Mali grad

Za varnejše obiskovanje gora - načrtovano, pripravljeno in odgovorno

16.12.2016

 

Za varnejše obiskovanje gora - načrtovano, pripravljeno in odgovornoBližajoči se lepi dnevi in prazniki so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri. Statistika gorskih nesreč GRZS in nesreče s smrtnim izidom v zadnjem obdobju naj nam bodo v spomin in opomin, da se v gore odpravljajmo načrtovano, pripravljeno in odgovorno. Vse obiskovalce gora prosimo, da spoštujejo priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno!

Temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem. V tem času so dnevi krajši, številne planinske koče so zaprte, dodaten dejavnik pa je sneg in posledično z njim snežni plazovi in nizke temperature. 

Vse obiskovalce gora prosimo, da spoštujejo priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno! 

Uporaba cepina in derez v zimskem času (poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku), ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku. 

Tako imenovane verige, derezice, žabice in podobno, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah in pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, NISO PRIMERNA zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča.

Svetujemo uporabo čelade, sploh tam:

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom.

Zdaj je tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oziroma jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme (informacije za pregled in nadgradnjo posameznih tipov žoln lahko dobite izključno pri pooblaščenih prodajalcih).

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 21.-22. 1. 2017 na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 7. 1. 2017 na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 27.-28. 1. 2017 na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11.-12. 2. 2017 na Okrešlju: Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Naj vas ne zavedejo objave in lepe fotografije na družabnih omrežjih in spletnih straneh. Gre za subjektivno oceno; nekaj, kar je meni lahko, ni nujno, da bo tudi tebi, saj ne poznam, kdo se za objavo skriva - kakšne so njegove izkušnje, znanje … Kakovostne in preverjene informacije lahko dobite na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije ter v tiskanih edicijah (planinski vodniki, planinski zemljevidi …).

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. V nasprotnem primeru svetujemo, da se v gore odpravite skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom oz. da se vključite v enega izmed planinskih društev, kjer imajo usposobljen kader za varnejše obiskovanje gora. 

Statistika gorskih nesreč GRZS in nesreče s smrtnim izidom v zadnjem obdobju naj nam bodo v spomin in opomin, da se v gore odpravljajmo NAČRTOVANO, PRIPRAVLJENO in ODGOVORNO.

Preberite si še:

Besedilo: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS
Fotografije: Manca Čujež


<< Nazaj | Novice