Mali grad

Zaključni turnir pokala Slovenije za odbojkarice in odbojkarje v Kamniku

07.01.2016

 

Najprej Luka Koper, nato …

Odbojkarice Calcita Ljubljane bodo v letošnji sezoni svoje prve uradne tekme v kamniški športni dvorani igrale na zaključnem turnirju pokala Slovenije. V petek se bodo ob 20. uri na drugi polfinalni tekmi pomerile z Luko Koprom, na prvi, ob 17. uri, bosta igrali ekipi Nove KBM Branika in GEN-I Volleyja. Veliki finale bo na sporedu v soboto, ob 18. uri, istega dne bosta v Kamniku na sporedu še polfinalni tekmi moškega pokala Slovenije, v nedeljo ob 19. uri pa še finalni obračun.

Na zaključnem turnirju ženskega pokalnega tekmovanja bodo v Kamniku nastopile ekipe, ki so med najboljšimi štirimi ekipami tudi v državnem prvenstvu. Vse štiri ekipe so v svoji zgodovini tudi že slavile v pokalnem tekmovanju, naslov bodo branili mariborske odbojkarice, ki so lani v Šempetru v finalu premagale Luko Koper.

Calcit Volleyball – Luka Koper - petek, 9. januar 2016, ob 20. uri

V drugi polfinalni tekmi bodo odbojkarice Calcita Ljubljane igrale z Luko Koprom, ki jih je lani v Braslovčah presenetila prav v polfinalu. V državnem prvenstvu so nato calcitovke Koprčanke premagale tako v modri skupini kot v polfinalu končnice, obakrat so bile boljše od njih tudi v letošnji sezoni. Prednost bi tudi tokrat morala biti na strani ekipe Gašperja Ribiča, ki žal ne bo mogla računati na Mojco Božič, ki ima težave s kolenom.

»Tokrat imamo popolnoma drugačen tempo tekem kot prejšnjo sezono, ko v prvem delu sezone skorajda nismo igrale. Zdaj imamo veliko manj časa za počitek, ampak tako je tudi prav, saj si ne moremo privoščiti preveč počitka v času, ko nas čaka že prvi vrhunec sezone, kjer si želimo dobrega nastopa. Na žalost ima Mojca Božič težave s kolenom in samo želimo si lahko, da bo čim prej z nami spet lahko na parketu. Vsekakor moramo v tekmo s Koprom vstopiti s popolno resnostjo, naš pristop ne bo čisto nič drugačen kot na drugih tekmah. Koper ima že vsa leta dobro ekipo, ki izkoristi priložnosti, ki jim jih nasprotna ekipa ponudi, zato bomo morale od samega začetka tekme izvajati pritisk na vseh elementih igre,« je polfinalno tekmo s Koprčankami razmišljal Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Ljubljane, ki je do zdaj trikrat slavil v pokalnem tekmovanju.

»Žoga je okrogla in v športu je vse mogoče. Vemo, kdo je favorit, vendar to še nič ne pomeni, Vse štiri ekipe imamo možnosti zapolniti dve mesti v finalu in le-ti si bo treba pošteno priboriti,« pa je Vrhovnikova dejala glede tega, katera ekipa ima največ možnosti, da se ob koncu veseli laskave lovorike.

»Calcit Ljubljana je tudi letos glede okrepitev v prednosti pred nami, prav tako se mu pozna, da igra v ligi prvakinj in ritem tekem, ki ga ima. Odmor med novoletnimi prazniki nam je prišel prav, saj smo obnovili telesno moč. Skušali bomo igrati svojo igro, prepričan sem, da smo sposobni odigrati dobro tekmo, podobno kot lani. Zavedamo se, da so Ljubljančanke v vlogi favoritinj, vendar ciljamo na finale,« pa je bil odločen Marko Kalc, trener Luke Kopra, ki se je pokalni naslov osvojila v sezoni 1996/97, ko je bila v dveh tekmah boljša od TPV Novega mesta.

»Ko smo igrali z Novogoričankami, smo bili blizu uspeha, zagotovo pa imajo v letošnji sezoni boljšo ekipo kot v lanski. Vseeno so Mariborčanke favoritinje, vendar so v pokalu vedno možna tudi presenečenja. Gre za eno samo tekmo, in če bo Mariborčankam padla zbranost, Novogoričanke pa bodo igrale svoj ritem, bi Branik lahko zašel v težave,« pa je o drugem polfinalnem obračunu dejal Kalc.

Nova KBM Branik – GEN-I Volley - petek, 8. januar 2016, ob 17. uri

V prvem polfinalnem obračunu bodo Mariborčanke, ki na domači sceni v letošnji sezoni še niso izgubile, igrale z Novogoričankami. Zanje bo to prvi zaključni turnir po štirih letih, v Kamniku so takrat s 3:0 slavile odbojkarice Nove KBM Branika, pred šestimi leti pa so bile prav proti mariborski ekipi še četrtič zapored najboljše v pokalnem tekmovanju. Na obeh prvenstvenih tekmah v letošnji sezoni so zmagale varovanke Sebastijana Škorca, obakrat so jim Primorke nudile dostojen odpor. Sicer pa tudi mariborske odbojkarice, ki so se do zdaj že štirinajstkrat veselile pokalne lovorike, med božično-novoletnimi prazniki niso imele veliko prostih dni, saj so igrale na turnirju srednjeevropske lige, kjer so premagale domači Poreč in Calcit Ljubljano.

»Prostih dni ni bilo veliko, pa vseeno jih je bilo dovolj, da smo se malo 'odklopile' od odbojke in obiskale domače med prazniki in napolnile baterije za finalni turnir pokala, ki je prva pomembnejša prelomnica v letošnji sezoni. Že v polfinalu nas čaka težka tekma proti neugodnimi Novogoričankami. Njihova prednost je v začetnih udarcih, res pa je, da dokler držimo sprejem na optimalni ravni, smo zelo neugodne v napadu,« je pred petkovo tekmo z Novogoričankami, s katerimi je leta 2009 v finalu pokala premagala prav Novo KBM Branik, dejala izkušena Marina Cvetanović, sprejemalka mariborske ekipe.

»Mislim, da bo Koper le s težavo presenetil Calcit, ki imajo močno ekipo in pa tudi dolgo klop. Naš cilj je prvo mesto in dale bomo vse od sebe, da bi v soboto dvignile pokal za prvo mesto, zavedamo pa se, da ne bo lahko. Osebno si želim samo, da pokažemo dobro igro, drugo bo prišlo samo od sebe,« je še dodala kapetanka slovenske reprezentance.

»Nova KBM Branik ima spoštovanja vredno ekipo. Res je, da so nas v letošnji sezoni obakrat premagale, če jih ne bi preveč spoštovale, bi morda lahko iztržile, kakšen niz več. Zavedamo se, da bo veliko odvisno od dnevne forme in če bomo v tekmo vstopile odločno, napadalno in brez prevelikega spoštovanja do nasprotnic, lahko pripravimo presenečenje. Sama verjamem v našo zmago, vendar bomo morale tekmo odigrati na najvišji možni ravni,« pa je pred polfinalno tekmo z Mariborčankami dejala Sara Valenčič, najbolj učinkovita igralka GEN-I Volleyja, ki se je do zdaj pokalnega naslova že veselila v dresu Nov KBM Branika in Calcita Ljubljane. GEN-I Volley je sicer do zdaj v pokalnem tekmovanju zmagal štirikrat.

»V drugem polfinalnem obračunu dajem prednost Calcitovkam, mislim, da bodo vstopile v tekmo maksimalno pripravljene, saj se bodo želele oddolžiti se za lanskoletni poraz v polfinalu, ko smo jih s Koprom presenetile. Prepričana pa sem, da bosta obe polfinalni tekmi izjemno zanimivi,« je pogovor zaključila Valenčičeva, ki je v lanski sezoni nosila dres Luke Kopra.

Dozdajšnje zmagovalke pokala Slovenije

Calcitovci v soboto po finale

Odbojkarji Calcit Volleyballa so se v lanski sezoni od pokalnega tekmovanja morali posloviti v četrtfinalu, ko so morali priznati premoč poznejšemu zmagovalcu ACH Volleyju. V letošnji sezoni so se po četrtfinalni zmagi nad Salonitom uspeli uvrstiti na zaključni turnir, ki bo v soboto in nedeljo v kamniški športni dvorani. V soboto, ob 20:30 uri se bodo pomerili s Krko, v prvem polfinalnem obračunu, ob 15. uri, bosta igrala ACH Volley in Panvita Pomgrad. Finale bo na sporedu v nedeljo, ob  19. uri.

Na zaključni turnir pokala Slovenije za odbojkarje so se uvrstile prve tri uvrščene ekipe državnega prvenstva in novomeška Krka, ki je največji uspeh v pokalnem tekmovanju dosegla leta 2005, ko je v finalu izgubila proti takratnemu Autocommerceu, v polfinalu pa je premagala prav Calcit Volleyball. Kamničani so do pokalne lovorike prišli leta 2001, ACH Volley že devetkrat, tudi lani, brez pokalne lovorike je tudi Panvita Pomgrad.

Calcit Volleyball – Krka - sobota, 9. januar 2016, ob 20.30

Kamniški odbojkarji so v v nedeljo in torek igrali na turnirju srednjeevropske lige. V nedeljo so z 1:3 izgubili z zagrebško Mladost, v torek so s 3:2 premagali Mladost iz Kaštele.

»Pred nami je tekmovanje, ki ob državnem prvenstvu za nas največ pomeni. Za zdaj smo na dobri poti, je pa res, da ima Krka zelo dobro ekipo. Novomeščani že nekaj sezoni igrajo praktično v isti zasedbi, za nas so bili vedno neugoden nasprotnik, letos so močnejši za izkušenega prostega igralca Miho Plota in v pokalnem tekmovanju tudi za Daneta Mijatoviča in v tej zasedbi bodo še toliko bolj nevarni. Vso tekmo bomo morali odigrati na visoki ravni, brez padcev v igri, kot se nam je to dogajalo na obeh tekmah s hrvaškima ekipama,« pred sobotno tekmo s Krko pravi Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcit Volleyballa, ki se je med novoletnimi prazniki zastrupil s hrano in izgubil tri kilograme. In kaj Štembergar Zupan meni o prvem polfinalnem paru?

»Tudi za Panvito velja, da sodi v slovenski vrh, zanjo je značilno, da začenjajo sezono bolj počasi, bolj ležerno, potem pa formo stopnjujejo. Čeprav je ACH Volley v tem dvoboju favorit, menim, da Sobočani lahko presenetijo, saj gre le za eno tekmo in če Ljubljančani ne bodo najbolj razpoloženi, bo vse možno. Ampak vseeno bi dal prednost ACH Volleyju.«

Novomeščani so svojo zadnjo tekmo odigrali 23. decembra, ko so v državnem prvenstvu doma izgubili z Mariborom.

»Med prazniki pa smo uspeli sestaviti šest treningov. Nekateri več, nekateri manj, zaradi različnih obveznosti in bolezni. Zagotovo nismo v takšnem ritmu kot druge ekipe, ki igrajo tekme srednjeevropske lige, smo pa zato morda bolj željni žoge. S Kamničani dolgo nismo mogli igrati enakovredno, v zadnjih letih pa smo oboji pokazali kar nekaj dobrih medsebojnih predstav, predvsem v Kamniku. V tekmo bomo šli zato z dobrimi občutki, saj zdaj že vemo, da lahko igramo tudi proti zelo kakovostni ekipi Kamnika. Bilo bi zelo nespoštljivo do Calcita, če bi rekli, da bomo prišli na turnir samo sodelovat, na koncu bo zmagal boljši, tako kot vedno,« pa pravi Nejc Rojc, trener odbojkarjev Krke, ki je pred mesecem dni, svojemu odbojkarskemu prijatelju Sašu Ropu dejal, da bo Panvita v letošnji sezoni enkrat premagala ACH Volley.

»Morda se bo to zgodilo ravno v Kamniku, če si le ne bodo naložili prevelikega bremena. Igrati bodo morali sproščeno ter napadalno, potem bo vse možno. Sobočani imajo  dovolj kakovosti, da bi lahko presenetili Ljubljančane, ki so sicer favoriti tega dvoboja.«

ACH Volley – Panvita Pomgrad - sobota, 9. januar 2016, 15. uri

Ljubljančani in Sobočani so se v letošnji sezoni pomerili že dvakrat, zadnjič nekaj dni pred novim letom na turnirju srednjeevropske lige v Zagrebu. Tako kot na prvenstveni tekmi v Murski Soboti so tudi v Zagrebu slavili varovanci Bogdana Kotnika, a so se morali obakrat zelo potruditi, da so prišli do zmage. Medtem, ko so se soboški odbojkarji po turnirju v Zagrebu lahko posvetili samo treningom, so devetkratni zmagovalci pokala Slovenije v Tivoliju igrali srednjeevropsko ligo. V ponedeljek so premagali Spartak Myjavo, v sredo pa izgubili s Hypo Tirol Innsbruckom.

»Panvita je dobra ekipa, vendar menim, da bi jo ob angažirani igri morali premagati. Ko smo proti njim zašli v težave, smo zato, ker nam je popustila zbranost. Vsi se zavedamo, kakšen vložek pomeni finale pokala Slovenije, zato pričakujem od svojih igralcev in celotnega strokovnega vodstva stoodstotni odnos, zbranost in motivacijo. Verjamem v nas, saj kažemo dobro formo, ki pa jo moramo podkrepiti še z zbranostjo v bloku. Nikomur ne bo lahko napadati na naš blok. Za nas je vse jasno, skromno stopamo v finalni turnir, ampak z jasnim ciljem. Šteje le zlata medalja in to je naša odgovornost,« pred sobotno tekmo s Sobočani pravi Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja, ki na drugi polfinalni tekmi daje prednost domači ekipi.

»Calcit je velik favorit drugega polfinala. Menim, da se presenečenje na drugi tekmi ne more zgoditi.«

Aljoša Bogožalec, odlični korektor Panvite Pomgrada pred polfinalno tekmo z Ljubljančani pravi: »Obe letošnji tekmi sta se končali s tesno zmago Ljubljančanov. Na obeh tekmah bi bil rezultat lahko drugačen, sploh na prvi tekmi v Murski Soboti, ko smo vodili že z 2:1. Mislim, da so pokalne tekme specifične, saj odloča ena tekma. Veliko bo odvisno od dnevne forme in kdo bo tekmo odločneje in bolj zbrano začel. Za zmago bomo morali dobro servirati in njihovemu korektorju Ericu Mochalskemu zmanjšati odstotek napada, da ne bo tako prodoren. Če nam to uspe, poleg našega dobre igre v napadu, lahko razmišljamo v zmagi,« ki je, podobno kot Kotnik, vlogo favorita na drugi polfinalni tekmi dodelil Calcit Volleyballu.

»Kamničani imajo kvalitetnejšo ekipo in tudi glede na rezultate v domačem prvenstvu mislim, da so v prednosti. Ampak Krke ne bi podcenjeval, saj nima česa izgubiti in lahko igra sproščeno in upa na presenečenje. Na drugi strani se od Kamnika pričakuje, da bo zaigral v finalu, kar bi zanj lahko bilo breme, vprašanje je tudi, kako je z njihovim zdravstvenim stanjem in utrujenostjo.«

Dozdajšnji zmagovalci pokala Slovenije

* Zmagovalci:

 Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

 


<< Nazaj | Novice