Mali grad

Zlata vredno: pravljice o zakladih z Ireno Cerar

07.12.2012

 

V nedeljo, 2. decembra 2012, so kosi snežink pobelili pokrajino in ji tako pridali decembrsko čarobnost. Budnarjeva domačija pa je odprla svoje duri in otroke in odrasle povabila v hišo, kjer so se okoli krušne peči zbrali, da bi skupaj s pripovedovalko Ireno Cerar obiskali še kakšno pravljično deželo.

Zbrane je pozdravila in nagovorila Breda Podbrežnik, direktorica Matične knjižnice Kamnik, ki je tudi soorganizirala dogodek. Breda Podbrežnik je obiskovalce povabila, da prisluhnejo čudežnim možem in ženam, katere je s svojim pripovedovanjem ustvarila Irena Cerar.

Skrivnostna pot je vodila preko devetih gora in sedmerih voda, zaklad pa je bilo moč odkriti, le če je bilo srce na pravem mestu. Rdeča nit pravljic z Ireno Cerar je bila tokrat pravzaprav zlata - deklica je v iskanju zdravila za bolno mamo prevandrala velik kos sveta in končno tudi našla zlato jabolko, miška je zaupala ogromnemu kaču in se s pomočjo čarobnega oreha in metulja srečno vrnila v zavetje lastnega doma, čez noč se je navadna vejica spremenila v zlato in tako vsem dvomljivcem zaprla usta, kralj pa je moral zaradi svoje neumnosti in prevzetnosti nekemu možu podariti cel vrč zlatnikov. Da je bilo pravljično doživetje še bolj magično, je pripoved z zvoki kitare in harmonike spremljala Marjana Pšeničnik.

Po končanem pripovedovanju je Irena Cerar otrokom pokazala orehe in povedala, da jih sedaj čaka še ustvarjalna delavnica. Polni navdiha so se otroci zakadili za mize, vlekli vsak za svoj trakec in izbirali orehe, ki so jih nato pobarvali z zlato ali srebrno barvo. Starši so jim priskočili na pomoč. Ekipa Budnarjeve domačije pa je postregla z domačim čajem in pecivom, z mandarinami in suhim sadjem.

Do konca decembra pa so še vedno na ogled in za prodajo jaslice in advetnih venčkov, avtorice Eme Repanšek.

Besedilo in fotografije: Urška Ozimek, TD Kamn'k


<< Nazaj | Novice