Mali grad

Zmagovalni ekološki projekt OŠ Marije Vere na BMW CLEAN WATER REGATTA 2014

26.06.2014

 

Z BMW Clean Water Regatto je Bled v petek in soboto spet zaživel v duhu trajnostnega razvoja. Na Blejskem jezeru so se v veslanju pomerili podjetniki, na obali jezera pa so si udeleženci dogodka BMW Clean Water Business & Diplomatic Regatta lahko ogledali zmagovalne projekte osnovnošolcev, ki so na temo Voda povezuje – Water Connects ustvarjali v okviru programa Ekošola.

Podjetniki, ki so se pomerili v veslanju, v enem izmed najbolj okolju prijaznih športov, so s svojimi sredstvi omogočili raziskovanje osnovnošolcev, ki so sodelovali v mreži programa Ekošola. Zmagovalni projekti iz vsake države so se predstavili na eko promenadi, ki je potekala vzdolž obale blejskega jezera.

Domači zmagovalni projekt »Z vodo brez olja do čistega okolja«, so izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik, učenci pa so razmišljali o shranjevanju in ponovni uporabi odpadnega olja. (Vir: Sporočilo za medije, junij 2014, BMW Korporativno komuniciranje).

Avtorji projekta, osmošolci Nuša Štrajhar, Matic Šardi, Žan in Žiga Planinc, so pod mentorstvom mag. Polone Mežnar odlično zastopali Slovenijo in predstavili svoj zmagovalni projekt Z vodo brez olja do čistega okolja, katerega osnovna  ideja je zaščititi odpadne vode pred onesnaževanjem z maščobo. V sodelovanju s podjetjem Centralna čistilna naprava Domžale - Kamnik in Komunalnim podjetjem Kamnik so izdelali predlog organiziranega zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev vključno z osveščanjem prebivalcev o racionalni rabi olja pri peki in možnosti predelave odpadnega olja v bioplin in električni tok.
 
Odlično predstavitev v angleščini v prostorih Poslovne šole IEDC Bled in predstavitev projekta na stojnici je popestrila pesem Plavalni intervju, ki so jo na odru na jezeru izvedli Aja Zajc, Maja Strle (avtorica besedila) in Matej Hrovat ob glasbeni podlagi Andreja Kočarja.
 
Besedilo in fotografije: mag. Polona Mežnar, OŠ Marije Vere Kamnik


<< Nazaj | Novice