Mali grad

Zaključil se je 11. Kamfest

17.08.2014

 

Danes se je zaključil največji poletni kulturni Festival z razgledom – Kamfest 2014, ki ga je obiskalo preko 26.000 obiskovalcev. Sklepnega dejanja se je udeležil tudi župan Marjan Šarec, ki je pred pričetkom zadnje predstave, v Keršmančevem parku, sprva nagovoril zbrane otroke in njihove starše. Park  je namreč te dni oživel v popolnoma novi luči, napolnjen s smehom, otroško razigranostjo, s predstavami in delavnicami. Na glavnem odru Kamfest-a je župan kasneje nagovoril še zbrane ob sklepnem dejanju osrednjega koncertnega dogajanja kamniškega festivala z razlogom, z razlogom, da ga v naslednjem letu obiščete tudi vi, če ste ga letos zamudili.

Kulturno društvo Priden možic je v sodelovanju s soproducenti v desetih dneh, med 8. in 17. avgustom 2014, poskrbel za izvrstno izpeljavo skoraj 80 brezplačnih dogodkov (in še kakšen ekskluziven z vstopnino) - od otroških predstav do komedij za odrasle, športnih tekmovanj za aktivne do kina za »sedečneže«, seveda pa niso manjkali niti koncerti velikih glasbenih zvezd in mladih kometov.

Letošnja največja zanimivost je bil vsekakor gledališki oder v atriju dvorca na območju nekdanje kamniške smodnišnice, ki je z nekaj sečnje in teptanja postalo zavetje za predstave in stand up komedije izbranih odrskih mojstrov. Žal vreme ni bilo preveč naklonjeno tudi na novo odkritem kotičku mestnega jedra Kamnika, vendar so bili obiskovalci predstav kljub temu navdušeni nad programom in lokacijo. Večina prireditev Kamfest-a 2014 se je odvijala, kot je to že znano, v starem mestnem jedru Kamnika. Otroški oder Argeta Junior z ustvarjalnimi delavnicami in predstavami za najmlajše je tako tudi letos zavzel sence dreves v Keršmančevem parku. DDV program v Samčevem predoru je bil tokrat v znamenju uličnih predstav (če smo že Ano Desetnico letos preskočili) in športnih izzivov.

Glavni oder je ponovno ponujal razgled in budil duhove na Malem gradu. Po glavnih melodijah so obiskovalci lahko izbirali med družabnimi dogodki v Samčevem predoru, koncerti manj znanih a vseeno odličnih glasbenih zasedb, po različnih kamniških dvoriščih, ali pa so se sprostili ob filmskih projekcijah Kina Kamfest na dvorišču Osnovne šole 27. julij Kamnik.

Kot rečeno, so se danes odvijala sklepna dejanja letošnjega Kamfest-a. Na Otroškem odru Argeta Junior je zbrane sprva nagovoril Juš Miličinski. V imenu Kulturnega društva Priden Možic se je zahvalil pokrovitelju letošnjega odra in Občini Kamnik, ki je največji podpornik Kamfest-a, zato je pred začetkom predstave Volk in 7 kozličkov, v izvedbi KŠD Štumf, zbrane pozdravil tudi župan Marjan Šarec, ki je dejal: »Vse, kar je lepega, se enkrat zaključi in tudi letošnji Kamfest se danes bliža ciljni črti. Letos nam je sicer malce ponagajalo vreme, a nismo se mu pustili. V Keršmančevem parku se je vsak dan kaj zanimivega dogajalo. Park je lepo prizorišče in verjamem, da je vsak našel kaj primernega zase.« Otroci in njihovi starši so se nato zabavali v predstavi.

Tudi najpopularnejši oder Kamfest-a, glavni oder na Malem gradu, je danes gostil zadnje glasbenike. Pred pričetkom koncerta je direktor festivala Kamfest-a Rok Kosec dejal takole: »Kamfest ustvarja Kulturno društvo Priden možic skupaj s soproducenti, med katerimi naj omenim Mladinski center Kotlovnica. Vsekakor pa so k izvedbi pripomogli tudi številni prostovoljci, in to lokalni, okoliški, tuji. Ne vem, kako bi se jim, vsem naštetim, zahvalil. Ampak vseeno, hvala. Seveda festivala ne bi bilo, če ne bi bilo tudi aktivne podpore s strani Občine Kamnik.« Nekaj besed h končnemu dogajanju je nato dodal še župan Marjan Šarec: »Za nami so pestri dnevi Kamfest-a in ekipa poletnega Festivala z razgledom se je izredno, izredno potrudila. Potrudila za to, da vam je ponudila tisto najboljše. Kamniški festival je znan širom Slovenije in dosega mednarodne razsežnosti. Verjamem, da ste našli tisto, kar ste celo leto čakali. Festival ponuja resnično vsakemu nekaj. Zahvala gre direktorju Roku Koscu in seveda njegovi ekipi, ki je z veliko mero vztrajnosti pripeljala do uspešnega zaključka festivala in, se že veselimo 12. Kamfest-a.« Zadnje note z glavnega odra so zadonele v izvedbi članov Simboličnega orkestra skupaj s švedsko virtuozinjo na violini Ido Meidell Blylod.

Za vse, ki pa ste zamudili letošnji Kamfest in tudi za tiste, ki želite nadaljevati Kamfest-ovsko druženje, pa vas vabimo na 2. Kamnik po Kamfestu in nadaljujete glasbeno poletno druženje vse do začetka meseca septembra.

 


<< Nazaj | Novice