Mali grad

Zmaga Kamničank na derbiju v Mariboru; po lepotici v Kranju Calcitovci začasno spet prvi

08.12.2013

 

Zmaga Kamničank na derbiju v Mariboru

Na derbiju osmega kroga srednjeevropske lige sta se v Mariboru pomerili najboljši slovenski ekipi. Čeprav so v prvem nizu slavile domače odbojkarice, so v nadaljevanju odbojkarice Calcit Volleyballa vajeti igre prevzele v svoje roke ter na kolena spravile tudi ekipo Nove KBM Branika. Mariborčanke navkljub porazu v srednjeevropski ligi ostajajo na prvem mestu, vendar z le še dvema točkama naskoka. Vsekakor pa je zmaga Kamničank dobra napoved pred zaključnim turnirjem pokala Slovenije, ki bo 26. in 27. decembra, še pred tem pa varovanke Gašperja Ribiča že to sredo čaka prva tekma šestnajstine finala pokala Challenge, nato še povratna tekma in prihodnjo soboto v srednjeevropski ligi še obračun s Slavijo iz Bratislave.

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball     1:3 (21, -20, -31, -20)

Maribor – Dvorana Lukna. 400 gledalcev. Sodnika: Globačnik in Skudnik (oba Slovenija).

Nova KBM Branik: Mlakar 23, Blagne 6, Kučej 6, Kaučič 5, Ajnihar, Igličar 4, Gričnik – libero2, Najdič 3, Starčević 22, S. Planinšec, M. Planinšec, Proković – libero1. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: E. Mori 4, Turnšek 19, Božič, Kavčič, Borko 9, Vrhovnik 13, Valenčič, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk 12, Ščuka13. Trener: Gašper Ribič.

Že pred prvo tekmo v Kamniku, ki so jo pozneje aktualne državne prvakinje in branilke naslova v srednjeevropski ligi dobile, je njihov trener Bruno Najdič opozarjal, da ima tudi v letošnji sezoni Calcit Volleyball dobro ekipo. To se je v nadaljevanju sezone tudi potrdilo, kajti Kamničanke so do nocojšnjega gostovanja v mariborski dvorani Lukna, dobile vse svoje tekme, medtem ko so Mariborčanke pričakovano klonile v prvem krogu pokala CEV proti švicarski ekipi Köniz in v sredo na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije v Braslovčah. Na njihovo srečo so nato v zlatem nizu potrdile svojo kakovost in se na koncu zanesljivo uvrstile na zaključni turnir pokalnega tekmovanja. Če na njem v polfinalnih obračunih ne bo presenečenj, je bil nocojšnji slovenski derbi osmega kroga srednjeevropske lige tudi nekakšna generalka za finale slovenskega pokala.

Mariborski trener Bruno Najdič se je odločil, da bo tekmo začel v svoji standardni postavi, s Saro Najdič na mestu organizatorke igre, Niko Blagne in Ano Starčević, še lani igralko Calcita, na mestu sprejemal, v bloku sta bili Elena Kučej in Marina Kaučič, na mestu korektorke Iza Mlakar ter Sara Proković kot prosta igralka. Na drugi strani mreže je Gašper Ribič, ki v tej sezoni odlično vodi Kamničanke, tokrat na mestu organizatorke igre dal prednost Evi Mori, na mestu sprejemalke pa ob Lani Ščuki Petri Vrhovnik. Ob njih so tekmo proti Mariborčankam začele še blokerki Tamara Borko in Lucy Charuk, korektorka Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. Uvod v tekmo je pripadel domači ekipi, ki je na servis Marine Kaučič povedla z 8:3 ter to prednost bolj ali manj držala do izida 15:10. Toda do drugega tehničnega odmora so se jim Kamničanke približale na dve točki zaostanka, po uspešnem napadu Lane Ščuke pa le še na točko. Ista igralka je z blokom svojo ekipo prvič v prvem nizu popeljala do vodstva z 18:17, kar je bilo, kot se je pokazalo pozneje, tudi njihovo edino vodstvo v tem nizu. Na enaindvajseti točki sta bili ekipi še skupaj, v končnici pa sta Elena Kučej in Iza Mlakar Mariborčankam prinesli zmago v prvem nizu.

Tudi v drugi niz sta se ekipi podali v nespremenjenih zasedbah. Do prve večje prednosti so z asom Sare Najdič prišle odbojkarice Branika, ki so povedle s 13:9, toda na servis Tjaše Turnšek so na drugi tehnični odmor s točk prednosti odšle Kamničanke, ki so tudi po zaslugi svoje korektorke in Lane Ščuke prišle do kar petih zaključnih žog za izenačenje v nizih. Prve, zaradi lastne napake, niso izkoristile, zato pa je bila v drugo uspešna Turnškova. Na krilih zmage v drugem nizu so odbojkarice Calcita začele tudi tretjega, ko so na servis Tamare Borko ob prvem tehničnem odmoru vodile s petimi točkami prednosti. Toda sledilo je nekaj nezbranosti v njihovih vrstah, kar so Mariborčanke izkoristile in po napadu Mlakarjeve je na osmi točki sledilo drugo izenačenje v tretjem nizu. V nadaljevanju niza je bila pobuda spet na strani kamniške ekipe, ki je bila boljša v bloku, naredila pa je tudi manj lastnih napak. Ko so po točki Turnškove povedle s 23:19, je vse kazalo na še en njihov dobljen niz, vendar je Starčevićeva svoji ekipi priborila servis. Z asom Sare Najdič so Mariborčanke nato prišle celo do prve zaključne žoge za zmago v tretjem nizu, a jim je to preprečila Turnškova. V izredno napeti končnici so Najdičeve varovanke imele še petkrat priložnost za zmago, Kamničanke pa dvakrat, toda ko se je pojavila še tretja priložnost, je niso več izpustile iz rok, kajti Lana Ščuka je z asom končala dramatičen tretji niz.

V četrtem nizu je Bruno Najdič na mestu blokerke Marino Kaučič zamenjal s Saro Planinšec, medtem ko v kamniški ekipi še naprej, razen občasnih menjav, drugih sprememb v postavi ni bilo. Do prvega tehničnega odmora je vse kazalo na še en izenačen niz, toda po izenačenju na osmi točki, za katerega je bila zaslužna Sara Najdič, so Kamničanke z delnim izidom 8:2 prišle do kar šestih točk naskoka. Tokrat visoke prednosti niso zapravile, čeprav so se jim domače odbojkarice nekajkrat približale na tri točke zaostanka. Lucy Charuk in Lana Ščuka sta, ob napakah domače ekipe, »skrbeli« zato, da se razlika ni manjšala, z blokom Tamare Borko, njenim četrtim na tekmi pa so Kamničanke prvič v letošnji sezoni premagale tudi Novo KBM Branik.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Kamničanke so bile skozi vso tekmo boljša ekipa in so zasluženo zmagale. Prvi niz smo sicer dobili mi, vendar nam preprosto igra ni stekla. Nismo igrali, kot smo si želeli. Na servisu in v protinapadih smo spet naredili preveč lastnih napak, ki jih naša ekipa do tega tedna ni delala. Prav tako sprejem ni bil najboljši, tudi ne naši udarci v napadu. Nadaljevanje sezone bo pokazalo, katera igralka je prava, katera se je sposobna dvigniti na višjo raven. Za naše igralke je to neka nova situacija, ki je še niso navajene, ampak preprosto moramo iti naprej. Videli bomo, koliko časa bomo potrebovali, da bomo igro spet dvignili iz začetka sezone.«

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Mislim, da je bila naša ekipa nocoj preprosto boljša. Tudi, če pogledamo statistične kazalce, so bile Mariborčanke malenkost boljše na sprejemu, v drugih elementih igre smo bili boljši mi. Tu mislim predvsem na blok v povezavi z obrambo, naredili pa smo tudi manj lastnih napak. Mariborčanke so tekmo začele solidno, nato pa so začele v svoji igri padati, kot da bi bilo na njihovi strani več nervoze. Na naši strani sta bili tudi sproščenost in borbenost. Uspelo nam je zaustaviti njihove najboljše napadalke, kar je bilo dovolj. V določenih trenutkih tekme smo s servisom nekoliko 'porušili' njihov sprejem. Do zaključka finala pokala so še skoraj trije tedni in to bo čisto druga zgodba, toda za nas je pomembno, da so igralke spoznale, da so spodobne premagati tudi Branik.«

Po lepotici v Kranju Calcitovci začasno spet prvi

Z minimalno zmago v Kranju so odbojkarji Calcita Volleyballa na prvenstveni lestvici v trinajstem krogu 1. DOL prehiteli Kanalce, ki bodo z Mariborčani igrali šele prihodnjo sredo. Navkljub »le« dvema osvojenima točkama, je trener Kamničanov Marko Brumen za prikazano igro pohvalil vse svoje varovance in dejal, da je bila v dvorani Planina v Kranju to ena boljših iger njegove ekipe v letošnji sezoni. Toda tudi na drugi strani mreže je bila izredno razpoložena ekipa, ki jo je vodil izkušeni Sašo Rop. To sredo bodo Kamničani na prvi tekmi šestnajstine finala pokala Challenge gostovali v Amstettnu, prihodnjo soboto pa bodo v domačem prvenstvu gostili Šoštanj Topolšico.

Astec Triglav – Calcit Volleyball     2:3 (-21, 29, -20, 26, -14)

Kranj – Športna dvorana Planina. 200 gledalcev. Sodnika: Mihajlovič (Ljubljana) in Pevc (Škofja Loka).

Astec Triglav: Lužovec, S. Hafner 6, A. Kök, Bilandžič, Mrak, Vene – libero2, Močnik 6, Rop 24, Bežek – libero1, Kržišnik 1, T. Hafner 16, M. Kök 22, Rezar 10. Trener: Matej Maček.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero2, Novljan 6, T. Štern 22, Kvas, D. Pokeršnik 4, Ribič – libero1, Štembergar Zupan 22, Brus 3, Hrast 3, Stavbar 8, Kotnik 18. Trener: Marko Brumen.

Čeprav so bili pred nocojšnjim lokalnim obračunom v Kranju, ki se je začel s približno dvajsetminutno zamudo odbojkarji Astec Triglava na zadnjem mestu, z vsega petimi točkami, Kamničani pa drugi s kar 21-timi več, so v taboru Calcit Volleyballa pričakovali težko tekmo. Že v preteklosti so Kranjčani, ne glede nato, kateri so bili na lestvici, vedno proti Kamničanom igrali dobro in tako je bilo tudi na prvem letošnjem obračunu v Kamniku. Kranjčani, ki so tekmo začeli v postavi Svit Hafner, Sašo Rop, Matej Kök, Rok Rezar, Jure Močnik, Simon Bilandžič in na liberu Miha Bežek, so povedli s 4:0, vendar so jim varovanci Marka Brumna, ki je tokrat tekmo začel z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in na liberu Aleksanderom Ribičem odgovorili z delnim izidom 9:0. Na servisu je bil Martin Hrast, v napadu pa sta bila nezaustavljiva Andrej Štembergar Zupan, še do letošnje sezone igralec Triglava in mladi Tonček Štern. Čeprav so se Kranjčani gostom s točko Svita Hafnerja v nadaljevanju niza približali na točko zaostanka (12:13), zmaga Kamničanov v prvem nizu ni bila vprašljiva. Štembergar Zupan in Tonček Štern, ki je dosegel tudi zadnjo točko v uvodnem nizu, nista dovolila, da bi domači odbojkarji prišli do preobrata. 

Veliko bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem so bili večinoma v prednosti varovanci Marka Brumna, ki so tako ob prvem, kot ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Pred drugim tehničnim odmorom je Tončka Šterna v kamniški igri na mestu korektorja zamenjal Danijel Pokeršnik in prav po njegovi zaslugi so Kamničani povedli z 18:15. Toda na servis kapetana domače ekipe Saše Ropa so Kranjčani na njegov as z delnim izidom 5:0 prišli do dveh točk prednosti. V dramatični končnici drugega niza so Kamničani z blokom Jerneja Stavbarja prišli do vodstva z 22:20, a so jim Kranjčani po zaslugi mladega Mateja Köka odgovorili z delnim izidom 4:0 in dvema zaključnima žoga za izenačenje na 1:1 v nizih. Obe žogi so odbojkarji Calcit Volleyballa ubranili ter preko Danijela Pokeršnika sami prišli v priložnost, da svoje vodstvo v nizih povišajo na 2:0. Takšno priložnost so imeli še enkrat, na koncu pa so z asom Tima Hafnerja, ki je na začetku drugega niza na mestu korektorja zamenjal nerazpoloženega Bilandžiča v drugem nizu, slavili Kranjčani.

