Mali grad

Žulj tedna

01.08.2017

 

Žulj tednaKer je informacija osnova vsake komunikacije in vsaka komunikacija osnova odnosa med Občino, kot institucijo, ter občankami in občani, stremimo k še boljši in bolj kvalitetni dvosmerni komunikaciji. Le-ta je ključna in le s pravim pristopom lahko skupaj delamo dobro za našo in Vašo lokalno skupnost.

Z rubriko Vprašajte nas se občanke in občani vsakodnevno obračate na nas z mnogimi vprašanji in pobudami. Ravno zaradi tega dejstva smo se odločili, da nekatera vprašanja, ki bi morda zadevala širšo javnost, izpostavimo in v novi tedenski rubriki rešujemo Vaš "Žulj tedna". Vsak torek bomo problem, ki zajema širšo javnost, tudi objavili in nanj javno odgovorili.

Vprašanje

Občana zanima ali je res, da se s prenovo Glavnega trga, ki trenutno poteka, ukinja 5 parkirnih mest ob Glavnem trgu pri TIC-u in zakaj?

Odgovor občinske uprave

Skladno z izdanimi kulturno varstvenimi pogoji in soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter mnenjem projektivnega biroja Štajn arhitekti, Občina Kamnik s projektom prenove Glavnega trga izpred TIC-a postopoma umika parkirna mesta. S tem sledi globalnim smernicam trajnostnega razvoja mestnih središč. Pločevino umikamo prostoru za dogodke, umetnost, igro in vsakodnevno življenje prebivalcev, kar se je že v več slovenskih mestih pokazalo kot dobra praksa. Naš cilj je, da bo Glavni trg našega mesta namenjen Kamničankam in Kamničanom in ne parkiranim avtomobilom.

Drugi razlog za tako odločitev pa je, da mesto Kamnik in predvsem njegovo srednjeveško jedro postavimo na zemljevid Slovenije, kot pomembno turistično destinacijo. Glavni trg je tako ena izmed pomembnejših točk v mestu in temu primerno mora biti tudi oblikovan. Po mnenju stroke, avtomobili in parkirišča na tak trg ne sodijo.

Hkrati naj opozorimo, da je do sedaj že več različnih projektov in raziskav pokazalo (zadnja med njimi je bila letošnja Celostna prometna strategija Občine Kamnik), da je v neposredni bližini mestnega središča dovolj parkirnih prostorov za dnevne potrebe obiskovalcev in stanovalcev.

Prav tako lahko stanovalci, ki mejijo na plačljive parkirne površine in so upravičeni do brezplačne letne karte, po novem parkirajo na vseh označenih parkirnih površinah v mestnem središču in ne zgolj na Frančiškanskem trgu, kot je bilo to predpisano še do nedavnega. S tem ukrepom je možnost fleksibilnega parkiranja stanovalcem zagotovljena, Glavni trg pa lahko dobi svojo novo, mestu kot je Kamnik, primerno podobo.

 


<< Nazaj | Novice