Mali grad

Življenje ponoči (Life at Night)

18.09.2011

 

Projekt Življenje ponoči (www.lifeatnight.si) se je začel septembra 2010, njegov osnovni cilj pa je dolgoročno zmanjšati negativne učinke, ki jih povzroča osvetljevanje cerkva in ostalih objektov kulturne dediščine ter s tem izboljšati naravovarstveni status in biotsko raznovrstnost nočnih živali.

V projekt je vključenih 21 cerkva po Sloveniji (med njimi tudi cerkev sv. Antona Puščavnika v Špitaliču), na katerih bo v letih 2011 - 2013 testno menjana razsvetljava in spremljan odziv nočnih metuljev in netopirjev na različne barve in intenzitete svetlobe. Cerkve so bile izbrane na podlagi ekoloških, geografskih in tehničnih kriterijev, nahajajo pa se na Štajerskem, Krasu, v Brdih, na Cerkljanskem in Žirovskem ter v osrednji Sloveniji.

Reflektorji za naravi prijazno osvetljevanje cerkva imajo posebno zaslonko, ki je prilagojena obliki stavbe in preprečuje, da bi svetloba svetila mimo fasade v nebo. Nameščen je tudi UV filter, saj UV svetloba najbolj privlači nočne žuželke.

Na podlagi dobljenih rezultatov bodo v sodelovanju z Unescom ob koncu projekta leta 2014 izdelane tehnične smernice za naravi prijazno in energetsko učinkovito osvetljevanje kulturne dediščine, za katere upamo, da bodo pomenile prvi korak k mednarodni standardizaciji na tem področju.

Projekt sofinancirata Evropska komisija v okviru programa Life + ter Ministrstvo RS za okolje in prostor. Partnerske organizacije, ki sodelujejo pri projektu so podjetje Euromix d.o.o., Univerza v Ljubljani, Društvo Temno nebo Slovenije, Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev in Baza Media 2.1 d.o.o.


<< Nazaj | Novice