Tudi v tretjem nizu so gledalci v športni dvorani Planina gledali izjemno odbojkarsko predstavo. Marko Brumen je namesto Borisa Brusa, ki po bolezni še ni najbolj pripravljen za napore, v igro poslal Žana Novljana, že sredi drugega niza pa je Ribiča na mestu prostega igralca zamenjal Klemen Hribar. V tem nizu so si gostje odločilno prednost priigrali pred in po drugem tehničnem odmoru, ko so z delnim izidom 5:1 povedli z 18:13. V končnici se je z dvema uspešnima napadoma izkazal Tonček Štern, zadnjo točko v tretjem nizu pa so Kamničani dosegli po zaslugi lastne napake domače ekipe.

V četrtem nizu sta bili ekipi do enajste točke izenačeni, nato pa so odbojkarji Calcita na servis Tončka Šterna in po bloku Martina Hrasta prišli do štirih točk prednosti (15:11). Toda naslednji servis mladega Šterna je končal v avtu, s kar tremi asi Tima Hafnerja pa so Kranjčani po drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti (17:15), tako da se je obetala še ena zanimiva končnica niza. Do nje je tudi prišlo, čeprav so odbojkarji Triglava z asom Saše Ropa Kamničanom pobegnili že za tri točke (19:16), vodili pa so tudi še z 22:19. Z blokom Domna Kotnika so jih Calcitovci na 22-ti točki ujeli, do prve zaključne žoge pa so vendarle prišli domači odbojkarji, ki so tretjo zaključno žogo spremenili v izenačenje na 2:2 v nizih.

O zmagovalcu sosedskega derbija je tako odločal peti niz. Bližje zmagi so bili Kranjčani, saj so po zaslugi Tima Hafnerja in Saše Ropa prišli celo do dveh zaključnih žog za končno zmago. Toda nato je servis Kržišnika končal v avtu, vajeti igre pa je v svoje roke prevzel najmlajši član kamniške ekipe Tonček Štern, ki je s tremi zaporednimi točkami, zadnji dve je dosegel z blokom, Kamničanom zagotovil dve točki, ki sta jih popeljali, vsaj do srede, na prvo mesto prvenstvene lestvice.

Izjavi po tekmi

Matej Maček, trener Astec Triglava: »Mislim, da so gledalci videli odlično odbojkarsko tekmo. Čeprav smo bili na koncu celo bližje zmagi, saj smo imeli dve zaključni žogi za zmago, nismo nezadovoljni z osvojeno točko, saj smo prikazali odlično igro. Verjetno je trener Kamničanov Marko Brumen ob dobri igri svojih varovancev zadovoljen še z dvema točkama. Vso tekmo smo dobro izvajali začetne udarce, na visoki ravni smo bili tudi v drugih elementih odbojkarske igre, le lastnih napak smo še vedno naredili nekoliko preveč. Na koncu so odločale malenkosti. Podobno igro bomo morali prikazati tudi proti ekipam, ki so na lestvici blizu nas, kajti v tej sezoni bolje igramo proti ekipam, ki so z vrha prvenstvene lestvice.«

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »To je bila ena naših boljših tekem v tej sezoni, vendar smo naleteli na izredno razpoloženega nasprotnika, ki je presegel samega sebe. Kranjčani so odigrali odlično tekmo, zimzeleni Sašo Rop pa nas je do same končnice petega niza pošteno namučil. V domači ekipi je zelo dobro igral tudi mladi Matej Kök, ob tem pa so njihovi blokerji dobro zaustavili naše. Dejansko veljajo pohvale nasprotniku, hkrati pa tudi nam, saj smo v petem nizu od izida 12:14 prišli do zmage. Celotna naša ekipa je igrala dobro. Nekaj težav smo imeli na sprejemu servisa, kjer se nam je poznalo, da ni bilo Žige Šterna, vendar je ekipa igrala borbeno, nepopustljivo in tudi kakovostno. Za moje pojme je bila to ena lepših tekem v tej sezoni, saj so gledalci lahko uživali v številnih blokih, odličnih obramb, napadih, servisih, skratka v vsem, kar odbojko dela privlačno.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice