Mali grad

Zmagovalec 15. gorskega teka na Grintovec je Eritrejec Azerya Teklay Weldemariam

28.07.2013

 

Kljub ekstremno visokim poletnim temperaturam smo danes uspešno zaključili 15. gorski tek na Grintovec. Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil slovesne podelitve in razglasitve rezultatov, na katerem je s časom 1 ura 22 minut in 14 sekund slavil Eritrejec Azerya Teklay Weldemariam.

Klub gorskih tekačev Papež je organizator ekstremnega gorskega teka na Grintovec. Tek je uvrščen v Pokal Slovenije v gorskih tekih kot državno prvenstvo navkreber, kjer tekači tečejo v 14. različnih kategorijah, na različno dolgih progah. Dvakrat je bil uvrščen tudi v Grand Prix tekmovanje. To je resnični tek ekstremov, saj morajo odrasli premagati 1.975 m višinske razlike na dolžini 9.600 m.

To je tek presežnikov, tako za organizatorja (vrhunska gorskotekaška prireditev) kot za tekače, poznan v svetu in doma, kar potrjuje udeležba rekordna udeležba 347 tekačic in tekačev iz 16 držav sveta, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Kanade, Češke, Slovaške, Irske, Japonske, Avstrije, Velike Britanije, Amerike, Eritreje, Italije, Francije, Madžarske, Srbije, Nemčije. 255 tekačev je danes doseglo vrh Grintovca, ki nekako magično vabi v svoje naročje kralje višin: vztrajne, uporne, polne moči in energije, ne glede na vreme, čas, starost. Kajti vsi, ki so v času dveh ur in pol dosegli vrh, so kralji višin, zmagovalci, ki so bili boj s samim seboj in z goro.

Rezultati otroških kategorij in kategorij odraslih, absolutno moški in absolutno ženske.

Start vseh kategorij je bil pri Domu v Kamniški Bistrici, popoldan pa je »Pri Jurju« v Kamniški Bistrici sledila slovesna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 15. teka na Grintovec. Prav vsem tekmovalcem je za njihovo vztrajnost, pogum in trud čestital župan Marjan Šarec, vse čestitke za organizacijo zahtevnega teka (prireditev vključuje preko dvesto pomočnikov, prijatelji in ljubiteljev teka, ki organizatorju prostovoljno pomagajo) pa izrekel družini Papež, ki občino Kamnik postavlja na zemljevide sveta.

Čestitke prav vsakemu gorskemu tekaču so izrekli še predsednik Kluba Gorskih tekačev Papež Dušan Papež, predsednik za gorske teke pri AZS in član WMRA – svetovne zveze za gorske teke Tomo Šarf, predsednik AZS, član sveta EAA, evropske atletske zveze Janez Aljančič, predsednik Športne zveza Kamnik Brane Golubović.

Najhitrejši na vrhu Grintovca je bil s časom 1 ura 22 minut in 14 sekund Eritrejec Azerya Teklay Weldemariam. Drugi je pritekel Slovenec Kuhar Nejc, tretje mesto pa zasedel Italijan Baldaccini Alex.

Med ženskami je bila prva na vrhu Slovenka Mateja Kosovelj s časom 1 ura 40 minut 9 sekund, druga Hrvatica Veronika Jurisić in tretja Čehinja Iva Milesova.

Najboljša Kamničana, danes je potekala tudi 3. tekma za Tekaški pokal občine Kamnik, sta bila Bregar Gašper in Trobec Urša, oba tekača KGT Papež. Najstarejša tekačica Olga Grm, najstarejši tekač pa Pavel Erlah. 

Iskrene čestitke vsem gorskim tekačem!


<< Nazaj | Novice