Mali grad

Za napredovanje potrebna najmanj dva niza, Calcitovke se ne bodo se zanašale na zlati niz

26.11.2013

 

Za napredovanje potrebna najmanj dva niza

Jutri, ob 19. uri, se bodo odbojkarji Calcit Volleyballa svojim navijačem prvič v letošnji sezoni predstavili tudi na mednarodni sceni. Na povratni tekmi drugega kroga pokala Challenge bodo gostili ekipo Jedinstva iz Brčkega, ki so jo pred tremi tedni v gosteh premagali s 3:0 (28, 23, 20), kar je sicer lepa prednost, toda za napredovanje v glavni del tekmovanja bodo morali jutri zmagati v najmanj dveh nizih. Gostje v Kamnik prihajajo kot aktualni pokalni zmagovalci BiH in kot vodilna ekipa tamkajšnjega prvenstva. Vstop na jutrišnjo tekmo v Športni dvorani Kamnik je prost.

V minuli sezoni, ko so se v pokalu CEV prebili do osmine finala, kjer jih je zaustavila Posojilnica Dob, kamniški odbojkarji evropskih tekem niso mogli igrati v svoji dvorani, saj ni ustrezala predpisom v tem tekmovanju. Tudi zato so se v Calcit Volleyballu odločili, da bodo v letošnji sezoni raje igrali v pokalu Challegne, kjer so predpisi glede višine in ustreznosti dvorane manj strogi, kot v pokalu CEV. Tako se bodo jutri, prvič po dveh letih, ko so še pod vodstvom Luke Slabeta izpadli v šestnajstini finala pokala Challenge - izločil jih je belgijski Menen - v tem tekmovanju spet predstavili svojim navijačem. Z dobrimi možnostmi, da se uvrstijo v glavni del tekmovanja, med 32 najboljših ekip v tem tekmovanju, kjer bi se pomerili z avstrijsko ekipo Amstetten. Vendar jih navkljub zmagi na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij v Brčkem, še zdaleč ne čaka lahka tekma. Gostje iz Brčkega so pred desetimi dnevi osvojili pokal BiH, v domačem prvenstvu pa so minulo soboto v derbiju s 3:1 premagali še ekipo Gacko, ki je bila do tega kroga, tako kot Jedinstvo, še brez poraza. To je bil šele njihov tretji izgubljeni niz v osmih krogih.

»Na prvi tekmi so bili igralci Jedinstva v prvem nizu tri četrtine niza boljši nasprotnik, vendar smo se v končnici le zbrali in niz po hudem boju tudi dobili. Tudi drugi niz je bil do konca izenačen in samo tretjega smo prepričljivo dobili, zato pričakujem težko tekmo in niti slučajno ne mislim, da je nasprotnik odpisan. Res je, da ne potrebujemo zmage za napredovanje, ampak že dobiti dva niza, niti malo ne bo lahko. Ob tem imamo še vedno zdravstvene težave. Žiga Štern naj bi sicer že lahko igral, toda že drugi teden ne skače in vprašanje je, v kakšni formi je, malo se nad utrujenostjo in poškodbo pritožuje Andre Štembergar Zupan, danes bo prvič po enem tednu skušal trenirati Boris Brus, tako da smo, kar se telesnega stanja tiče v slabšem položaju, kot smo bili v Brčkem. Tako da naša 'dolga' klop že nekaj časa ni več 'dolga',« je, zaradi težav s poškodbami svojih varovancev, pred jutrišnjim gostovanjem Jedinstva iz Brčkega, nekoliko zaskrbljen trener Calcita Marko Brumen.

Toda po drugi strani se prav ta »dolga« klop Kamničanom v letošnji sezoni spet obrestuje, kajti igralci, ki so zahvaljujoč poškodbam dobili svojo priložnost, ki jo drugače morda ne bi, so jo na najboljši možni način izkoristili. V prvi vrsti to velja za Žana Novljana, ki je na Ravnah spet zablestel v polnem sijaju.

