Mali grad

Za slovo od skupine C poraz, v osmini finala s Perujem

30.07.2013

 

Slovenska kadetska reprezentanca je v svoji zadnji tekmi skupine C izgubila proti Dominikanski republiki, vendar je po zmagi v prvem nizu selektor Jože Časar zamenjal praktično celotno prvo postavo in priložnost ponudil igralkam, ki so do zdaj manj igrale. Slovenke bodo v osmini finala, v četrtek, 1. avgusta, ob 12.00 uri igrale s Perujem, ki so ga na majskem turnirju v Peruju premagale v finalu.

Slovenija – Dominikanska republika                  1:3 (22, -20, -19, -23)

Natkhon Ratchasima – Dvorana Chatchai Gym. 250 gledalcev. Sonika Brian (Trinidad) in Marcelo (Argentina).

Slovenija: Mori 4, Korošec 4, Đukič 7, Bernardi 5, Mihallinec 8, Markovič 4, Mihevc 1, Pintar 4, Ščuka 4, Sobočan 9, Zdovc11, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Dominikanska republika: Martinez 8, Gonzalez Lopez 12, Carrera, Garcia De La Cruz 1, Martinez 14, Hinojosa Diaz 5, Semfle, Rivero Santana, Matos Duran, Perez Flores 2, Martinec Caro, Martinez Brayelin 23. Selektor: Roberto Rocha Wagner.

Čeprav je bil razplet tekme med Slovenijo in Dominikansko republiko podoben kot dan prej z Brazilijo, se je tokratni poraz izbranke Jožeta Časarja vendarle bistveno razlikoval od včerajšnjega. Najbolj seveda po tem, da je po zmagi v prvem nizu slovenski selektor iz igre potegnil praktično celotno prvo postavo, saj je v igri ostala le Anita Sobočan, v igro pa so vstopile igralke, ki so slavile na uvodni tekmi svetovnega prvenstva proti Alžiriji, nato pa so v igro vstopale le še občasno. Morda tudi zato, da bi odpočil svoje nosilke igre, saj se v četrtek, po dnevu odmora, svetovno prvenstvo nadaljuje z boji v osmini finala, v katerem bi Slovenija v primeru zmage s 3:0 ali 3:1 igrala z Italijo, ki je bila v skupini D po zmagi nad Tajvanom v zadnjem krogu tretja, tako pa bodo slovenske odbojkarice svojo priložnost za uvrstitev v četrtfinale iskale proti reprezentanci Peruja. Ker so na majskem turnirju v Limi v velikem finalu pred štiri tisoč gledalci že premagale Perujke, je to verjetno bolj ugodno kot igrati z močno Italijo, ki je bila na EP v Srbiji in Črni gori druga, v skupini pa je popolnoma nadigrala slovensko izbrano vrsto.

A kakorkoli že, začetek tekme proti reprezentanci Dominikanske republike, ki jo je slovenska reprezentanca prav tako premagala na majskem turnirju v Limi, je bil obetaven. Z dobrimi servisi, dobro igro v bloku in učinkovitim napadom so brez večjih težav premagale svoje nasprotnice in si z osvojenim nizom že zagotovile tretje mesto v skupini C. Po zmagi v uvodnem nizu, je Časar, spočil Evo Mori, Lano Ščuko, Elo Pintar, Katjo Mihevc in Niko Markovič, ob Aniti Sobočan in prosti igralki Maji Pahor pa so na igrišče stopile Tina Korošec, Saša Zdovc, Sara Đukič, Katja Mihalinec in Ana Bernardi, kar so odbojkarice Dominikanske republike izkoristile. Slovenska vrsta je v drugem in tretjem nizu naredila vse preveč lastnih napak, predvsem pa je zaostajala v bloku, v katerem sta jim največ težav povzročali Jineiry Martinez in Angelica Maria Hinojosa Diaz. Ob njima je največjo nevarnost za slovensko ekipo predstavljala še kapetanka Elisabeth Martinez Brayelin, za katero je bil slovenski blok preprosto prenizek. Četrti niz so bolje začele slovenske kadetinje, ki so vodile še s 15:12, na drugi tehnični odmor pa so odšle z dvema točkama prednosti. Po vrnitvi na igrišče so Dominikanke dosegle tri zaporedne točke in prišle v vodstvo, vseeno pa so imele v sami končnici boljše izhodišče Časarjeve izbranke, ki so povedle s 23:22. Toda spet je popustila zbranost na sprejemu, na drugi strani mreže pa Martinez Brayelinova ni imela milosti in slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu na Tajskem še drugič izgubila. Kljub porazu proti Dominikanski republiki je Slovenija tretja, ker ima boljšo razliko v nizih, boljši pa je tudi njen količnik. V zadnji tekmi skupine C so odbojkarice ZDA brez težav premagale Alžirke in si tako zagotovile prvo mesto v njej. Tako bodo v osmini finala igrale proti Tajvanu, Brazilija bo igrala z Italijo, Slovenija kot rečeno s Perujem, Dominikanska republika pa s Turčijo.

Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »Zadovoljni smo, da smo se uvrstili v osmino finala, manj pa smo zadovoljni s svojo igro v današnji tekmi. Igralke Dominikanske republike so zelo visoke, zato smo imeli veliko težav proti njihovemu bloku, pa tudi na sprejemu nismo delovali najbolje. Danes nisem zadovoljen ne z igro, ne z izidom.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Prvi niz smo odigrale dobro, nato pa se je v naši igri pojavilo preveč lastnih napak. Mislim, da smo igrali slabše kot proti Braziliji. Vendar sem prepričana, da bomo že v osmini finala prikazale boljšo igro.«

Izida petega kroga skupine C: Slovenija – Dominikanska republika 1:3 (22, -20, -19, -23), ZDA – Alžirija 3:0 (12, 18, 7).

Končni vrstni red v skupini C: 1. ZDA 9 (10:3), 2, Brazilija 9 (9:5), 3. Slovenija 7 (8:7), 4. Dominikanska republika 7 (7:7), 5. Alžirija 0 (0:12).

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice