigrizku v Hotelu Malograjski dvor, nadaljevali z ogledom Naravnega zdravilnega gaja Tunjice in Term Snovik.


<< Nazaj | Novice