»Na Ravnah je Žan spet odigral eno svojih najboljših tekem v dresu Calcita Morda celo boljšo kot tisto v Murski Soboti proti Panviti in samo upam, dabo tako nadaljeval. V nekaj slabši formi je Tonček Štern, ki sem ga moral, tako kot na pokalni tekmi proti Črnučam, po prvem nizu zamenjati, toda Tonček je še mlad in je logično da so nihanja pri njem še prisotna. Na srečo je v zelo dobri formi Danijel Pokeršnik. Sicer pa smo na mestih korektorja, organizatorjev igre in prostih igralcev dobro založeni, težave pa imamo na sprejemu in v bloku. Že pred sezono smo vedeli, da se lahko pojavijo težave na mestu sprejemalcev, kajti imamo le tri, medtem ko smo v bloku, če se ne motim, le tri, morda štiri tekme v tej sezoni igrali v polni zasedbi. V Brčkem recimo nismo mogli računati na Jerneja Stavbarja,« se je kamniški trener dotaknil težav v igralskem kadru, toda ne glede nato, Kamničani za zdaj igrajo dobro in zmagujejo. Vendar se na to ne gre zanašati, kajti vsaka nova tekma prinese kaj novega in tudi jutri proti Brčkem zmaga ni samoumevna. Česar se Brumen dobro zaveda: »Bomo videli, v kakšnem stanju bodo prišli k nam. Že praktično od začetka sezone ne morejo računati na svojega prvega korektorja, ki si je potrgal križne vezi, tako da na tem mestu igra eden od njihovih treh sprejemalcev. Težko je reči, kateri bo zdaj na korektorskem položaju igral v Kamniku, v vsakem primeru pa so na tem igralnem mestu oslabljeni. Sicer so vsi trije njihovi sprejemalci zelo skočni, še zlasti Čendić, ki ima zagotovo najmanj meter odriva, vendar niso prav visoki. So pa zato toliko višji na mestu blokerjev, visok je tudi organizator igre Željko Kisić, ki je igral tudi za Salonit. Gre za zelo solidnega podajalca, ki je nevaren ob mreži in v bloku, ima tudi dober servis in mi je všeč, kako igra. Skratka, gre za dobro ekipo, ki zna igrati odbojko, zato bodo tudi gledalci prišli na svoj račun.«

Jedinstvo iz Brčkega so ustanovili leta 1946 ob izgradnji proge Brčko-Banovići in odbojka je v mestu na desnem bregu Save hitro postala eden najbolj popularnih športov. Vrsto let je Jedinstvo igralo v prvi ligi nekdanje Jugoslavije, za svoj največji uspeh pa ima uvrstitev v finale pokala Jugoslavije, kar mu je uspelo leto 1963. Zanj je igral tudi dr. Edvin Dervišević, ki je bil nekaj let zdravnik slovenske odbojkarske reprezentance, sicer pa je danes predstojnik katedre za medicino športa na FŠ in direktor rehabilitacijske bolnišnice v Dohi v Katarju. Iz Brčkega pa sta recimo tudi pevka Lepa Brena in reper Edo Majkaa.

Na prvi tekmi v Brčkem, v kateri so zmagali Kamničani s 3:0 (28, 23, 20) so točke za Calcit dosegli: Novljan 7, T. Štern 1, Pokeršnik 23, Štembergar Zupan 2, Brus 12, Hrast 2, Kotnik 11 in Ž. Štern 3; za Jedinstvo pa: Gajić 7, Janjić 10, Čolo 6, Hukičević 11, Čendić 13 in Kisić 5. Za napredovanje v glavni del tekmovanja pokala Challenge, odbojkarji Calcita potrebujejo najmanj dva osvojena niza ali pa seveda kakršnokoli zmago. Če bodo s 3:0 ali 3:1 zmagali gostje pa bo o končnem zmagovalcu odločal t. i. zlati niz do petnajste točke.

Calcit Volleyball v sezoni 2013/14

Jedinstvo Brčko v sezoni 2013/14

Ne bodo se zanašale na zlati niz

Že ob 5.30 uri so danes odbojkarice Calcit Volleyballa z dvema kombijema, eden od njiju je bil tudi kombi podjetja Velika Planina zaklad narave, odpotovale v skoraj 800 km oddaljeni Delemont. Kamničanke so šle na pot dobro razpoložene, saj so v soboto v sedmem krogu srednjeevropske lige brez izgubljenega niza premagale močni Doprastav. Toda na povratni tekmi prvega kroga pokala Challenge jih čaka še težji obračun, saj so na prvi tekmi šele po hudem boju premagale ekipo Franches-Montagnes, kar pomeni, da bodo jutri ob 20. uri, v Delemontu morale še enkrat zmagati. V primeru poraza z 2:3 bo o napredovanju v drugi krog odločal t. i. zlati niz, če pa bodo Švicarke slavile s 3:0 ali 3:1, se bodo proti ekipi Linza pomerile one.

Odbojkarice Calcit Volleyballa zmage v Bratislavi proti ekipi Doprastava niti niso imele časa proslavljati, kajti že jutri jih čaka nova preizkušnja in tako bo bolj ali manj vse do konca leta. Tekme si sledijo ena za drugo, ali jih bodo do konca sezone, imele še sedem ali devet, vključno s povratno v pokalu Challenge, pa bomo izvedeli jutri zvečer v Delemontu, glavnemu mestu švicarskega kantona Jura, ki leži blizu francoske meje. Lani so bili Kamničanke v športnem centru La Blancherie sicer slavile s 3:0, toda letošnja ekipa Franches-Montagnesa je precej močnejša od lanske. V to smo se lahko prepričali že pred slabim tednom dni, ko je ekipa, v kateri so štiri Američanke, Poljakinja in Brazilka pošteno namučila Kamničanke. 

