Mali grad

Začetek projekta »Branje je iskanje«

08.09.2017

 

Začetek projekta »Branje je iskanje«Župan Marjan Šarec je popoldan v Osnovni šoli Toma Brejca skupaj z direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir in ravnateljico Osnovne šole Toma Brejca Mojco Rode Škrjanc prisostvoval uradnemu pričetku projekta »Branje je iskanje«. Na igrišču kamniške šole se je odvijalo tudi Pikino popoldne z igrami in delavnicami za otroke in družine, s celotnim dogodkom pa smo tako poudarili pomen branja v družinskem življenju in branja nasploh.

»Branje je iskanje« je projekt, s katerim želimo spodbuditi bralno kulturo v družinskem življenju. Pripravljajo ga komendska in kamniške osnovne šole v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik in še nekaterimi organizacijami. Potekal bo skozi celo šolsko leto 2017/2018, cilj projekta pa je predstaviti branje kot prijetno in cenjeno prostočasno dejavnost, ki povezuje družine v skupnih dejavnostih. Sodelujoče družine bodo z branjem in obiskovanjem vnaprej pripravljenih dogodkov po šolah in drugih ustanovah ter literarnimi izleti po občinah Kamnik in Komenda zbirale žige v namenske bralne izkaznice.

Projekt je povezovalen in inovativen, saj se vanj vključujejo različne organizacije in si delijo enake cilje – več družinskega branja. Inovativnost je prav v povezovanju na medobčinski ravni. S tem ustvarjamo okolje, ki je branju prijazno, branje pa je predstavljeno kot vrednota, ki je ena od ključnih kompetenc.

Zbrane ob uradnem pričetku projekta sta sprva pozdravili ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc in direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

Župan Marjan Šarec, ki je ob tej priložnosti prvim udeležencem podelil žige v bralne izkaznice in s tem odprl vrata novemu medobčinskemu projektu, pa je z nagovorom o projektu in branju dejal: »Danes je dan pismenosti. Dandanes se nam zdi samoumevno, da smo pismeni, da znamo vsi pisati in brati. Še pred časom smo bili priča temu, da ni bilo veliko ljudi, ki so lahko v roke vzeli knjigo in jo prebrali, kot jo beremo danes. A danšnji problem je drug. Da ne beremo. Da nas tehnologija odvrača od branja, saj je bolj moderno gledati v računalnik, mobilni telefon in še kam drugam. Veliko ljudi se boji, da bodo knjige nekoč izginile iz naših polic. A sam sem optimist. Navkljub novim tehnologijam verjamem, da se bo tudi branje ohranilo. Nič ni prijetnejšega, kot v roke vzeti knjigo, jo občutiti in listati po straneh. Tega ti ne more nadomestiti noben bralnik, noben računalnik in nobeno drugo sredstvo komuniciranja. Predvsem pa je pomembno tudi to, da si pri branju, na primer pri branju časopisov, ustvarimo svoj vtis in pri tem ne beremo komentarjev. Ob dnevu pismenosti lahko ugotovimo, da radi beremo. Da bomo še brali in se na ta način ne samo informirali, temveč tudi odkrivali tisto, čemur se je včasih reklo leposlovje in lepopisje. Tudi slednje danes redko srečamo. Prav je, da se zavedamo, da je pismenost velika danost in ne jamramo le o slabem šolskem sistemu, temveč se poveselimo in si izmenjujemo lepe misli, prebrane v knjigah, ob takšnih prijetnih dogodkih, kot je današnji. Iskrene čestitke ob današnjem dnevu z željo, da bi čim več brali.« 

V organizaciji knjižničarke Osnovne šole Toma Brejca Marte Grkman Repolusk je sledilo Pikino popoldne z delavnicami ročnih spretnosti in zabavo.


<< Nazaj | Novice