Mali grad

Zmagovalec 14. gorskega teka na Grintovec je Eritrejec Teklay Azeria

29.07.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil podelitve priznanja 14. gorskega teka na Grintovec, na katerem je s časom 1 ura 17 minut in 27 sekund slavil Eritrejec Teklay Azeria.

Klub gorskih tekačev Papež je organizator ekstremnega gorskega teka na Grintovec, s  startom  pri Domu v Kamniški Bistrici. Tek je uvrščen v Pokal Slovenije v gorskih tekih kot državno prvenstvo navkreber, kjer tekači tečejo v 14 različnih kategorijah, na različno dolgih progah. Dvakrat je bil uvrščen tudi v Grand Prix tekmovanje. To je resnični tek ekstremov, saj morajo odrasli premagati 1.975 m višinske razlike na dolžini 9.600 m. To je tek presežnikov, tako za organizatorja (vrhunska gorskotekaška prireditev) kot za tekače, poznan v svetu in doma, kar potrjuje udeležba 323 tekačev iz 16. držav stare celine, Japonske, Eritreje, Avstralije. To je tudi največja udeležba v zgodovini tekov na Grintovec.

Grintovec nekako magično vabi v svoje naročje kralje višin: vztrajne, uporne, polne moči in energije, ne glede na vreme, čas, starost. Kajti vsi, ki v času dveh ur in pol dosežejo vrh, so kralji višin, zmagovalci, ki so bili boj s samim seboj in z goro. Rezultate le-teh si lahko ogledate tukaj (rezultati absolutno, rezultati po kategorijah).

Popoldan, ob 15. uri, je sledila podelitev priznanj 14. gorskega teka na Grintovec. Prav vsem tekmovalcem je za njihovo vztrajnost, pogum in trud čestital župan Marjan Šarec, vse čestitke za organizacijo zahtevnega teka (prireditev vključuje preko dvesto pomočnikov, prijatelji in ljubitelji teka pa organizatorju prostovoljno pomagajo) pa izrekel družini Papež.

Čestitke prav vsakemu gorskemu tekaču so izrekli tudi predsednik Kluba Gorskih tekačev Papež Dušan Papež, predsednik za gorske teke pri AZS in član WMRA – svetovne zveze za gorske teke Tomo Šarf ter predsednik AZS, član sveta EAA, evropske atletske zveze Janez Aljančič.

Najhitrejši na vrhu Grintovca je bil s časom 1:17:27 Eritrejec Azerya Teklay, drugo uvrščeni na Svetovnem prvenstvu 2010 na Veliki planini. Drugi je bil šestkratni evropski prvak in lanski zmagovalec Grintovca Turek Ahmed Arslan, tretji pa Slovenec Nejc Kuhar, zmagovalec močne mednarodne tekme "kilometer vertical" v Italijanskem Canazei pred enim tednom.

Med ženskami je bila prva na vrhu Čehinja Iva Milesova s časom 1:39:37, druga Angležinja Emma Clayton in tretja Slovenka Mateja Kosovelj.

Najboljši Kamničan, danes je potekala tudi tekma za Pokal Kamnika, je bil Gregor Mlakar (KGT Papež), najstarejša tekačica Jožica Rogelj, najstarejši tekač pa Jože Bevcer.

Iskrene čestitke vsem gorskim tekačem in na svidenje na 15. Gorskem teku na Grintovec!


<< Nazaj | Novice