Mali grad

Življenje in delo Rudolfa Maistra

27.03.2014

 

Učenke in učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju so dopoldan s kulturno prireditvijo predstavili življenje in delo Rudolfa Maistra.

Osrednja tema prireditve je bila, kot rečeno, življenje in delo Rudolfa Maistra ter omemba nekaterih drugih pomembnih Kamničanov in njihovih prizadevanj. Podeljene so bile tudi knjižne nagrade učenkam in učencem šole, ki so sodelovali na likovnem natečaju »Kamnik Maistrovo mesto« v organizaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik. Najboljšim bodo priznanja podeljena jutri, 28. marca, ob 18. uri, v Domu kulture Kamnik na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik.

V imenu Občine Kamnik je zbrane nagovorila višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti Katarina Ščetinin-Sever: »S prireditvijo, ki ste jo pripravili danes, sporočate, da vam je pomembno oživljati like srčnih rojakov, kakršen je bil Rudolf Maister, in s tem na najbolj kulturen način izražate svojo domovinsko zavest. Odveč bi bilo spominjati vas na znana dejstva, pa vendar, nekateri dogodki iz časa po prvi svetovni vojni še vedno osupljajo in navdihujejo, zlasti način, kako je Rudolf Maister konec leta 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in Spodnjo Štajersko. Zahvaljujemo se vam za vaš današnji prispevek k počastitvi občinskega praznika v upanju, da vam bo znameniti general vedno predstavljal svetel zgled ponosne in neupogljive drže, drže, ki jo danes vse preveč pogrešamo v javnem življenju.«

Program so z glasbenimi nastopi, plesnimi ritmi in literarnimi prispevki popestrili učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Za vezno besedo sta poskrbela Tilen, oblečen v pastirsko opravo s trničem v roki, in Eva.  


<< Nazaj | Novice