»Na prvi tekmi smo igrali v valovih. V Delemontu bomo morali igrati bolj stabilno, če bomo želeli na koncu priti do napredovanja v drugi krog. Določene taktične zadeve bomo v svoji igri morali spremeniti, v glavnem pa bomo skušali igrati podobno, kot na prvi tekmi, bo pa to precej težje, saj bomo igrali pri njih doma. Pomembno bo, da zdržimo njihov prvi pritisk in če bomo to zdržali, se lahko nadejamo uspehu. Še bolje bi bilo, če bi mi prevzeli pobudo, kajti potem bo na njihovi strani prisotna večja nervoza. Glede na to, da so v minulem krogu na svojem igrišču le s 3:2 premagale ekipo, ki je na prvenstveni lestvici za njimi, očitno niso v najboljši formi. Seveda se na to ne gre zanašati. Kako se bo tekma končala, bo v veliki meri odvisno od naše igre. Verjetno jo bomo začeli v isti zasedbi kot prvo tekmo. Za zmago bo potreben dober servis, stabilen sprejem in če se bomo še bolj držali taktičnih navodil, bo pot do ugodnega izida lažja,« je pred odhodom v Švico, kjer bodo nocoj, ob 20.30 uri Kamničanke imele trening, povedal Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa.

To, da so Kamničanke na dolgo pot odšle z dobro popotnico, je vsekakor razveseljiv podatek, ki pa jim še ne bo prinesel napredovanja v drugi krog pokala Challenge. Doprastav ima po višini podobno ekipo kot Franches-Montagnes, ki ima odlično podajalko, zelo stabilen sprejem, v obrambi polovi veliko težkih žog, v napadu pa sta ob poljski korektorici Dominiki Sieradzan najbolj nevarni 192cmvisoka sprejemalka Rachel Krabacher in dva centimetra nižja blokerka Kelli Fiegen.

»Čeprav smo na prvi tekmi zmagali samo s 3:2, je bila to za nas pomembna zmaga, saj so dekleta spoznale, da lahko premagujejo tudi proti ekipam, ki so bolj izkušene od njih in morda na papirju, močnejše od njih. Na sobotni tekmi v Bratislavi so ves čas igrale na visoki ravni, sproščeno in to tudi v trenutkih, ko so bile Slovakinje v vodstvu. Potrpežljivo so čakale na svojo priložnost, ki v vsakem nizu pride prej ali slej, vprašanje je le, ali jo znaš izkoristiti. Tudi v Delemontu bomo morali igrati potrpežljivo. Nikakor se ne smemo z domačinkami spustiti v dirjanje, temveč čakati na svojo priložnost. Če bomo ostali dovolj mirni, se nam bo to na koncu posameznih nizov, s tem pa tudi na koncu tekme, lahko obrestovalo. Dejstvo je, da nam napredovanje praktično prinaša samo zmaga, kajti na zlati niz se ne gre zanašat,« je še dodal Ribič, ki je, čeprav bi bilo za Kamničanke bolj ugodna lanska pravila glede zlatega niza, športno priznal, da so letošnja bolj pravična. Še v lanski sezoni bi Kamničanke tudi v primeru poraza z 0:3 ali 1:3 igrale zlati niz, v letošnji bo do njega, prišlo samo, če bodo Švicarke zmagale s 3:2.

»Zagotovo so zdajšnja pravila bolj poštena, kajti v vsakem primeru moraš zdaj obe tekmi igrati dobro. O zlatem nizu niti ne razmišljamo. Tudi v to tekmo bomo šli na zmago, vemo pa, da nas čaka težka tekma in da bodo Švicarke naredile vse, da bi nas premagale. Gre za odlično ekipo in morda se niti ne zavedamo, kakšno ekipo smo prejšnjo sredo premagali,« trener Calcitovk spoštuje ekipo Franches-Montagnesa. Toda zakaj Kamničanke ne bi še enkrat premagale mednarodne švicarske zasedbe, v kateri je v prvi postavi Švicarka le prosta igralka Taryn Sciarini, ki je tudi edina igralka, ki je za ekipo iz Delemonta igrala že v lanski sezoni.

Na tekmi v Kamniku, ki se je končala z izidom 3:2 (23, -21, -21, 17, 13) so za Calcit Volleyball točke dosegle: E. Mori 3, Turnšek 26, Borko 5, Vrhovnik 6, Valenčič 9, Charuk 16 in Ščuka 15; za Franches-Montagnes pa: Krabacher 19, Stockman 12, Sierdzan 22, Fiegen 13, in Sciarini 1. Švicarke so v osmem krogu šestem krogu s 3:2 (20, -17, -16, 19, 15) premagale ekipo TSV Düdingen. Z desetimi točkami so trenutno na četrtem mestu prvenstvene lestvice.

Calcit Volleyball v sezoni 2013/14

Franches-Montegnes v sezoni 2013/14

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice