Mali grad

Zahvalna listina za reševalce švicarskega Air Zermatta

17.11.2010

 

Mineva leto dni od smrti vrhunskega alpinista Tomaža Humarja. Nekdanji župan Občine Kamnik Tone Smolnikar in predsednik GRZ Slovenije Igor Potočnik sta včeraj v Mojstrani izročila zahvalno listino reševalcem švicarske enote Air Zermatt. Srečanje je bilo hkrati priložnost za predstavitev njihovega programa treninga nepalskih pilotov, da bi v prihodnosti hitreje, bolj učinkovito ter ob manjših stroških posredovali pri reševanjih v njihovih gorah. Dogodka se je udeležil tudi novi župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

»V kamniških gorah je začel svojo plezalno pot, spremljal sem njegove podvige in uspehe. Na Tomaža sem ponosen, tako kot so nanj ponosni Kamničani,» je pred izročitvijo listine spregovoril nekdanji župan »Tomaževe« občine Anton Tone Smolnikar.

Tomažev zadnji vzpon se je začel 5. novembra lani, ko je sam stopil v steno nepalske gore Langtang Lirung. Štiri dni kasneje se je, predvidoma ob sestopu z gore, hudo poškodoval. Začela se je reševalna akcija, pri kateri je veliko vlogo odigrala izurjena reševalna ekipa švicarskega Air Zermatta. Žal za Tomaža ni bilo več pomoči. Reševalci so ga našli mrtvega na 5900 metrih, helikopter ga je odpeljal v bazni tabor.

Po besedah Vikija Grošlja so se švicarski reševalci, njihova enota velja za eno najboljših helikopterskih reševalnih enot na svetu, izkazali že pri prvem reševanju Tomaža avgusta leta 2005, ko je obtičal v steni himalajske gore Nanga Parbat. Takrat so ga rešili pakistanski reševalci, čeprav je bila švicarska enota že na poti. Posebej so se izkazali pri drugem reševanju Tomaža z gore Langtang Lirung. Obakrat so posredovali brezplačno, ob kritih zgolj materialnih stroških.

Da bi pri podobnih reševanjih v prihodnje uspeli doseči še krajši odzivni čas reševalcev, so prišli do spoznanja, da je potrebno v Pakistanu in Nepalu ustanoviti in izobraziti domače reševalne ekipe. Te bi lahko prispele na mesto nesreče veliko hitreje kot reševalci iz Evrope, poleg tega bi odpadli birokratski zapleti z licencami in dovoljenji.

Švicarji niso ostali le pri spoznanju, ampak so letošnjo pomlad v Nepalu organizirali prvi tečaj ter že med tečajem uspešno reševali plezalce različnih odprav. Za nepalske pilote in reševalce so poleti pripravili tečaj tudi v Švici. Obe akciji so financirali sami, obenem pa vse zainteresirane zaprosili za pomoč pri projektu. Včeraj sta dva ključna moža Air Zermatta Gerold Biner in Bruno Jelke ob slikah in filmih predstavila program treninga, ki so ga že izvajali v letošnjem letu. Spomnili so se tudi obeh Tomaževih reševanj, ki sta bili nekakšni pobudi za tovrstna reševanja.

Izkupiček včerajšnje prireditve v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo šel v sklad švicarskega Air Zermatta za reševanje.

Dan poprej je v Ljubljani svojo knjigo z naslovom Gola gora predstavil alpinist in gorski reševalec Viki Grošelj. V njej se med drugim spominja tudi velikega alpinista Tomaža Humarja.

 


<< Nazaj | Novice