Mali grad

Za uvod na EP točka za slovenske kadetinje

31.03.2013

 

Prvi krog skupine I kadetskega evropskega prvenstva

Poljska – Slovenija       3:2 (19, -12, -22, 20, 12)

Bar – Dvorana Topolica. 300 gledalcev: Sodnika: Rjabcov (Rusija) in Kaya (Turčija).

Poljska: Smarzek 25, Smieszek 12, Grzelak 4, Moskwa 11, Wanczyk, Pisla 1, Nowakowska - libero, Antosiewicz 1, Baldyga 2, Szczygiel, Damaske 12, Kazala 4. Selektor: Grzegorz Kosatka.

Slovenija: E. Mori 11, Korošec, Đukič, Eržen, Mihalinec, Markovič 24, Mihevc 4, Pintar 10, Ščuka 14, Sobočan 8, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Slovenska kadetska reprezentanca je bila ob poljski edina, ki je kvalifikacije za nastop na EP končala brez poraza in brez izgubljenega niza. Po uvodni tekmi na evropskem prvenstvu v prvi tekmi skupine I v Baru, so brez poraza še naprej Poljakinje, ki pa so izgubile dva niza. Toda na koncu je bila to za slovensko izbrano vrsto slaba tolažba. V prvem nizu so bile poljske kadetinje boljše, kajti izbranke Jožeta Časarja, ki so tekmo začele v postavi Eva Mori, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Ela Pintar, Katja Mihalinec, Nika Markovič in Maja Pahor na mestu proste igralke, so potrebovale kar nekaj časa, da so se znebile začetne treme.

Toda v drugem nizu se je razigrala Nika Markovič, izboljšale so svoj sprejem, popravile so tudi igro v bloku in v obrambi, tako da so bile Poljakinje brez vseh možnosti za uspeh. Tudi v tretjem nizu so bile slovenske kadetinje na ravni, kakršno so prikazale v kvalifikacijah. Žal so v četrtem nizu po vodstvu z 11:10 popustile, pojavile so se napake na sprejemu, v napadu pa jim nikakor ni več uspevalo prebiti visokega bloka poljske izbrane vrste. Tako je o zmagovalkah uvodne tekme skupine I odločala peti niz, ki so ga bolje začele Poljakinje, ki so povedle s 4:2. S tremi zaporednimi točkami so po daljšem času spet povedle slovenske kadetinje, toda na menjavo strani so s točko prednosti odšle Poljakinje. Na deveti točki sta bili ekipi še zadnjič na tekmi izenačeni, z delnim izidom 4:0 pa so poljske kadetinje prišle do odločilne prednosti in zmage. Toda z osvojeno točko so slovenske kadetinje še vedno ostale v igro za eno od prvih dveh mest, ki še vodita v boj za kolajne, vendar pa tudi morebitno tretje ali četrto mesto v skupini zanje ne bi bil neuspeh.

V slovenski reprezentanci bodo na prihodnjih tekmah moral popraviti svoj sprejem, ki je bil le 31-odstoten, v poljski reprezentanci pa 43-odstoten Obe ekipi sta bili uspešni na servisu, saj so mlade Slovenke dosegle trinajst asov, Poljakinje enega več. Zato pa se ekipi ne moreta ravno pohvaliti z učinkovito igro v napadu, ki je bil v slovenski izbrani vrsti 31-odstoten, v poljski pa še za odstotek slabši, zato pa so Poljakinje dosegle kar 20 blokov, Slovenke pa le šest. V tem elementu igre se je s štirimi izkazala Lana Ščuka.

» Škoda izgubljene priložnosti, saj smo po nervoznem začetku po izgubljenem prvem nizu v nadaljevanju zaigrali odlično in povedli celo z 2:1 v nizih. V četrtem nizu smo nadzorovali položaj do 11:6, na to pa smo preveč padli na sprejemu servisa in realizaciji napada. Tudi v tie-breaku smo imeli svoje priložnosti, ampak na koncu so bile srečnejše Poljakinje. Ta točka je za nas velika spodbuda za nadaljevanje turnirja. Jutri proti Češki bomo naredili vse, da prvič na tem evropskem prvenstvu zmagamo. Pohvalil bi predvsem Niko Markovič in Elo Pintar, ki sta se danes odlično kosali z visokimi Poljakinjami,« je razplet uvodne tekme slovenske reprezentance na EP komentiral selektor Jože Časar.

Svojo drugo tekmo v skupini I bodo izbranke Jožeta Časarja igrale jutri, ko se bodo ob 17.30 uri pomerile s Čehinjami. V  nocojšnji drugi tekmi pa so Italijanke s 3:0 (21, 19, 22).

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice