Mali grad

Za nami uspešno polletje, na kresno noč, pravljice in kres

06.06.2011

 

V Turističnem društvu Kamn'k se še naprej trudijo, da bi bila Budnarjeva domačija živi muzej. Tako so v prvem polletju pripravili kar 8 dogodkov; od delavnice v tehniki rišeljeja, zimskih in pomladnih pravljic, pustovanja (fotografska razstava Primoža Hienga in delavnica risanja na obraz), delavnice na temo Velike noči ter predstavitev kraških jedi. Bili so tudi pomemben partner pri organizaciji prvega pohoda iz mesta na podeželje.

V šestih mesecih je domačijo obiskalo 14 skupin, od tega kar 10 tujih. Pri tem uspešno sodelujemo tudi z Agencijo za turizem in podjetništvo Kamnik in Termami Snovik. Večina skupin se odloči za delavnico peke kruha, s katero so se lani prijavili na Sejalca, ki ga vsako leto podeljuje Slovenska turistična organizacija. Velikokrat pripravijo tudi degustacijo domačih jedi in predstavijo kulinarične dobrote slovenskega podeželja.

Junija v sodelovanju z Matično knjižnico Kamnik v domačiji pripravljajo še en dogodek in sicer Kresno noč. Naši predniki so v tej noči slavili moč sončnega božanstva. V tem času je možno najti zaklad, ki gori z modrim plamenom, zvedeti za prihodnost, se s kresnimi rastlinami zavarovati pred nevščenostmi prihajajočega leta ... Predvsem pa je možno razumeti govorico živali, če le imamo (nevede) v čevlju ali žepu praprotno seme.

Vabijo vas, da se jim pridružite na kresno noč, v četrtek, 23. junija ob 18.uri ter na Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah prisluhnete kresnim pravljicam, ki jih bo še zadnjič pred poletnimi počitnicami pripovedovala Irena Cerar, avtorica knjig Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino ter urednica revije National Geographic Junior.

Besedilo: Alenka Hribar, Turistično društvo Kamn'k


<< Nazaj | Novice