Mali grad

Žulj tedna

11.10.2016

 

Žulj tednaKer je informacija osnova vsake komunikacije in vsaka komunikacija osnova odnosa med Občino, kot institucijo, ter občankami in občani, stremimo k še boljši in bolj kvalitetni dvosmerni komunikaciji. Le-ta je ključna in le s pravim pristopom lahko skupaj delamo dobro za našo in Vašo lokalno skupnost.

Z rubriko Vprašajte nas se občanke in občani vsakodnevno obračate na nas z mnogimi vprašanji in pobudami. Ravno zaradi tega dejstva smo se odločili, da nekatera vprašanja, ki bi morda zadevala širšo javnost, izpostavimo in v novi tedenski rubriki rešujemo Vaš "Žulj tedna". Vsak torek bomo problem, ki zajema širšo javnost, tudi objavili in nanj javno odgovorili.

Vprašanje

Občanko zanima kaj se da narediti grede sobotnih »bolšjih sejmov« na Šutni. Vsako soboto se namreč že pred 7 uro prične bujenje, ropotanje z avtomobili in razkladanjem »robe« pred hišami na Šutni. Po večini se prodajalci ne ozirajo na dejstvo, da s predmeti dobesedno založijo vhod v hišo, predmete naslanjajo in obešajo po stenah, po potrebi zabijejo tudi žebelj v fasado ali vrata, poleg tega pa zaparkirajo še avto neposredno ob prodajnem prostoru. S takim početjem, ovirajo nemoten dostop do hiš in praktično onemogočajo dostavo oziroma odvoz blaga ter s tem kršijo pravico do nemotene uporabe privatne lastnine.

Odgovor občinske uprave

Bolšji sejem – sejem starin je namenjen zbirateljem in ljubiteljem starin, na njem pa lahko prodaja vsak občan, fizična oseba, ki upošteva navodila organizatorja, plača po ceniku ustrezno uporabnino za prodajni prostor, upošteva določila pravilnika, predpise in odgovarja za izvor in kakovost prodajnih starin. Vsako soboto Šutna postane prizorišče živahnega bolšjega trga. Ta dan so naprodaj rabljeni predmeti in starine, med njimi tudi pohištvo, knjige, kovanci, znamke, razglednice in še veliko drugega. Seveda pa se med predmeti najdejo tudi stvari, ki ne sodijo na bolšji trg.

Zavedamo se, da razstavljena roba prodajalcev velikokrat ne ustreza pričakovanim kriterijem bolšjega sejma, saj se »roba« dobesedno vozi iz odlagališča odpadkov, prodajajo se avtomobilska platišča, gume, rabljena obutev in podobno. Zasledili smo celo, da je nekdo prodajal ogromne količine »kemikalij«. Razen tega, da to ne sodi v kategorijo starin, so barve, laki in razredčila neprijetnega vonja in vnetljive, kar predstavlja tudi nepotrebno ogroženost. Nekajkrat so občinski redarji že ukrepali, vendar pa jih prodajalci ne upoštevajo oziroma ignorirajo.

V Zavodu za turizem in šport v Občini Kamnik imamo v uporabi pravilnik o prodaji na bolšjem trgu in vsak prodajalec, ki prodaja na Šutni  je seznanjen s pravili. Žal določil v pravilniku ne upoštevajo vsi, zato bomo  še poostrili kontrolo s pogostejšimi obiski občinskih redarjev, v primeru hujših kršitev pa se lahko vsak občan obrne na Policijsko postajo Kamnik.


<< Nazaj | Novice