Mali grad

Zadnji dnevi aprila in prvi maj na Veliki planini

03.05.2016

 

Zadnji dnevi aprila in prvi maj na Veliki planiniBajtarji smo že 29. aprila 2016 krenili na planino, kjer smo v Jarškem domu prisluhnili predavanju in predstavitvi vin znanega vinarja in enologa Tilna Praprotnika iz Šarede nad Izolo. Povedal nam je veliko zanimivosti z vinarskega področja, pridelovanja vin in njihovih vinih, po katerih so dobro poznani v svetu. STeraS je njihova blagovna znamka. A pridelujejo refošk, malvazijo, cipro, pinjolo, beli refošk, pa cabernet, souvignon, sivi pinot, muškat, modri pinot. Pa še bi se našlo kaj.

Svojo ljubezen do vin, ki jih pridelujejo na Šaredskem grebenu v zaledju Izole, nam je prisrčno predstavil in se mu na tem mestu iskreno zahvaljujem. Hvala našemu županu Hermanu Benčanu, ki nam je organiziral to predstavitev in degustacijo vin, pa tudi dobro večerjo, ki so jo pripravile pridne roke osebja v Jarškem domu.

Tudi zadnji dan aprila je bil čudovit in sonce je talilo zapadli sneg v zadnjem tednu. Obilo obiskovalcev planine je lovilo sončne žarke in si ogledovalo planino, ki je pred dnevi žarela v vijoličnih odtenkih žafranov, zdaj pa se je belila v snegu.

Želeli smo si, da bi se meteorologi zmotili in bo 1. maj zmeren z vremenom. A žal ni bilo tako. Že okrog 6. ure zjutraj je začelo močno pihati, deževati. Kasneje se je dežju pridružila še sodra in snežilo je.  Vreme je bajtarjem spet pošteno zagodlo. Ni bilo mogoče speljati TURNEGA SMUKA 2016. Kljub pripravam in tekmovalcem, pripravljenih na start, se to ni zgodilo. Narava ima svoje zakone.

Mokri in premraženi smo se vračali proti domu. Ustavili smo se še v Jarškem domu, kjer je potekal srečelov, da smo kupili srečke in se veselili dobitkov. Prizadevnim članom so bila podeljena priznanja.

Kmalu bo na planini tlaka in bajtarji bomo sodelovali s pastirji in kmeti, ko bodo čistili planino in urejali meje, da bodo varne za živino.

Srečno na vseh poteh!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice