Mali grad

Zaživel 4. Križnikov festival z naslovom Jenkret je biv…

05.06.2015

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer skupaj z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, županom Občine Vransko Francem Sušnikom, predsednikom Krajevne skupnosti Motnik Marjanom Semprimožnikom, direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir in predsednikom Kulturnega društva Motnik Rafkom Goltnikom v Kulturnem domu Motnik udeležil uradnega odprtja 4. Križnikovega pravljičnega festivala z naslovom Jenkret je biv…, na katerem so se pripovedovale samo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik iz Motnika.

Danes, 5. junija, in v soboto, 6. junija 2015, se bo v Motniku in na Vranskem odvijal že 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv…. Osrednja nit festivala bo tudi letos pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja. S pestrim kulturnim programom za otroke in odrasle pa festival letos spodbuja tudi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi in opozarja na povezanost kulture, kulturne dediščine in turizma. Festival prirejajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter sodelavki Irena Cerar in Ivanka Učakar.

Slovesno odprtje predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski dogodek za odrasle, ki poteka v Kulturnem domu Motnik.

Kot vsako leto se je festivala udeležil tudi župana Marjan Šarec, ki je zbranim med drugim dejal: »Spoštovana ministrica za kulturo, spoštovani gostje, drage Motničanke, dragi Motničani, ponovno imamo to čast, da lahko prisostvujemo na Križnikovemu festivalu, ki se je v zadnjih letih resnično dobro uveljavil. Tudi nocoj bomo slišali mnogo pravljic za odrasle. Organizatorji in pripovedovalci se vsa leta trudijo in prepričan sem, da se bodo potrudili tudi danes in nam bo ta večer minil lepo. Ponosen sem, da sem župan občine, v katerem imamo Križnikov festival, ki je edinstven in nas obogati na čisto poseben, pravljični način.«

Festival je odprla ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je letošnja častna pokroviteljica, in med drugim osvetlila življenje Gašperja Križnika ter še dodala: »V veliko veselje in čast mi je, da sem danes med vami in vas lahko pozdravim kot častna pokroviteljica 4. Križnikovega festivala v Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika. Lanskoletnega Križnikovega pravljičnega festivala sem se udeležila še kot podžupanja Občine Kamnik. Bogato turistično in kulturno dogajanje tega kraja sem lahko spremljala kot državnozborska poslanka in pred tem kot prijateljica krajanov Motnika, danes pa lahko pravljični festival pozdravim v imenu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Prepričana sem, da so živahne društvene aktivnosti v Motniku, posebno še na kulturnem področju, ki so lahko v mnogočem vzgled celotni Sloveniji, izraz ponosa krajank in krajanov Motnika na svoje korenine, na svojo identiteto in na svojo kulturno dediščino.« »Gašperja Križnika štejemo med najpomembnejše zbiralce slovenske slovstvene kulture. V Motniku in okolici je zbral preko 200 zapisov ljudskih pravljic. Le malo gradiva mu je uspelo objaviti v času svojega  življenja. In kot je rekel dr. Janez Bogataj, eden mojih predhodnikov v častnem pokroviteljstvu tega festivala, je Gašper Križnik potrdil znano reklo, da v domačem kraju ni nihče prerok. Danes smo lahko zadovoljni, da je Gašper Križnik vztrajal pri zbiranju slovenske slovstvene folklore, kljub neugodnim okoliščinah, v katerih je ustvarjal. Ker v ljubljanskih uredništvih njegovih zbranih zgodb niso želeli objavljati, je objavljal v Zagrebu in v drugih slovanskih gradivih. Križnikovo delo je dragocen zaklad nesnovne kulturne dediščine, ki priča o tem, da smo Slovenci v pravljičnem in pripovednem izročilu enakovredni drugim narodom.«

Obiskovalci so nato prisluhnili pravljicam, ki jih je zapisal Križnik, pripovedovali pa so jih uveljavljeni pripovedovalci z različnih predelov Slovenije Irena Cerar, Ljoba Jenče, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik Vukmir, Anja Štefan in duo Vroča župa. Za vezno besedo je poskrbela Ivanka Učakar. Petkov slavnostni večer se je zaključil z ognjenim spektaklom Šole za zmaje v izvedbi skupine Čupakabra. Medtem ko so obiskovalci čakali, da se nebo dovolj stemni za ognjeno predstavo, pa so si v parku Pod lipami lahko ogledali razstavo ilustracij Polone Lovšin in Milana Eriča, ki opremljajo pred kratkim izdani družinski izletniški vodnik Kamniške pravljične poti in se med drugim posladkali tudi z Okusi Kamnika.

Če ste zamudili uradno odprtje pa vabljeni na glavni del festivalskega programa, ki se bo odvijal jutri, 6. junija. V dopoldanskem času bo snovalka poti in pripovedovalka Irena Cerar družine popeljala po Vranski pravljični poti. Ker je bil Gašper Križnik sprva čevljar, bodo najprej obiskali staro čevljarsko delavnico, ki že več generacij pripada družini Alje Viryent Novak. Po srečanju s priznano oblikovalko čevljev se bodo obiskovalci odpravili v znamenito Schwentnerjevo hišo, kjer bodo prisluhnili čevljarskim pravljicam, se igrali družinske igre ter ustvarjali s čevlji.


<< Nazaj | Novice