Mali grad

Zavod Oreli nazdravil uspešnim petim letom delovanja

28.03.2015

 

Danes smo obeležili šesti Dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija. Tudi letos se je akciji pridružila Občina Kamnikskupaj z Zavodom Oreli, ki je upihnil 5 svečko delovanja. Slednji je obenem pripravil tudi dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik. Medgeneracijskega druženja, ki smo ga uvrstili v niz prireditev ob občinskem prazniku, sta se dopoldan v imenu Občine Kamnik udeležila podžupan Igor Žavbi in višja svetovalka za družbene dejavnosti Katja Vegel.

Z letošnjim Dnevom za spremembe želijo ljudi spomniti na pomembno vrednoto, solidarnost, ki zaradi hitrega načina življenja vedno bolj izginja iz našega vsakdanjika in skušajo prebivalce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci.

Kot že rečeno, so nam danes odrli vrata Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik, kjer so si zbrani izmenjali izkušnje s področja prostovoljnega dela, prisluhnili kulturnemu programu, si ogledali prikaz izdelkov, ki so jih naredili prostovoljci ter se pridružili pogovorni skupini nove skupine za samopomoč in prostovoljno delo. Obiskovalci so se lahko udeležili foto delavnice za starejše, joge smeha, pripovedovanja pravljic, srečanj in predstavitev lokalnih organizacij, pridružili so se jim prostovoljci iz osnovnih šol, potekale so predstavitve Orelijevih skupin starejših, predstavitve opravljenega dela, prepevali so pesmi, klepetali, poslušali predstavitve pomoči in še bi lahko naštevali. Letošnji dan odprtih vrat je bil prav poseben. Povezali so se s prostovoljci vseh generacij, z lokalnimi organizacijami, s šolami in seveda z Občino Kamnik, niso pa pozabili niti na podjetja.

O medgeneracijskem povezovanju je ob uradnem delu dneva odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik sprva spregovorila direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek ter se zahvalila Občini Kamnik in donatorjem za njihovo podporo: »Prisrčno pozdravljeni na medgeneracijskem srečanju, ki je kot vedno v Zavodu Oreli, obarvan s prostovoljstvom. Vseh pet let delovanja Zavoda Oreli smo preko različnih akcij spoznavali, da je naš kraj, naša občina lepa, da se je vredno potruditi, da bo vsem ljudem, ki bivamo na tem čudovitem koščku zemlje, lepo. Skupno nam je, da si želimo biti srečni in zadovoljni. Ker pa nič ne »pride samo po sebi,« se moramo lepih odnosov, sožitja in pomoči drug drugemu učiti vse življenje; zato sem zadovoljna, ker se v naše prostovoljske aktivnosti vključujejo ljudje  vseh starosti z namenom pomagati sebi in drugim. Z vsemi se trudimo delati strokovno in z veliko mero pozitivne energije. Da pa lahko delujemo, se iskreno zahvaljujemo za podporo Občini Kamnik ter našim donatorjem ter prav vsem prostovoljcem, ki so del naše odlične ekipe.«

Podžupan Igor Žavbi je zbrane nagovoril v imenu Občine Kamnik in poudaril, da je delo vseh akterjev, ki skrbijo, da prostori na Tomšičevi ulici živijo, pomembno tako za občino Kamnik kot tudi za tiste, ki se udeležujejo marsikaterih zanimivih dejavnosti. »Prostovoljci bogatijo svoje srce z dobrimi deli. Ko narediš dobro delo, ko včasih ni denarja, da bi to poplačal, je dovolj hvaležen pogled, nasmeh in stisk roke. Prav je, da v svoje vrste vključujete vedno več mladih, ki s tem nabirajo bogate izkušnje, ki jim bodo prišle prav v iskanju novih ciljev in na poslovnih poteh. Želim vam uspešno delo še naprej in obilo veselih trenutkov ob vašem delu.«

Za glasbeno popestritev osrednjega dogajanja ob Dnevu za spremembe 2015 oziroma dnevu odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik so poskrbeli citrar Tomaž Plahutnik, harmonikar Denis Jeras in moški kvartet.

Pred ogledom razstave, ki je postavljena v prostorih Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik pod mentorstvom prostovoljke in voditeljice likovne skupine Nine Koželj in so jo pripravile udeleženke likovne skupine, smo upihnili pet svečk na torti ter s tem nazdravili uspešnim 5 letom delovanja Zavoda Oreli. Da udeleženci današnjega dogodka niso ostali lačni in žejni, je poskrbela skupina srednješolcev – prostovoljcev, ki so postregli s kavo, čajem in piškoti.


<< Nazaj | Novice