Mali grad

Žal brez Kamničank v finalu ženske srednjeevropske lige

09.03.2013

 

Polfinalna tekma zaključnega turnirja ženske srednjeevropske lige

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball     3:1 (-23, 22, 13, 18)

Maribor – Športna dvorana Lukna. 900 gledalcev. Sodnika: Juraček (Slovaška) in Kramar Šandl (Hrvaška).

Nova KBM Branik: Mlakar 13, Blagne, Kučej 8, Kaučič 17, Andreyko 7, Igličar 4, Đurđević 12, Emor, Najdič 7, S. Planinšec, M. Planinšec 3, Proković – libero, Hutinski 4, Pehnec. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: Guštin 6, Turnšek 15, Podlesnik – libero, Handanovič, Ljubetič, Kramolc 2, Lenarčič 4, Starčević 21, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 6, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja ženske srednjeevropske lige so odbojkarice dunajskega SV Posta s 3:0 (12, 18, 19) premagale Slavijo iz Bratislave, vendar pa so številni gledalci v mariborski dvorani Lukna z veliko večjo nestrpnostjo pričakovali že četrti obračun v zadnjih štirih sezonah najboljših slovenskih ekip: Nove KBM Branika in Calcita Volleyballa. Na dozdajšnjih treh tekmah so imele več uspeha kamniške odbojkarice, ki so dobile vse tri dvoboje, tudi tistega v finalu slovenskega pokalnega tekmovanja.

Pred tekmo z Mariborčankami so imeli v kamniškem taboru nekaj težav le s poškodovanim kolenom kapetanke Petre Kramolc, ki pa je vseeno lahko pomagala soigralkam. Tako je Oleg Gorbačov tudi prvi kamniški polfinalni obračun v srednjeevropski ligi začel v običajni zasedbi. Se pravi, ob Kramolčevi je bila na sprejemu še Ana Starčević, v bloku sta bili Maja Guštin in Jelena Strel Kosmač, na mestu korektorice Tjaša Turnšek, kot organizatorka igre Tea Lenarčič in na mestu proste igralke Urša Podlesnik. V bolj ali manj pričakovani zasedbi so slovenskih polfinalni obračun začele tudi mariborske odbojkarice, saj je njihov trener Bruno Najdič mesto organizatorke igre zaupal Sari Najdič, na sprejemu sta bili Diana Andreyko in Višnja Đurđević, v bloku Marina Kaučič in Sara Hutinski, korektorica je bila Mihela Planinšec in prosta igralka Stefana Proković. Do prvega tehničnega odmora sta bili ekipi izenačeni, nanj pa so s točk prednosti odšle Kamničanke, ki so še vodile s 13:12, nato pa so domačinke dosegle štiri točke zapored. Po zaslugi Ane Starčević sta bili ekipi na sedemnajsti točki spet skupaj, v končnici pa so gostje po napaki Višnje Đurđevićin točki JeleneStrel Kosmač prišle do dveh zaključnih žog. Izkoristile so drugo, ko je bila za mariborski blok nezaustavljiva Starčevićeva.

Tudi drugi niz je imel podoben potek kot uvodni, le s to razliko, da so ob drugem tehničnem odmoru branilke naslova v srednjeevropski ligi imele le točko prednosti pred Kamničankami. Zadnje izenačenje v drugem nizu je bilo na devetnajsti točki, z uspešnim »prvim tempom« Elene Kučej, ki je sredi niza zamenjala Saro Hutinski, blokoma Urše Igličar, ki je zamenjala Mihelo Planinšec in blokom Kučejeve ter napaki Eve Mori pa so varovanke Bruna Najdiča gostjam ušle za štiri točke. To pa je bila seveda prednost, ki je Mariborčanke seveda niso zapravile.

Tretji niz je bil popolnoma v znamenju domače ekipe, ki je bila boljša v vseh elementih igre, še zlasti pa to velja za servis. Že do prvega tehničnega odmora so Kamničanke z njo zaostajale za štiri točke, na drugem pa po asu Sare Najdič že za šesto. Oleg Gorbačov je nalet gostij skušal zaustaviti s polminutnima odmoroma in s kar trojno menjavo, a se mu prav nič od tega ni obrestovalo. Napake v kamniški ekipi so se kar vrstile, tako kot tudi asi mariborske, saj so do konca niza, v katerem so odbojkarice Calcita dosegle le trinajst točk, dosegle kar sedem asov.

Težave s sprejemom so se v kamniški ekipi nadaljevale tudi v četrtem nizu, v katerem so Kamničanke po uspešnem »penalu« Jelene Strel Kosmač prvič po dolgem času povedle (12:11), s točko prednosti (13:12) pa so vodili še po točki Tjaše Turnšek. Toda z delnim izidom 4:0, po slabem servisu Tee Lenarčič in nekaj zaporednih napakah Petre Kramolc so Mariborčanke na drugi tehnični odmor odšle z vodstvom 16:13, po točki Marine Kaučič pa so povedle že s 17:13. Kanček upanja za odbojkarice Calcita se je pojavil po dveh točkah Jelene Strel Kosmač in napaki Diane Andreyko, ko so se Mariborčankam približale le na točko zaostanka (16:17), toda sledila je vrsta lastnih napak Kamničank, ki so spet popolnoma popustile na sprejemu in tekmo je z asom zaključila odlična Marina Kaučič, ki je, tako kot Sara Najdič, dosegla kar šest asov. Skupaj so jih Mariborčanke dosegle kar dvaindvajset, ob tem pa so na servisu naredile le trinajst napak. Toliko kot Kamničanke, ki pa so neposredno s servisom dosegle le pet točk. Če k temu dodamo zgolj 40-odstotni sprejem, 34-odstotno uspešnost v napadu in samo sedem blokov proti trinajst mariborskih – ob tem so imele domače odbojkarice 61-odstoten sprejem in 35-odstotno uspešnost v napadu -, je jasno, zakaj so se prvič v letošnji sezoni v medsebojnih dvobojih zmage veselile varovanke Bruna Najdiča.

Ob 16.30 uri bodo odbojkarice Calcit Volleyballa igrale tekmo za tretje mesto proti Slaviji iz Bratislave, v velikem finalu, ob 19. uri, pa bosta igrali ekipi Nove KBM Branika in SVS Posta.

V moškem finalu srednjeevropske lige se bosta jutri v Bratislavi pomerila ACH Volley in Posojilnica Dob. Ljubljančani so bili v polfinalu s 3:1 (18, -19, 13, 23) boljši od domačinov turnirja, ekipe Unicefa, Dobljani pa so s 3:1 (19, 17, -21, 18) še tretjič v letošnji sezoni ugnali Hypo Tirol Innsbruck. Ker za ACH Volley igrata nekdanja igralca Calcit Volleyballa, Gregor Ropret in Matija Pleško, trenerja pa sta Luka Slabe in Gašper Ribič, oba v lanski sezoni trenerja Calcita in njegova nekdanja igralca, in ker Posojilnico Dob vodi Bogdan Kotnik, nekdanji trener in igralec Calcita, zanjo pa igra Miha Kosl, ki je v preteklosti nosil tudi kamniški dres, bo vsaj na ta način v finalu srednjeevropske lige prisotna tudi kamniška odbojka.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice