Mali grad

Žulj tedna

23.01.2018

 

Žulj tednaKer je informacija osnova vsake komunikacije in vsaka komunikacija osnova odnosa med Občino, kot institucijo, ter občankami in občani, stremimo k še boljši in bolj kvalitetni dvosmerni komunikaciji. Le-ta je ključna in le s pravim pristopom lahko skupaj delamo dobro za našo in Vašo lokalno skupnost.

Z rubriko Vprašajte nas se občanke in občani vsakodnevno obračate na nas z mnogimi vprašanji in pobudami. Ravno zaradi tega dejstva smo se odločili, da nekatera vprašanja, ki bi morda zadevala širšo javnost, izpostavimo in v novi tedenski rubriki rešujemo Vaš "Žulj tedna". Vsak torek bomo problem, ki zajema širšo javnost, tudi objavili in nanj javno odgovorili.

Vprašanje

Občana zanima, ali se v bližnji prihodnosti načrtuje pokritje občinskih javnih površin z brezžičnimi povezavami?

Odgovor občinske uprave

Evropska komisija je konec leta 2017 najavila razpis Wi-Fi 4 EU (prvi razpis bo predvidoma objavljen v začetku leta 2018), s katerim želi spodbuditi vzpostavitev brezplačnih hitrih internetnih povezav v središčih javnega življenja v lokalnih skupnosti v vsej EU (na javnih trgih, v mestnih hišah, parkih, knjižnicah, ...).

Shema Wi-Fi 4 EU bo prebivalcem in obiskovalcem omogočila kakovosten brezplačen dostop do interneta visoke hitrosti na izbranih javnih površinah, javni organi pa bodo lahko uvedli digitalne storitve na lokalni ravni: e-uprava, e-zdravje, e-turizem in podobno. Za obdobje prihodnjih dveh let shema financiranja predvideva 120 milijonov evrov in bo financirala najsodobnejšo opremo za vzpostavitev brezžičnih dostopnih točk v 6.000 do 8.000 občinah po vsej EU. Projekti bodo izbrani po vrstnem redu oddaje prijav, pri čemer bo poskrbljeno, da bodo sredstva koristile vse države članice EU.

V shemi Wi-Fi 4EU bodo lahko sodelovali subjekti javnega sektorja – občina ali skupina občin, v smislu financiranja stroškov nakupa najsodobnejše opreme in njene namestitve na izbrana javna mesta (železniške postaje, parki, knjižnice, priljubljene turistične lokacije, zdravstveni domovi, vrtci, itd.), kjer ni podobnih ponudb brezplačne povezljivosti z brezžičnim internetom.

EU bo financirala stroške opreme in namestitve dostopnih točk Wi-Fi, upravičenec (občina ali skupina občin) pa bo najmanj tri leta zagotavljal povezljivost (internetno naročnino) in vzdrževanje opreme.

Razpis bo v kasnejši fazi odprt tudi za zamenjava obstoječega Wi-Fi sistema.

Občina Kamnik bo po pregledu vseh zahtevanih pogojev preučila možnost kandidiranja na omenjenem javnem razpisu, saj je javnih površin, ki bi bile potencialno zanimive za namestitev dostopnih točk Wi-Fi, kar nekaj.


<< Nazaj | Novice