Mali grad

Zmaga do polfinala odbojkaric, odbojkarji odlično tudi v Novem mestu

01.03.2015

 

Zmaga do polfinala

Na prvi četrtfinalni tekmi končnice 1. DOL – ženske, so odbojkarice Calcit Volleyballa sicer brez izgubljenega niza premagale ekipo Kema Puconci, a so do zmage prišle na težji način, kot bi morda lahko sodili po izidu. Druga četrtfinalna tekma bo na sporedu že v sredo, 4. marca, ob 19. uri. Igra se na dve zmagi.

Calcit Volleyball – Kema Puconci 3:0 (20, 23, 23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Luzar in Potočnik (oba Kočevje).

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 10, Božič 3, Kregar, Borko, Vrhovnik 14, Igličar 11, Forštnarič, Kučej 9, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 13. Trener: Gašper Ribič.

Kema Puconci: Koler - libero, Praprotnik Flisar 6, Vidonja 8, Vinkovič, Franko 2, Škraban 9, Banfi 1, Donša, Jerič – libero, Frumen 3, Sakovič 9, Kadiš 3. Trener: Bojan Novak.

Odbojkarice Calcit Volleyballa so se, tako kot Nove KBM Branika, v letošnji sezoni niso igrale modre skupine, tako da je bila zanje nocojšnja prva četrtfinalna tekma, ob pokalnih tekmah, prva v domačem prvenstvu. Ker so bile v srednjeevropski ligi boljše od njih Mariborčanke, so končnico začele z drugega mesta, njihove nasprotnice pa so bile Pucončanke, ki so bile najboljše v zeleni skupini. Domači trener Gašper Hribar se je tokrat odločil za Mojco Božič na mestu organizatorke igre, Petro Vrhovnik in Lano Ščuko na sprejemu, Mekano Barnes in Eleno Kučej v bloku, Urško Igličar na mesto korektorice in Meto Jeralo na mestu proste igralke. Na drugi strani je Bojan Novak, ki je imel med sezono nemalo težav s prisotnostjo svojih igralk na treningih, tekmo začel z Ano Praprotnik Flisar, Ivi Škraban, Saro Sakovič, Vanjo Vidonjo, Tjašo Frumen, Petro Franko in prosto igralko Katjo Koler. Kot že tolikokrat do zdaj v letošnji sezoni so domače odbojkarice nezanesljivo začele prvi niz, saj so gostje povedle s 3:0 in bile v prednosti praktično do prvega tehničnega odmora. Nanj so s točko prednosti z asom Barnesove vendarle odšle Kamničanke, toda po vrnitvi na igrišče so Pucončanke spet dosegle tri točke zapored za vodstvo z 10:8. Na trinajsti točki je sledilo novo izenačenje, na drugi tehnični odmor pa so tokrat odšle odbojkarice iz Puconcev. Na servis Barnesove in napaki Frumnove so po daljšem času do vodstva prišle varovanke Gašperja Ribiča (17:16), ki so z blokom Kučejeve prvič na tekmi povedle za dve točki (19:17). Gostjam ni več pomagal niti polminutni odmor, kajti po asu Vrhovnikove so domačinke povedle s 23:19. Niz je s paralelnim udarcem končala Igličarjeva.

Drugi niz so Kamničanke začele bolj prepričljivo kot prvega, saj so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, toda po vrnitvi na igrišče, so Pucončanke dosegle štiri točke zapored, nato pa na servis Vidonje še do vodstva s 15:12. Visoko prednost so po zviti akciji Praprotnik Flisarjeve ohranile tudi ob drugem tehničnem odmoru. S tem pa težav za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti po asu Mateje Kadiš, so gostje, povedle z 18:13. Ribič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, a so gostje z asom Monike Banfi še vedno držale visoko prednost (21:17). Pucončanke so še vodile z 22:18, toda na servis Božičeve in ob dobri igri v bloku so domače odbojkarice v končnici niza izid na 22. točki izenačile, v bloku je bila uspešna Ščuka, s točko Igličarjeve pa povedle (23:22). Praprotnik Flisarjeva je izid še izenačila, vendar sta Vrhovnikova in Kučejeva z blokom Calcitovkam prinesli zmago tudi v drugem nizu.

Z odlično igro v bloku so domače odbojkarice nadaljevale tudi v tretjem nizu, ko so s tremi zaporednimi bloki povedle s 6:3, še za točko pa so svojo prednost povečale ob prvem tehničnem odmoru. Gostje, ki so zelo dobro igrale v polju, kjer so rešile nekaj »težkih« žog v tem elementu igre se je izkazala prosta igralka Katja Koler -, se niso predale, saj so s prvim tempom Vidonje izid na deveti točki izenačile. Na drugi tehnični odmor so s točko prednosti odšle gostujoče odbojkarice, ki so vodile tudi še pri izidu 19:18, zato je domači trener vzel svoj prvi polminutni odmor v tretjem nizu. Po njem so z blokom Kučejeve in točko Igličarjeve do vodstva prišle Kamničanke (20:19), ki so z asom nasprotnicam pobegnile za dve točki (21:19). Za polminutni odmor se je tokrat odločil Bojan Novak. Njegove varovanke so ubranile dve zaključni žogi, pri tretji pa so naredile lastno napako, kar je Kamničankam prineslo težko priborjeno, a zasluženo zmago.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Ob pravih trenutkih smo z blokom in obrambo reševali kritične položaje. Je pa na takšnih tekmah tako, na drugi strani je ekipa, ki nima česa izgubiti, lahko igra sproščeno. Mi, na drugi strani vemo, kaj se od nas pričakuje in ni preprosto igrati. Toda takšne tekme moraš skušati odigrati čim bolj mirno. Na koncu smo zmagali s 3:0 in s te strani smo lahko zadovoljni, vendar nas v sredo čaka še ena tekma, na katero se bo treba čim bolje pripraviti. Od prve točke naprej bomo morali igrati zbrano, kajti Puconci so nepopustljiva ekipa in če ne bomo igrali svoje igre, lahko zaidemo v težave.«

Bojan Novak, trener Keme Puconcev: »V vseh treh nizih smo popustili v končnici. Morda smo se sami ustrašili, kaj, če bomo zdaj zmagali in morda so se nam prikradle napake, ki se nam na začetku niso. Škoda, ker smo resnično pokazali, da se lahko enakovredno merimo tudi proti ekipami, kot je Calcit in morda tudi dokazali, da bi si zaslužili, da bi igrali v modri skupini. Ampak povratna tekma bo že v sredo in upam, da bomo to dobro igro, ki smo jo prikazali danes, prenesli v svojo dvorano ter da nas bo številno občinstvo, ki ga res imamo, ponesla do zmage.«

Odlično tudi v Novem mestu

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v osmem krogu 1. DOL - modra skupina brez večjih težav premagali domačo Krko in se samo še učvrstili na drugem mestu. V prihodnjem krogu bodo v soboto, 7. marca, ob 18. uri, tokrat izjemoma v dvorani OŠ Stranje, gostili Panvito Pomgrad.

Krka – Calcit Volleyball 0:3 (-14, -18, -17)

Novo mesto: Dvorana Marof. 100 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Globačnik (Topolšica).

Krka: L. Brulec 4, Ožbalt – libero, Erpič 2, Vrhovšek 1, Kosmina 8, Malenšek, Kastrevec, Rastoder, Vesel, Bevc – libero, Bregar 3, Lindič, Klobčar 1, Turk 12. Trener: Jernej Rojc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 1, T. Štern 10, Drobnič 8, Vidmar, Štembergar Zupan, Brus 10, Kvas, Stavbar 3, Kotnik, Ž. Štern 14, J. Brulec 2. Trener: Marko Brumen.

Kamničani so si že med tednom, tudi po zaslugi Kanalcev, ki so v zaostali tekmi premagali Panvito Pomgrad, tudi praktično zagotovili najmanj drugo mesto pred začetkom končnice državnega prvenstva. Toda, ker so v prejšnjem krogu Kranjčani odvzeli točko ACH Volleyju, so varovanci Calcit Volleyballa lahko celo še prvi v modri skupini, vendar ob pogoju, da bi premagali tako Krko, kot Panvito Pomgrad ter seveda v zadnjem krogu tudi aktualne državne in pokalne prvake Slovenije.

Prvega od treh pogojev so skušali izpolniti na gostovanju v Novem mestu. Tekmo proti Krki so tokrat za kamniško ekipo začeli Jan Brulec, Sergej Drobnič, Žiga Štern, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Domači trener se je na mestu podajalca odločil za mladega Gašperja Klobčarja, ob njem pa so bili v začetni postavi še Martin Kosmina, Valentin Turk, Grega Erpič, Miha Bregar, Luka Brulec in prosti igralec Gregor Ožbalt. Z blokoma Bregarja in Kosmine so domači odbojkarji povedli s 4:1, s tremi točkami prednosti so vodili še pri izidu 6:3, nato pa so Kamničani na servis Drobniča izid na šesti točki že izenačili. Odbojkarji Krke so na prvi tehnični odmor še odšli s točko prednosti, toda s točko Brusa so gostje prvič na tekmi povedli (9:8). Ob močnih servisih Tončka Šterna, ki je dosegel tudi dva asa, so odbojkarji Calcita z delnim izidom 6:0 prišli do šestih točk prednosti (17:11) ter popolnoma prevladali na igrišču. Jan Brulec, nekdanji igralec Krke, je odlično razigral soigralce, ki so preko Drobniča izkoristili že kar svojo prvo zaključno žogo.

Tudi v drugem nizu so krkaši na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo. Tokrat dveh točk, a je razpoloženi Žiga Štern z dvema zaporednima točkama izid na deveti točki izenačil. Ob boljšem servisu in bolj učinkoviti igri v napadu so Brumnovi varovanci ob drugem tehničnem odmoru že vodili s petimi točkami prednosti. S kar tremi asi Drobniča so pred vstopom v končnico domačinom pobegnili na neulovljivih devet točk (13:22), domači ekipi pa niso pomagale ne številne menjave ne polminutna odmora, da bi spremenili potek niza, ki se je končal z napako Simona Vesela na servisu.

Medtem ko so domači odbojkarji tretji niz nadaljevali z začetno postavo, je Marko Brumen v svoji ekipi priložnost ponudil še Tinetu Kvasu, ki je v igro vstopil že ob koncu drugega niza, in Žanu Novljanu. Za razliko od prvih dveh nizov so Kamničani v tretjem vajeti igre v svoje roke prevzeli vse od začetka, ko so z blokom Brusa povedli s 3:0. Novomeščanom se je do odhoda na prvi tehnični odmor, ob njem so za gosti zaostajali za dve točki, trikrat še uspelo približati na točko zaostanka, toda po tehničnem odmoru je bilo spet vse v znamenju Calcit Volleyballa. Brata Štern sta bila nevarna v napadu, za nameček so Kamničani še naprej bolje izvajali začetne udarce in bili boljši v bloku, kar jim je tudi ob številnih lastnih napakah domače ekipe prineslo sedem točk prednosti (21:14). Tako visoke prednosti seveda niso zapravili in z blokom Brusa so še sedmič v modri skupini prišli do polnega izkupička. Da so bili kamniški odbojkarji resnično boljši nasprotnik, je potrdila tudi statistika tekme, saj so bili prav v vseh elementih igre boljši.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec in Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice