Mali grad

Znani državni prvaki v ekoznanju za srednje šole

11.03.2014

 

Z državnim tekmovanjem na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik so danes zaključili Ekokviz za srednje šole, ki je letos potekal na temo podnebnih sprememb. V njem je sodelovalo rekordnih 222 dijakov iz 42 srednjih šol iz cele Slovenije. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal dijak Aljoša Počuč iz Ekonomske šole Celje, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagal dijak Tadej Golobič iz Šolskega centra Novo mesto, Srednja strojna šola, v kategoriji strokovne in splošne gimnazije pa se je najbolj izkazala dijakinja Anamarija Tušar iz Biotehniškega centra Naklo.

V programu Ekošola so za temo letošnjega Ekokviza za srednje šole izbrali podnebne spremembe in ga naslovili »Kakšno bo vreme jutri?«. Temo so določili z namenom, da srednješolci spoznajo, kako človekova dejavnost vpliva na podnebne spremembe in kaj lahko kot posamezniki storimo, da zmanjšamo negativne učinke svojega delovanja nanje. Tekmovanje je bilo razpisano za tri kategorije srednjih šol: srednje poklicno izobraževanje (SPI), srednje in poklicno–tehnično izobraževanje (SSI in PTI) ter strokovne in splošne gimnazije. Potekalo pa je v dveh delih, in sicer so dijaki najprej tekmovali v šolskem tekmovanju, trije prvouvrščeni dijaki na vsakem nivoju izobraževanja pa so se uvrstili na državno tekmovanje.

Podnebne spremembe predstavljajo enega najresnejših problemov človeštva, kljub dejstvu, da se podnebje je in bo spreminjalo je poudaril tudi Andrej Velkavrh iz Agencije Republike Slovenije za okolje, ki je dijakom predstavil meteorološka dogajanja v preteklem obdobju. Kako pa so vremenske razmere vplivale na elektroenergetski sistem RS in kako so sistem stabilizirali nam je podrobneje orisal Andrej Semprimožnik, vodja področja obratovanja sistema ELES.

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec je v uvodu pozdravil sodelujoče dijake in mentorje ter poudaril, da je izobraževanje za trajnostni razvoj pomemben v vseh obdobjih odraščanja in da so srednješolci z letošnjo temo veliko bolj ozaveščeni o podnebnih spremembah. »Vsem sodelujočim v ekokvizu iskreno čestitam, saj ste zmagovalci vsi, ki se trudite, da bi na podlagi pridobljenega znanja tudi s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi pripomogli k zmanjšanju podnebnih sprememb. Želim vam, da bi začeli bolj intenzivno razmišljati o priložnostih preživljanja prostega časa v naravi oziroma na prostem.«

Kot je ob podelitvi nagrad dejal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar, je Ekokviz za srednje šole kakovosten projekt, ki je skladen z načeli programa Ekošola. »Z letošnjo vsebino so dijaki pridobili poglobljeno znanje iz najpomembnejše teme področja varstva okolja -  podnebne spremembe. To znanje se prepleta z drugimi okoljskimi dejavnostmi, ki jih izvajajo v srednjih šolah. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kakršen je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebno pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade dijaki prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje,  s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja.«


<< Nazaj | Novice