Mali grad

Zmaga Kamničank na domačem terenu

22.04.2013

 

Tretja finalna tekma končnice v 1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik     3:0 (19, 14, 22)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 400 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Globačnik (Šoštanj).

Calcit Volleyball: Guštin16, Turnšek 6, Podlesnik – libero, Handanovič, Lenarčič 3, Kramolc 6, Ljubetič, Starčević 16, N. Mori, Hribar 1, Strel Kosmač 7 , E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Blagne 7, Kučej 3, Kaučič 2, Andreyko 5, Igličar, Najdič, S. Planinšec , M. Planinšec, Proković – libero, Hutinski 7. Trener: Bruno Najdič.

Za odbojkarice Calcit Volleyball je bilo na tretji finalni tekmi končnice državnega prvenstva še kako pomembno, kako jo bodo začele. Na drugi so v Mariboru namreč iz že izgubljenega položaja prišle do vodstva z 12:8 v petem nizu, imele pa so tudi zaključno žogo za končno zmago. Vendar so jo odbojkarice Nove KBM Branika ubranile, nato pa zmagale. Toda izkušene Kamničanke so hitro pozabile na zapravljeno priložnost, in že v prvem nizu najavile novo zmago v finalni seriji. Z dobro igro so nadaljevale tudi v drugem nizu, nekaj več težav pa so imele le v tretjem, toda ob boljši igri v vseh elementih odbojkarske igre je bila njihova zmaga popolnoma zaslužena. Četrta finalna tekma bo na sporedu v četrtek, ob 18.30 uri v Mariboru.

Kamniške odbojkarice so tudi tretjo finalno tekmo začele v svoji najmočnejši zasedbi, s Teo Lenarčič na mestu organizatorke igre, sprejemalkama Petro Kramolc in Ano Starčević, Majo Guštin in Jeleno Strel Kosmač kot blokerkama, Tjašo Turnšek na korektorskem položaju in prosto igralko Uršo Podlesnik. Na drugi strani mreže tudi v mariborski ekipi v primerjavi s prvo mariborsko tekmo v začetni zasedbi ni bilo sprememb, kar je pomenilo, da poškodba gležnja Diane Andreyko ni bila hujše narave, ob njej pa je bila na sprejemu še Nika Blagne. Ob njima so tekmo začele še organizatorka igre Sara Najdič, blokerki Marina Kaučič in Sara Hutinski, korektorica Iza Mlakar in prosta igralka Stefana Proković. Prvi niz so bolje začele domače odbojkarice, ki so na prvi tehnični odšle s prednostjo dveh točk. Na dozdajšnjih tekmah finalne serije so na prvi tehnični odmor vedno s prednostjo odšle Mariborčanke, ki so tudi prve odšle na polminutni odmor, kajti po asu Jelene Strel Kosmač in pred tem bloku Tee Lenarčič so za Kamničankami zaostajale za štiri točke (8:12). Do drugega tehničnega odmora so gostje svoj zaostanek znižale za točko, vendar so varovanke Olega Gorbačova še naprej držale dober sprejem, pa tudi v bloku so bile višje od svojih nasprotnic. Ko je Maja Guštin po svoji značilni akciji dosegla točko za vodstvo z 20:15, se je Kamničankam že nasmihala zmaga v prvem nizu. Še bližje so ji bili po še eni točki Guštinove, tokrat iz prvega tempa, ko so prišle do kar petih zaključnih žog za zmago v prvem nizu, že kar prvo pa je izkoristila Jelena Strel Kosmač.

Z dobro igro so domače odbojkarice nadaljevale tudi v uvodu drugega niza, ko so z asom Ane Starčević povedle s 6:1 – s petimi točkami prednosti so Kamničanke vodile tudi ob prvem tehničnem odmoru v drugem nizu -, zato je bil Bruno Najdič pravzaprav prisiljen vzeti polminutni odmor. Ker so po vrnitvi na igrišče, po prvem tehničnem odmoru, Mariborčanke dosegle tri zaporedne točke, eno od njih s prvim mariborskim asom na tekmi Iza Mlakar, se je za polminutni odmor odločil tudi domači trener Oleg Gorbačov. Mariborčanke so se v nadaljevanju niza domači ekipi še približale na točko zaostanka (8:9), toda po priborjenem servisu je Jelena Strel Kosmač imela tri servise zapored, še dva pa nato Tea Lenarčič in Mariborčanke so na drugi tehnični odmor odšle s sedmimi točkami zaostanka. S tem pa seriji kamniških točk še ni bilo konec, kajti z asom je Tea Lenarčič svoji ekipi priborila že osem točk naskoka (17:9). S še enim asom, tokrat Ane Starćević, so Calcitovke gostjam ušle za deset točk (20:10) in si praktično že zagotovile zmago v drugem nizu. Bruno Najdič je že pred tem iz igre potegnil Izo Mlakar, ki je bila zlasti na drugi finalni tekmi skorajda nezaustavljiva v napadu, v igro pa poslal Mihelo Planinšec, nato pa še njeno sestro Saro, ki je zamenjala Diano Andreyko. Toda prednost Kamničank je bila prevelika, da bi v tem nizu še lahko prišlo do preobrata. S predolgim servisom je drugi niz končala Sara Hutinski.

Pred začetkom tretjega niza so se gledalcem predstavile slovenske kadetinje, ki so nedolgo tega na evropskem prvenstvu v Črni gori in Srbiji osvojile šesto mesto in se uvrstile na svetovno prvenstvo, ki bo na Tajskem. V imenu OZS se jim je ob velikem uspehu zahvalil njen predsednik Metod Ropret. V tretjem nizu je Najdič v igro vrnil Izo Mlakar in Diano Andreyko, Marino Kaučič pa zamenjal z Eleno Kaučič, v nespremenjeni zasedbi pa so tekmo nadaljevale Kamničanke. Do pete točke sta bili ekipi izenačeni, nato pa so na servis Tjaše Turnšek domače odbojkaricam gostjam ušle za tri točke in še na sedmi tehnični odmor na tretji finalni tekmi odšle z vodstvom. Ko je Jelena Strel Kosmač z blokom zaustavila Diano Andreyko, je Najdič Američanko zamenjal z Urško Igličar, njegova ekipa pa je za domačinkami zaostajala za štiri točke (5:9). Vendar ne dolgo, kajti prav na servis Igličarjeve so se Kamničankam približale na točko zaostanka, vseeno pa so na drugi tehnični odmor v tretjem nizu odbojkarice Calcita odšle s tremi točkami prednosti. Za četrto je z asom poskrbela Ana Katarina Hribar, ki je v Mariboru s svojimi servisi začela preobrat, ki pa se Kamničankam ni popolnoma posrečil. Bruno Najdič je Kamničanke želel zaustaviti s polminutnim odmorom, vendar mu to ni popolnoma uspelo. Aktualne pokalne zmagovalke so, čeprav so se jim gostje na servis Andreykove, ki se je vrnila v igro in bloku Elene Kučej približale le na točko zaostanka (18:19), zadržale potrebno zbranost in po točki Tjaše Turnšek prišle do vodstva s 23:20. Mariborčanke so se jim še približale na točko zaostanka, toda Maja Guštin je z blokom svoji ekipi priborila drugo zmago v finalu končnice v 1. DOL za ženske.

Izjavi po tekmi

Ana Starčević, igralka Calcit Volleyballa: »Za nas je zelo pomembno, da smo na tej tekmi zmagale. Ne samo zaradi zmage same, kajti finale se tako ali tako igra na tri dobljene tekme, pač pa, zato, da smo po slabi tekmi v Mariboru spet pridobile na samozavesti. Tudi zato je bilo pomembno, da smo tekmo odigrale dobro, najbolje v tej finalni seriji. Mislim, da smo danes vse igralke prikazale dobro igro, uspele smo se zbrati in tekmo oddelati na najboljši možni način.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »V letu 2013 je bila to naša najslabša tekma. Naredili smo ogromno lastnih napak, tako da moramo kritiko sprejeti nase in se vprašati, kaj smo tako slabega naredili v zadnjih treh dneh. Namesto, da bi mi bili v psihološki prednosti po zmagi v Mariboru, se to ni zgodilo. Očitno smo mislili, da bo proti Kamničankam že dovolj, če bomo stopili na igrišče. Najbolj pomembno bo, da pozabimo na te tri tekme in se korektno vprašamo, vsak zase, kaj smo slabega naredili, s kakšno glavo smo prišli v Kamnik in če si bomo na to vprašanje dali korekten odgovor, potem v četrtek lahko zmagamo, če pa si bomo na to vprašanje odgovorili lažno, potem se bojim, da bo prvenstva konec.«

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice