Mali grad

Zlati niz tokrat usoden za odbojkarice Calcita

24.01.2013

 

Calcit Volleyball – LP Salo    3:2 (-22, -18, 22, 15, 8) – zlati niz: 10:15

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 350 gledalcev. Sodnika: Tanti (Malta) in Vudulis (Grčija).

Calcit Volleyball: Guštin 8, Turnšek  22, Podlesnik – libero, Handanovič 1, Ljubetič 2, Kramolc 8, Lenarčič 10, Starčević 22, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 15, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

LP Salo: Lašč 7, Haemaelainen – libero, Kosonen 6, Jokinen 10, Kojo , Hakinen 19, Kaerkkaeinen 1, Aaltonen, Stojanović 21, Ritala, Koziracka 13. Trener: Kari Raatikainen.

Odbojkarice Calcita so v nedeljo na derbiju ženske srednjeevropske lige s 3:0 premagale dunajski SVS Post in to le dva dni potem, ko so na prvi tekmi osmine finala brez dobljenega niza izgubile na Finskem. Toda dobra igra in zmaga proti vodilni ekipi srednjeevropske lige je bila za kamniške odbojkarice motiv več na povratni tekmi osmine finala pokala challenge. Vendar pa uvod v tekmo, ki sta si jo ogledala tudi kamniški župan Marjan Šarec in predsednik OZS Metod Ropret, ni bil najbolj obetaven. Trener Kamničank Oleg Gorbačov je za razliko od prve tekme lahko računal tudi na Jeleno Strel Kosmač, toda ob ne ravno blestečem sprejemu domače ekipe so finske odbojkarice povedle s 6:2. S točkami Petre Kramolc so se Kamničankam gostjam do prvega tehničnega odmora približale na dve točki zaostanka, po asu Teje Lenarčič in napaki odbojkaric Sala pa je bil izid na enajsti točki prvič na tekmi izenačen. Do trinajste točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa so gostje dosegle tri točke zapored, ki jih Kamničanke do konca niza nikakor niso več uspele nadomestiti. Nekajkrat so se jim uspele približali le na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 22:23, nato pa je žoga ob napadu Maje Guštin končala v mreži, z asom pa je niz končala srbska blokerka Dubravka Stojanović. V prvem nizu so domače odbojkarice največ težav imele na sprejemu začetnih udarcev, ki je bil 52-odstoten, medtem ko so imele gostje deset odstotkov boljši sprejem, naredile pa so kar štiri lastne napake manj od domače ekipe.

Drugi niz so Kamničanke začele odločneje, bolj čvrsto v napadu, tudi ob mreži so finskim odbojkaricam povzročale  več težav, kar jim je prineslo prednost treh točk (6:3 in 7:4). Vendar pa s tem odpor finskih državnih prvakinj še zdaleč ni bil strt, kajti s fanatično igro v obrambi in odličnimi začetnimi udarci Kaise Jokinen so dosegle štiri točke zapored in prišle do vodstva z 10:8. S tem pa obdobje slabše igre Kamničank še ni bilo konec, kajti Finke so ob drugem tehničnem odmoru vodile že kar s petimi točkami naskoka. Po minuti odmora je Gorbačov priključek iskal z Evo Mori in Elmino Handanovič, na klopi pa sta ostali Tea Lenarčič in Petra Kramolc. Kamničankam se je še uspelo približati na točko zaostanka (17:18), toda namesto, da bi prišlo do izenačenja, so finske odbojkarice slovenskim pokalnim prvakinjam do konca niza prepustile zgolj še točko.

Tudi v tretjem nizu je zgolj 160 cm visoka prosta igralka Sala Hillaelina Haemaelainen spravljala v obup kamniške odbojkarice, ki so že tako imele težave s finskim blokom, še tisto, kar so uspele »prebiti« pa je v obrambi uspela rešiti Haemaelainenova ali pa katera od njenih soigralk. Calcitovke so morale vložiti veliko truda, da so na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti, po dveh asih Jelene Strel Kosmač pa so na drugega odšle z vodstvom 16:12. Ko je z blokom napad finskih odbojkaric zaustavila Maja Guštin in ko je z asom točko dosegla še Teja Lenarčič, je domača ekipa, povedla že z 19:13. To pa je bila prednost, ki je zadoščala za sploh prvi niz Kamničank v osmini finala pokala challenge, čeprav so se jim v zaključku niza gostje približale le na dve točki zaostanka (22:24), toda Jelena Strel Kosmač je z uspešnim napadom rešila vse dvome o zmagovalkah tretjega niza.

V četrtem nizu so odbojkarice Calcita z boljšim servisom in boljšim napadom, popravile so tudi igro v bloku, povedle z 11:5. Pravi maraton pa smo videli nekaj trenutkov pozneje, ko je bila žogo izredno dolgo v igri, napadi so se menjavali na obeh straneh in šele Maja Guštin je končno uspela dosegla točko za domačo ekipo, ki je prišla do šestih točk prednosti (12:6). Kamničanke so vodile tudi že s 15:8, toda servisi Hane Lašč, ukrajinske organizatorke igre so povzročali nemalo težav kamniškim sprejemalkam, tako da je Calcit ob drugem tehničnem odmoru vodil le še za štiri točke. Z dvema asoma Tise Ljubetič, ki je na začetnem udarcu zamenjala Majo Guštin, so Kamničanke spet ušle za šest točk (18:12). Do konca niza so gostje osvojile le še tri točke, zadnjo točko za izenačenje v nizih pa je prispevala Petra Kramolc.

Da bi Kamničanke prišle do t. i. zlatega niza so potrebovale še zmago v tie-breaku, ki je vedno loterija. Po dveh napakah Hane Lašč in bloku Tee Lenarčič ena na ena, je finski trener Kari Raatikainen pri vodstvu domače ekipe s 5:2 vzel polminutni odmor, ki ni zaustavil domače ekipe. Na menjavo strani so Kamničanke odšle z velikimi štirimi točkami prednosti. A so se morale za zmago v rednem delu tekme še pošteno potruditi, kajti za finsko ekipo ni bilo izgubljene žoge. Toda ko je Ana Starčević z blokom zaustavila napad gostij in je bilo na semaforju kamniške športne dvorane 13:8 za Calcit, je bilo bolj ali manj jasno, da bo o potnicah v četrtfinale pokala challenge odločal zlati niz.

V šestnajstini finala so varovanke Olega Gorbačova zlati niz že igrale, ko so v Weertu izločile domačo ekipo in se na ta način uvrstile v osmino finala. Prednost domačega igrišča je bila tokrat na njihovi strani, po treh zapored osvojenih nizih pa naj bi bila na njihovi strani tudi psihološka prednost. Začetek zlatega niza je bil zanje obetaven, saj so povedle z 2:0. Žal sta sledili dve napaki domače ekipe in vse se je začelo znova. Ko so po blok avtu gostje povedle s 7:5, je Oleg Gorbačov, nalet gostij skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Vendar neuspešno, kajti sledil je as Dubravke Stojanović in Finke so na menjavo strani odšle s prednostjo treh točk. S točkama Lenarčičeve in Turnškove so domače odbojkarice zaostanek znižale na točko zaostanka (7:8), a sta sledili dve lastni napaki, zato je Gorbačov vzel še svoj zadnji polminutni odmor na tekmi. Ko je Tei Lenarčič malteški sodnik Tanti dosodil dvojno žogo, so bile Finke na pragu zmage, saj so povedle že s 13:9, to pa je bil zaostanek, ki ga Kamničankam ni več uspelo nadomestiti. V četrtfinale pokala challenge so se tako uvrstile odbojkarice LP Sala. Zasluženo.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice