Mali grad

Zaključna slovesnost Mladinskega parlamenta Alpske konvencije 2015

20.03.2015

 

Na gradu Zaprice je dopoldan potekala zaključna slovesnost Mladinskega parlamenta Alpske konvencije 2015, ki se jo je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Kamnik je v tem tednu gostil Mladinski parlament Alpske konvencije 2015, kizdružuje mlade iz desetih šol držav alpskega področja. Dijakinje in dijaki so se seznanili z aktualnimi temami in rešitvami ter spremembami, pogovarjali pa so se tako, da so posnemali delovanje parlamenta. Tako so se učili načinov, ki jih sodobna demokracija omogoča posameznikom, skupinam, družbi pri uresničevanju zamisli, interesov. Vsako leto dogodek gosti ena izmed sodelujočih šol, ki poskrbi, da imajo mladi in njihovi mentorji odlične pogoje za delo. In tako je bilo tudi letos. Organizacijo jubilejnega 10. srečanja YPAC-a  je prevzela Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik, Ministrstvom za okolje in prostor, ki koordinira izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji, in Stalnim sekretariatom Alpske konvencije Innsbruck.

Pred pričetkom zaključne slovesnosti so organizatorji za predstavnike lokalnih, slovenskih in tujih medijev pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili rezultate dela Mladinskega parlamenta Alpske konvencije 2015. Še pred tem pa so si ogledali Sončev mrk.

Sledil je uradni del zaključka Mladinskega parlamenta, kjer je zbrane sprva pozdravil član predsedstva Benjamin Zajc in skupaj s profesorjem Milan Mandeljc na kratko strnil vtise ob pestrem celotedenskem dogajanju. 

Ravnatelj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik mag. Šemso Mujanovič se je iskreno zahvalil vsem sodelujočim, ekipi, ki je cel teden skrbela, da je vse potekalo kot je moralo injim čestital za uspešno izpeljan Mladinski parlament.

Čestitkam se je pridružil tudi župan Marjan Šarec, mladim, morda tudi bodočim političnim odločevalcem zaželel varno pot domov in jih spodbudil k samostojnemu razmišljanju ter se jim zahvalil za njihovo spodbudno delo.

Sledila je predstavitev 10 postulacij, ki so bile izglasovane na generalni skupščini in bodo kot take poslane v parlamente po posameznih državah. Dijakinje in dijaki so predstavili rezultate dela, press skupina film, ki je nastajal ob dogajanju na Mladinskem parlamentu Alpske konvencije.

Vsekakor niso pozabili tudi na pohvale in razdelili diplome vsem sodelujočim mladim politikom.

Za glasbeno popestritev dogajanja je na klavirju poskrbel nekdanji dijak Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Anton Špenko.

Polni prijetnih vtisov, predvsem pa novih znanj, izkušenj in poznanstev, ki jim bodo ostali za vedno, so udeleženci Mladinskega parlamenta Alpske konvencije 2015 obljubili, da se bodo v naše prijetno mesto še vrnili.

Fotografije: Mateja Štrajhar in Janja Zorman Macura

 


<< Nazaj | Novice