Mali grad

Zeliščarsko popoldne z Angelo Jagodic

23.04.2012

 

Nabiranje zdravilnih rastlin postaja vse bolj popularno. Njihova učinkovitost na zdravje in uporabnost v kulinarične namene je izjemna.

O spomladanskih zeliščih nam je na aprilsko nedeljsko popoldne pripovedovala Angela Jagodic. Z nabiranjem zelišč se ukvarja ljubiteljsko; kadarkoli gre v gozd ali na travnik nabere nekaj zdravilnih rastlin, veliko pa o tem tudi prebere. V Budnarjevi domačiji je o zeliščih pripovedovala že večkrat, vendar smo se zaradi njene simpatičnosti in znanja, ki ga ima, ponovno povabili.

Tudi danes nam je prinesla nekaj zdravilnih rastlin, ki jih trenutno lahko naberemo in pripovedovala o njihovi uporabnosti. Osredotočila pa se je predvsem na trobentice in čemaž. Obiskovalci so ji z veseljem prisluhnili in si naredili zabeležke. Na koncu smo iz spomladanskih rastlin skuhali čaj, poskusili vino iz trobentic, čemaževo žganje ter trobentice v jabolčnem kisu in medu

Verjamemo, da so obiskovalci odnesli veliko zanimivih in uporabnih informacij in naj na koncu zapišemo še zanimiv verz, ki ga je zapisal Richard Wilfort: "Zdravilne rastline naj spet dobijo v človekovem domu tisto mesto, ki jim pripada, naj vsem ljudem ohranijo in povrnejo dobro počutje."

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, TD Kamn'k


<< Nazaj | Novice