Mali grad

Zmaga odbojkaric Calcita Ljubljana po 60 minutah igre in novinarska konferenca Calcita Ljubljana

16.10.2015

 

Zmaga odbojkarice Calcita Ljubljana po 60 minutah igre

Odbojkarice Calcita Ljubljane so na drugi tekmi turnirja srednjeevropske lige po le 60 minutah igre premagale dunajski SVS Post. To je bila njihova že tretja zmaga v treh dneh, najtežjo preizkušnjo v tem tednu pa bodo imele v soboto, ko bodo v 2. krogu 1. DOL za ženske gostovale v Kopru.

Calcit Ljubljana – SVS Post   3:0 (19, 9, 6)

Ljubljana - Dvorana Tivoli, gledalcev 50, sodnika: Brlas in Stipaničev.

Calcit Ljubljana: Grudina 12, Božič 1, Vrhovnik 9, Igličar 10, Forštnarič 1, Kučej 10, Kostić 1, Aragao 4, Hribar 1, Jerala - libero, Turk 2, Potokar 8.

SVS Post: Huber - libero, Schmerlaib 1, Ružičkova, Stankova 7, Bajde 1, Katz 2, Frühbauer, Jahn 4, Freynschlag, Jenner-Braunschmeid 2.

Slovenske državne prvakinje so svojo tretjo zaporedno tekmo v treh dneh, v torek so na prvi tekmi turnirja srednjeevropske lige s 3:0 (21, 16, 22) premagale Fatum Nyiregyhazo, v sredo pa v osmini finala pokala Slovenije na Ptuju s 3:0 (14, 19, 8) še domačo ekipo GM Mobil Ptuj, so začele v postavi Cecilia Aragao, Petra Vrhovnik, Monika Potokar, Tina Grudina, Elena Kučej, Urška Igličar in prosta igralka Meta Jerala.

Avstrijske državne prvakinje, ki v Ljubljani igrajo brez treh tujk, so na včerajšnji drugi tekmi turnirja morale priznati premoč ekipi Fatum Nyiregyhaza z 0:3 (-23, -18, -19). Tudi danes so v prvem nizu dolgo držale korak z domačo ekipo, ki je na drugi tehnični odmor resda odšla s prednostjo petih točk, vendar so se jim Dunajčanke približale na dve točki zaostanka, zadnjič pri izidu 18:20. Z asom Kučejeve so jim Ljubljančanke pobegnili za štiri točke (23:19), zmago v uvodnem nizu pa je potrdila Potokarjeva.

Drugi niz so domače odbojkarice začele bolj zavzeto, z manj napakami. Na servis Kučejeve so dosegle kar sedem točk zapored, zadnjo je z asom dosegla ljubljanska blokerka, za vodstvo z 10:2. Z blokom Olivere Kostić so domače odbojkarice ob drugem tehničnem odmoru gostjam pobegnile že za deset točk, s tem pa je bil drugi niz, ki ga je s še enim asom končala Kučejeva, odločen.

Tudi tretji niz se je začel podobno kot drugi. Gostje so spet imele težave s sprejemom na servis Kučejeve, ki se ji je pridružila še Igličarjeva. Z blokom in uspešno izvedenim prvim tempom Tine Grudine so Ljubljančanke povedle z 10:1, sledila je še napaka gostij in domače odbojkarice so že lahko vpisale nove tri točke v srednjeevropski ligi. Trener Ribič je v igro poslal še Ano Katarino Hribar, Kajo Turk in Majo Forštnarič, vse tri pa so tudi dosegle vsaj po eno točko.

Odbojkarice Calcita Ljubljane bodo svoj naslednji turnir v srednjeevropski ligi igrale v Poreču od 27. do 29. decembra. Na prvi tekmi bodo igrale z domačinkami, dan pozneje pa jih čaka slovenski derbi z Novo KBM Branikom.

Izjava po tekmi

Monika Potokar, igralka Calcita Ljubljane:  »To je bila za nas že tretja tekma v treh dneh, zato se je bilo že težko motivirati, zato sem toliko bolj zadovoljna, da smo šle v tekmo odločno, brez večjih napak in jo odigrale, kot je treba. To je lastnost velikih ekip. Zdaj moramo dobiti še sobotno prvenstveno tekmo v Kopru.«

Novinarska konferenca Calcita Ljubljana

Štirinajst dni pred prvo tekmo v ligi prvakinj, ko bodo v dvorani Tivoli gostile poljsko ekipo Atom Trefl Sopot, so na novinarski konferenci v ljubljanski Hiši športa o razlogih za selitev v Ljubljano, predvsem pa o ciljih in načrtih odbojkaric Calcita Ljubljane so spregovorili predsednik kluba Gregor Hribar, trener Gašper Ribič in kapetanka ekipe Petra Vrhovnik. Prisotne je za trenutek pozdravil tudi župan mesta Ljubljane Zoran Janković.

Z osvojitvijo naslova državnih prvakinj v minuli sezoni so si Calcitovke pridobile tudi pravico nastopa v ligi prvakinj. V vodstvu kluba so po dolgem in temeljitem razmisleku sprejeli izziv, žal pa v Kamniku ni primerne dvorana za igranje na tako visoki ravni. To je bil tudi eden od razlogov za selitev v Ljubljano.

»Poudaril bi, da ni šlo združitev z UOK Vitalom Ljubljano, ker bi to pomenilo, da bi potem en klub ugasnil, kot je bilo to pred leti primer z ACH Volleyjem, temveč za prenos pravic v Ljubljano, se pravi, da smo pravice prve ženske ekipe prenesli v Ljubljano, kar so 19. septembra potrdili na skupščini UOK Vitala Ljubljana. Sicer pa, tako kot se podjetniki selijo v boljše okolje, smo tudi mi ocenili, da je raven tekmovanja v ligi prvakinj tako visoka, da že domačih tekem ne bi mogli igrati v svoji dvorani in bi jih tako ali tako morali igrati v Ljubljani. Že zato smo bili prisiljeni iskati boljše pogoje za žensko ekipo, s katero imamo dolgoročne cilje, saj želimo združiti ves potencial, ki ga premorejo ljubljanski klubi, da bi prišli do močnega kluba,« je o vzrokih selitve kluba iz Kamnika v Ljubljano pojasnil Gregor Hribar, predsednik odbojkaric Calcita Ljubljane.

Od lani v vrstah slovenskih državnih prvakinj ni več Lane Ščuke, ki je odšla v Modeno, Tamara Borko je končala s kariero, prav tako ni več Zale Kranjc in ameriške blokerke Mekane Barnes. Njihovo vrzel so nadomestile brazilska organizatorka igre Cecilia Aragao, srbska korektorica Olivera Kostić, dve mladi nadarjeni slovenski igralki, blokerka Tina Grudina iz Go Volleyja in Kaja Turk iz UOK Vitala, kot zadnja se je ekipi pridružila Monika Potokar. V tej zasedbi so že zabeležile dve zmagi v srednjeevropski ligi, zmago v domačem prvenstvu in uvrstitev v četrtfinale pokala Slovenije.

»Ekipo smo sestavljali kar nekaj časa, čeprav iščemo še eno sprejemalko. Toda za zdaj imamo dvanajst igralk in s tem smo zadovoljni. Priprave na sezono so bile nekoliko drugačne, ker smo imeli tudi reprezentantke, ki so igrale na evropskem prvenstvu, dokaj pozno se nam je pridružila tudi Olivera Kostić. Za nami so tudi že prve tekme; v tem tednu smo dve že odigrali, še dve bomo, potem pa se bomo spet lahko v miru posvetili treningom, tako da bomo dobro pripravljeni pričakali prvo tekmo v ligi prvakinj. Zmag v tem tekmovanju ne moremo obljubljati, lahko pa obljubljamo borbeno igro za vsako točko. Glavni cilj sezone je domače prvenstvo, kjer moramo osvojiti prvo mesto, da bomo tudi v prihodnji sezoni igrali v ligi prvakinj. Toda, če bo šlo za zgodbo na daljši rok, lahko tudi ženska odbojka v Ljubljani in Sloveniji lahko računa na kaj več, kot da samo nastopa in se bori v ligi prvakinj,« je o ciljih ljubljanskih odbojkaric v novi sezoni spregovoril trener ekipe Gašper Ribič. 

Po slovesu Tamare Borko je v letošnji sezoni kapetanski trak prevzela Petra Vrhovnik, ki je z Ano Katarino Hribar osvojila tudi prvi državni naslov Calcitovk.

»Lepo je bilo biti v ekipi, ki je počasi napredovala. Vse odbojkarice v Sloveniji si želijo igrati v ligi prvakinj in lepo je biti del te zgodbe. Zavedamo pa se, da bo to za nas tehnično-taktično velik preskok, največji do zdaj in videli bomo, kako se bomo v tem znašle. Ostajamo na realnih tleh v smislu, da ne moremo obljubljati zmag. Vemo, da bo na tekmah potrebno ogromno discipline, da bomo morale tvegati, toda po drugi strani bomo morale držati raven malih napak. To je zelo težko držati, ampak drugače ne bo šlo. Če bomo želele biti vsaj enakovredne svojim nasprotnicam, bomo morale igrati še stopničko višje kot do zdaj, vendar v vsej tej evforiji ne smemo pozabiti, da je državno prvenstvo vendarle naš osnovni cilj,« je dejala Vrhovnikova, ki je poudarila, da se igralke v ekipi odlično razumejo.

»V ekipi resnično vlada prava harmonija. Zahvala za to gre tudi obema trenerjema, Gašperju Ribiču in Aljoši Jemcu, ki sta zbrala 12 igralk, ki se tudi karakterno med sabo razumemo in komaj že čakamo na prvo tekmo v ligi prvakinj.«

Odbojkarice Calcita Ljubljane bodo svojo prvo tekmo v ligi prvakinj igrale 29. oktobra, ko bodo v Tivoliju gostile Atom Trefl Sopot, v kateri je pomočnik trenerja Vasja Samec Lipicer. V skupini B sta še VakifBank iz Istanbula in italijanska ekipa Igor Gorgonzola Novara.

Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16:

Spored tekem v skupini B lige prvakinj

1. krog, 28. oktober:  VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara (19.00), 29. oktober: Calcit Volleyball – Atom Trefl Sopot (20.00).

2. krog, 10. november: Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul (18.00), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball (20.30).

3. krog, 24. november: Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara (18.00); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul (20.00).

4. krog, 9. december: VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball (19.00), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot (20.30).

5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara (20.00), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot (19.00).

6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30). 

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice