Mali grad

Za zeleno Tuhinjsko dolino

11.04.2019

 

Za zeleno Tuhinjsko dolino Turistično društvo Tuhinjska dolina je prostovoljno društvo, v katerem se združujejo krajani, ki v okviru društva uresničujejo svoje interese z namenom in ciljem pospešiti turizem, rekreacijo in promovirati kraje v Tuhinjski dolini v turistične namene. Z graditvijo termalnega kopališča Terme Snovik, se je pričel razvijati turizem, kar vpliva na razvoj celotne pokrajine, vas Snovik pa se je s termami postavila na svetovni zemljevid. Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina spremljajo dogajanje na turističnem področju, predvsem pa vedo, kaj privlači turiste, s katerimi se dnevno srečujejo, poleg tega pa vedo tudi, kaj si želijo krajani sami.

Okoljski izzivi potrebujejo našo pozornost. Naš cilj je vedno čista, urejena in zelena Tuhinjska dolina, kar poskušamo doseči s/z:

Priprave na letošnjo čistilno akcijo smo pričeli 25. 3. 2019, ko se je sestal ožji odbor, ki je pregledal teren destinacije Snovik in pripravil plan aktivnosti za lepšo Tuhinjsko dolino 2019. V torek, 26. 3. 2019, smo izvedli načrtovano predavanje o balkonskem cvetju z naslovom Cvetoči in uporabni balkoni ter podelili posebna priznanja in nagrade trem najlepše urejenim balkonom v letu 2018.

Spomladanska akcija čiščenja in urejanja je potekala v soboto, 30. 3. 2019, od 8. do 13. ure.

Potekale so naslednje aktivnosti:

V akciji je sodelovalo 46 udeležencev; določeni člani s traktorji, rovokopačem, motornimi žagami ter priročnim orodjem. Po oceni smo skupaj opravili približno 250 ur prostovoljnega dela ter 25 strojnih ur. Povabilu Turističnega društva Tuhinjska dolina so se odzvali krajani vasi Snovik (družine), Potok in Srednja vas, učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju, zaposleni Term Snovik ter člani društva. Po akciji smo imeli skupno malico, katero sta sofinancirali Občina Kamnik in Terme Snovik ter dan zaključili s prijetnim druženjem. 

Z urejanjem bomo še nadaljevali. Naš cilj je, da čim več ljudi začne razmišljati o Zero Waste alternativah, da se skupaj trudimo za kakovost našega okolja, skrbimo za osveščanje o trajnostnem življenju ter o preventivi smetenja. Kar pa nas najbolj veseli, da poslanstvo skrbnega ravnanja do okolja ter odnosa do njega  prenašamo na družine, učence, prijatelje, znance, poslovna partnerje.

Konec meseca maja bomo tradicionalno podelili 10.000 sončnic za sončno Tuhinjsko dolino. Znova pa smo razpisali natečaj za najlepši balkon 2019.

V veliko veselje nam je bilo, da smo se lahko priključili projektu Moja reka si 2019, ki ga izvaja Coca Cola v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije in društvom Morigenos. Z nagradnim natečajem Moja reka si povezuje in spodbuja organizatorje čistilnih akcij po vsej Sloveniji in razširja glas o prizadevanjih organizatorjev čistilnih akcij organizatorjev, spodbuja k sodelovanju pri ohranjanju vodnih virov ter čistega ter urejenega okolja, kar je tudi naš namen in nam lepo uspeva.

Besedilo in fotografije: Joži Hribar, Turistično društvo Tuhinjska dolina


<< Nazaj | Novice