Mali grad

Zaključek šmarnic pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem

08.06.2015

 

Nedelja, 31. maja 2015, je bila spet »dan, ki ga je naredil Gospod!« CeMePZ France Gačnik je gostoval pri Slovencih na avstrijskem koroškem in kot so zapisali gostitelji: »...ob spremljavi enega izmed najboljših slovenskih citrašev Petra Napreta je v stolnico prinesel poseben odtenek slovenske cerkvene glasbene ustvarjalnosti.«

Referat za cerkveno glasbo pri Dušnopastirskem uradu na koroškem je eno izmed najodmevnejših prireditev slovenskih cerkvenih ustanov krške škofije izvedel tokrat že osemnajstič. V  okvir teh šmarnic sodi vsakoletna sveta maša, ki je bila tudi tokrat ob 12. uri, ki jo je tudi letos daroval duhovni oče šmarnic, Jože Ropitz.

Ob 14. uri je sledil Duhovni koncert, ki sta ga sooblikovala dva zbora: en »domači« in en »tuji«; oba slovenska in oba z zelo podobno zgodovino dolgoletnega delovanja. (razen v enem segmentu!)

Pliberški cerkveni zbor se je takole na kratko predstavil v besedi: » Naš zbor je slovenske cerkvene pesmi prepeval zunaj meja fare. Prepevali smo pri velikih koroških cerkvenih slovesnostih, pozdravljali smo škofe, peli smo papežu, danes pa pojemo vam.« Pesmi so vsem prisotnim pod taktirko go. Špele Mastek Mori segle do srca.

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj pa je s sodelovanjem pravzaprav doživel naslovni zapis sestavka izpod peresa g. Vincenta Gotthardta: »Bolečino in žalost so prinesli pred Marijo«. Dolgoletno sodelovanje zbora pri farnih in dekanijskih slovesnostih, nastopih izven državnih meja (Avstrija, Nemčija, Italija, Švica, Hrvaška), prepevanje pri obiskih papeža prav v krški škofiji (sv. Ema Krška) in tudi na trgu sv. Petra v Rimu se je, kot bi rekel »pamflet«, zaključilo s 1.1.2012 in tudi predstavnik Dušnopastirskega urada na koroškem je le zaprepadeno zrl v našega zborovodjo in organista Dominika Krta, ko je v pogovoru z vprašanjem: »kako sodelujete z novim, mladim župnikom« le ta odgovoril, da ne sodelujemo več, da pa svoje poslanstvo nadaljujemo z rednimi vajami in sodelovanjem pri liturgiji povsod tam, kamor nas povabijo in smo dobrodošli!

Po končanem nastopu in dolgih, stoječih ovacijah je sledila še šmarnična pobožnost, ki jo je vodil dekan g. Ivan Olip. Svoj nagovor je posvetil spominu 70-letnice konca druge svetovne vojne in pravzaprav povzel izrečene besede našega nadškofa g. Stanislava Zoreta pred kratkim na Brezjah: »Eni so igrali na harmoniko in prirejali mitinge, drugi so padali v brezna in rudniške rove. Za njimi so ostali žalujoči, ki niso smeli žalovati; prizadeti, ki niso smeli pokazati svoje bolečine; sirote, ki niso bile deležne sočutja in pomoči...«  (Eni so vse razlage vzeli le kot: »Psi lajajo, karavana gre dalje«)

Prihajajo pa v Marijina svetišča in s seboj prinašajo bolečino in žalost, ki jo zaupajo Materi Mariji ob prižiganju svečk. Zaključil je z besedami: »Naj bo tudi naš veliki molitveni namen MOLITEV ZA MIR IN SPRAVO TER UTRDITEV IN POGLOBITEV VERE MED NARODOM TU NA KOROŠKEM IN PREDVSEM V SLOVENIJI.«

Sledile so pete litanije, za katere je idejnemu očetu majniške pobožnosti g. Ropitzu ob priliki letnega dopusta ob Baškem jezeru in sodelovanju nad vsem vzhičen nadškof g. Alois Kothgasser takole dejal: »Petje lavretanskih litanij slovenskih vernikov na Koroškem je tako enkraten zaklad, da bi ga bilo treba dati na seznam svetovne kulturne dediščine«. In še kaj bi se našlo za tja!

Na tem linku pa si lahko privoščite še poslušanje Duhovnega koncerta: https://www.dropbox.com/s/tk3c9v04dd1hojc/2015DKgospasvetaMP3.mp3?dl=0

Besedilo in fotografije: Pevke in pevci CeMePZ France Gačnik iz Stranj


<< Nazaj | Novice